Se joacă mușamalizarea cazului 2 Mai?

Se joacă mușamalizarea cazului 2 Mai?

Mesajul de joi al premierului Ciolacu în privința cazului “2 Mai” a fost extrem de dur, pe măsura tensiunii publice: “Nu vorbim doar de simple greșeli, ci de lucruri grave care au arătat că sistemul nu a funcționat într-o situație banală. Prin modul în care au acționat și s-au comportat ulterior, anumiți polițiști au devenit complici morali la crimă.

Îi transmit lui Cătălin Predoiu că are mâna liberă să facă curățenie de sus până jos. E responsabilitatea lui și a colegilor să ia toate măsurile necesare ca oamenii să aibă încredere că în România legea e egală pentru toți”.

Doar că acest mesaj a fost rostit la masa ședinței de guvern, avându-l de-a stânga pe primul dintre cei care intră în profilul complicilor incriminat de premier, secretarul de stat Bogdan Despescu. Ceea ce putea fi interpretat drept o formă de susținere sau măcar disociere de caz.

ADVERTISING

Dl Despescu l-a înlocuit la ședința de guvern pe ministrul de Interne, aflat în vizită în Austria, și căruia premierul i s-a și adresat de la distanță, de altfel.

Alegerea înlocuitorului la ședință o face ministrul, în acest caz de Interne. De ce l-a ales dl Predoiu tocmai pe sds Despescu dintre toți secretarii de stat? Având în vedere discursul premierului, poate tocmai pentru ca dl Despescu să ia în plin, cu camerele pe domnia sa, vorbele dlui Ciolacu?

Pe de altă parte, spun surse politice, înainte de ședința de guvern, dl Despescu a fost chemat să dea explicații premierului tocmai despre starea lamentabilă a Poliției pe care o conduce din 2015 până acum, cu o întrerupere de un an. Pentru prima dată dezastrul din Poliție este asociat direct de presă cu persoana lui Bogdan Despescu.

Asta nu înseamnă că domnia sa stă degeaba, gata să se predea. Dimpotrivă, pare că a început lupta crâncenă pentru păstrarea puterii, inclusiv cu inducerea în eroare a premierului și cu risc major de mușamalizare a tragediei de la 2 Mai.

Dl Ciolacu a salutat primele demiteri în acest caz, doar că adevărul e puțin diferit. „Am văzut primele demiteri după tragedia din 2 Mai. Acestea au fost parte din rezultatul anchetei Corpului de Control al ministrului de Interne, care a stabilit anumiți responsabili direcți în această tragedie”.

Adjunctul șefului IPJ Constanța, șeful serviciului rutier Constanța, șeful poliției din Mangalia şi șeful biroului de poliție din Vama Veche au plecat, dar ”nu au fost sancționați disciplinar! Ei au renunțat voluntar/benevol la funcțiile de conducere. Practic, la acest moment nu s-a stabilit o vinovăție în sarcina lor, ci doar au fost sacrificați cu scopul de a satisface nemulțumirea opiniei publice. În altă ordine de idei, cei care sunt responsabili de dezastrul din Poliția Română, rămân în continuare pe funcții la minister”, a arătat sindicatul Europol. Ministrul de Interne a confirmat la Digi24 că așa este.

Dl Despescu voia să anunțe personal măsurile exemplare cu care să închidă gura lumii, dar ministrul de Interne, spun surse din sistem, i-a refuzat cu răceală solicitarea de a face acest exercițiu de imagine. Mai mult, l-a luat la Arad, cât mai departe de anchetă, ca să nu încurce lucrurile cât e ministrul plecat.

Au mai fost dați pe mâna procurorilor un ofițer și doi agenți, care nu l-au testat antidrog pe tânăr înainte de accident. Care era, de fapt, situația acestor agenți aduși la număr pe litoral pe post de „semafoare umane”, a dezvăluit tot Europol.

În schimb, șeful IPJ Constanța e tot în funcție.

Mai țineți minte cum în scandalul azilelor, când încă nici nu era foarte clar care a fost (ne)implicarea Poliției, șeful IPJ Ilfov a fost evacuat rapid la ceas de seară?

Acum, deși îi pică subordonații cu recunoașterea unor nereguli și premierul vorbește despre probleme de sistem dincolo de culpe individuale, șeful IPJ Constanța e neatins. Este în funcție în timpul anchetei Corpului de Control, ceea ce poate ridica suspiciuni majore.

Care e diferența dintre cei doi șefi de IPJ? Pe cel de la Ilfov dl Despescu îl vâna demult pentru că era unul dintre puținii pe care nu îi controla și abia a așteptat să-l execute, pentru a aduce în loc un dubios din gașca lui.

Pe cel de la Constanța, sds Despescu se dă de ceasul morții să-l protejeze. Este unul dintre cei mai de încredere oameni ai săi, pus în județul a cărui poliție dl Despescu însuși a condus-o înainte de a deveni stăpânul cel mare, un județ de maxim interes și pentru SRI, având în vedere specificul Constanței.

Așadar, menținerea în funcție a dlui Glugă, în timp ce presei i-a fost livrată o garnitură inferioară, este o dovadă clară a felului în care sds Despescu luptă cu dinții să reziste și să își mențină sistemul de putere.

Dl Predoiu are mână liberă de la premier “să facă curățenie de sus până jos”. Asta ar presupune și conducerea IGPR. Șeful Poliției Române, Benone Matei, nu a scos o vorba de când a început scandalul. De fapt, de când a început mandatul. Dacă ar fi înlocuit cu un șef IGPR autentic, cu autoritate reală, asumată și exercitată, puterea dlui Despescu ar fi drastic limitată.

Mingea este acum la ministrul Predoiu. Vrea să facă ordine? Are libertatea reală să o facă, după cum susține premierul? Are șansa să o dovedească, însă nu numai la nivel local, într-un județ, ci la nivel național, în minister și la IGPR.

Da, după un timp, opinia publică va uita cazul 2 Mai. Cum a uitat de Colectiv, de Caracal, de Onești. Presiunea se va ridica. Dar numai până la următoarea inevitabilă criză, următorii morți din aceleași cauze sistemice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇