Școala care ne îmbolnăvește

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sunt din ce în ce mai mulți elevi, în special cei trecuți de clasa a 5-a, care se plâng că programul școlar este mult prea încărcat, cu multe ore, la care adăugăm programul de teme de acasă și, în unele situații și nu puține, orele petrecute la meditații şi de aici alte teme.

Făcând o medie, un elev de clasa a 6-a sau a 7-a ajunge să petreacă 8-10 ore pe zi pentru tot ceea ce înseamnă școala. Oare o fi bine sau rău?

Unii spun că e mai bine să aibă timpul așa ocupat, că în felul acesta nu mai are timp să piardă vremea și să facă prostii, iar alții, printre care mă număr și eu, susținem că este un program mult prea încărcat pentru muncă intelectuală. Nu mai lasă timp aproape deloc pentru activitate fizică și alte activități ce ne ajută ulterior în dezvoltarea noastră ca oameni, cum ar fi cursuri de teatru sau cursuri de public speaking sau pictură și multe altele.

ADVERTISING

Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, e nevoie de dezvoltare intelectuală, dar și emoțională și socială și fizică, ori programul acesta încărcat de la școală ne obligă să tăiem de la celelalte nevoi de dezvoltare, pentru un posibil succes intelectual. De parcă toți o să ajungem specialiști în limba română, matematică, chimie etc.

Minte sănătoasă într-un corp sănătos nu este doar un enunț, ci un mare adevăr, la care aș adăuga un suflet sănătos, de care avem nevoie cu toții.

Sunt mulți părinți care nu își duc copiii la un sport sau la o activitate extrașcolară, pentru că aceștia nu au timp, din cauza programului încărcat legat de școală.

Ne întrebăm de ce când ne uităm pe stradă observăm din ce în ce mai mulți copii cu probleme mari de greutate și care încep să dezvolte probleme de sănătate de la vârste din ce în ce mai timpurii. Răspunsul este chiar în fața noastră și anume foarte puțină mișcare, combinată cu o dietă foarte proastă, bazată pe mult zahăr și mâncare ultraprocesată.

Să încercăm un exercițiu de imaginație: Cum ar fi dacă un copil de clasa a 6-a ar avea la școală un orar de 5 ore, după care încă o oră să își facă temele și după să meargă să facă sport, să citească ce îi place, să se vadă cu prietenii și în timpul săptămânii nu doar sâmbăta sau duminica, să meargă la cursuri care nu au legătură cu școala, dar care să îi aducă beneficii personale foarte mari? Eu, unul, acolo aș vrea să ajungem.

Școala este foarte importantă, dar nu este totul și de multe ori nu te pregătește pentru viață.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇