Într-o țară în care prea puține școli oferă o masă caldă copiilor, mediul privat și asociațiile din educație fac tot posibilul ca alimentația sănătoasă să devina o normalitate într-o perioadă importantă în dezvoltarea copiilor noștri.
În cadrul unei investiții de câteva sute de mii de euro, școlile pot aplica să obțină toată susținerea necesară de la finanțare pentru cele necesare până la sprijin în a le oferi celor mici o masă caldă sănătoasă.
„În România, puțin peste 10% din totalul unităților de învățământ au cantine școlare, conform Ministerului Educației, iar multe dintre acestea au nevoie de optimizare”, povestește Lelia Mancaș, director de comunicare și CSR Edenred România, pentru Spotmedia.ro.
Cum a luat naștere programul Masă și clasă?
Ideea programului Masă și clasă a plecat de la o serie de date care arăta un context îngrijorător ce necesită dezvoltarea de acțiuni pentru a fi îmbunătățit - aproximativ 30% dintre copiii români cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, iar între 15 și 20% dintre ei sunt obezi, conform datelor publicate, în 2022, de Organizația Mondială a Sănătății.
Pe termen lung, obezitatea infantilă e asociată cu factori de risc precum bolile cardiovasculare, diabet de tip 2, probleme respiratorii, aceste 4 afecțiuni reprezentând 77% din prevalența bolilor în rândul populației adulte și 86% pentru cauzele mortalității premature.
Un program de educație alimentară timpurie gândit pe termen lung era mai mult decât binevenit, așa că, din poziția noastră de promotor activ al hranei echilibrate și al pauzei de prânz, am lansat Masă și clasă.
Alături de partenerii noștri, Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP), ne-am angajat să sprijinim școlile să ofere elevilor acces la o alimentație sănătoasă prin intermediul meselor calde oferite în timpul programului școlar.
Școlile sunt prin excelență medii centralizate de învățare și mediul social cel mai influent în care copiii să învețe și să practice o alimentație sănătoasă.
De altfel, datele ne arată că mesele calde în unitățile de învățământ ajută la reducerea abandonului școlar, introduc echitate, creează medii mai incluzive, iar o alimentație echilibrată influențează pozitiv atât sănătatea, cât și performanța academică a elevilor.
Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este cel mai mare proiect european public-privat de susținere a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul angajaților și în plan local a elevilor din școli și grădinițe, coordonat de Edenred în 10 țări UE, inclusiv în România.
Cum v-ați ales partenerii?
Ne-am dorit alături de noi parteneri care să împărtășească aceleași valori și cu ajutorul cărora să creăm un model de program care să devină un precedent în dezvoltarea de soluții alimentare pentru elevi.
Împreună cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP) credem în puterea transformativă pe care conceptul de „collective impact” îl poate avea în educație, în comunitate și în felul în care putem influența pozitiv viitorul pentru generațiile următoare.
Care a fost investiția în conturarea acestui program și în ce a constat ea?
Până în prezent, investiția pentru programul Masă și clasă însumează câteva sute de mii de euro - bugetul fiind distribuit pe trei piloni principali ai programului: transformare educațională sistemică pentru școli, dezvoltarea capacității manageriale a instituțiilor de învățământ pentru atragerea de finanțări nerambursabile și educație nutrițională în prepararea meselor calde oferite elevilor în școală.
Vom investi în continuare în programul Masă și clasă și vom continua să dezvoltăm materiale și acțiuni care să sprijine educația alimentară în rândul copiilor și să faciliteze accesul elevilor la o alimentație sănătoasă în cadrul instituțiilor educaționale.
Ce v-ați propus și ce ați realizat după un an de la lansarea acestui program?
Prin programul Masă și clasă ne-am propus să sprijinim școlile în creșterea accesului elevilor la mese calde și la o alimentație sănătoasă.
Când ne referim la obiectivele programului, ne place să invocăm un vechi proverb: „Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața”. Ne-am dorit să oferim școlilor nu doar un ajutor punctual limitat, ci și „undița” prin care să-și poată dezvolta abilitatea de „a pescui” pe termen lung resurse pentru proiectele lor legate de educație și, în special, de nutriția echilibrată a elevilor.
Programul a fost lansat în luna iunie 2023 printr-un apel național de proiecte la care au aplicat 170 instituții de învățământ, din care 13 au fost selectate în programul de transformare educațională de 3 ani.
Prin intermediul specialiștilor AVE, echipele acestor școli beneficiază de formare și suport în crearea unui mediu de învățare stimulativ, cu lecții mai bune pentru elevi și cu mai mult impact în dezvoltarea competențelor cheie (digitale, de literație etc.) de care copiii au nevoie pentru o integrare socială de succes.
A doua componentă a programului a vizat atragerea de finanțări nerambursabile de către școli prin care să genereze soluții legate de infrastructură, logistică, echipă sau de calitatea nutrițională a meselor oferite copiilor.
Pentru susținerea acestui obiectiv, alături de AVE, am dezvoltat un ecosistem integrat de resurse de sprijin și oportunități de învățare facilitate de specialiști în domeniu, accesibil pentru toate școlile din România.
În plus, împreună cu ASP am lansat la finalul lunii septembrie 2023, în premieră în România, Ghidul de rețete sănătoase pentru elevii din școli și grădinițe, o resursă disponibilă online gratuit, de asemenea, tuturor unităților de învățământ.
Ghidul servește drept suport de curs și pentru organizarea de ateliere de educație nutrițională pentru bucătarii din unitățile de învățământ cu cantine, atât publice, cât și private. Până în prezent am format 100 de bucătari școlari din București și Timișoara în principiile unei alimentații sănătoase și atractive pentru copii, urmând ca în octombrie să itinerăm atelierele în Brașov și, ulterior, în alte orașe din țară.
Ce condiții trebuie să îndeplinească o școală pentru a se încadra în program?
Prin programul „Masă și clasă” ne-am propus să oferim un acces cât mai larg tuturor instituțiilor de învățământ din România, indiferent de dimensiunea acestora sau de zona geografică, la informații și resurse de actualitate privind finanțările nerambursabile.
Componenta de atragere fonduri nerambursabile a programului „Masă și clasă” a însemnat un pachet complex de sprijin pentru școli: newslettere recurente cu noutăți din domeniu, workshopuri practice ghidate de experți pentru liniile de granturi nou deschise, dar și formare de bază în ceea ce înseamnă fundraising, surse de finanțare, planificare și scriere proiecte.
În plus, specialiștii AVE au creat și mediat grupuri naționale online de dialog prin care școlile să poată avea oportunitatea de a-și împărtăși experiențele.
Care a fost cea mai mare provocare în dezvoltarea acestui program?
Ghidul de rețete sănătoase pentru elevii din școli și grădinițe se adresează tuturor școlilor, grădinițelor și liceelor din România și poate fi accesat online gratuit. Materialul nu este o simplă „carte de rețete”, este rezultatul unei ample colaborări între specialiști în nutriție, medici și bucătari.
Ghidul include informații și recomandări pentru alimentația sănătoasă a copiilor și 50 de rețete echilibrate nutrițional destinate cantinelor școlare. În plus, rețetele sunt documentate științific cu anchete alimentare, sunt realizate pe categorii de vârstă și conțin etichetări nutriționale, ceea ce le face ușor de adoptat nu numai de cantinele școlare, dar și de către companiile furnizoare de catering pentru unitățile de învățământ.
Marea noastră provocare, în lipsa oricărui precedent de acest tip, a fost să demonstrăm că putem crea modele de meniu pentru elevi, în acord cu standarde profesionale de referință, care să fie echilibrate nutrițional, atractive ca gust și aspect pentru copii, dar și accesibile din punct de vedere financiar. Ca reper pentru acest ultim aspect, costul mediu pentru materia prima utilizată în prepararea unui prânz complet (cu trei feluri de mâncare) din Ghid este de până în 15 lei, variind în funcție de grupa de vârstă.
Așadar, putem găti pentru copiii din școlile din România mai sănătos, delicios și cu costuri accesibile? Iată o întrebare la care avem convingerea că am reușit să răspundem pozitiv, rețetele din ghid fiind răspunsuri afirmative concrete pe care am reușit să le oferim cu ajutorul specialiștilor în domeniu.
Care a fost feedback-ul primit din partea participanților?
Peste 1,000 de reprezentanți ai echipelor școlare s-au înscris la seria de workshopuri online gratuite dedicate atragerii de finanțări nerambursabile, ghidate de specialiști în domeniu și de experți ai autorităților finanțatoare. Acest număr mare, dar și feedbackul pozitiv primit la final au fost pentru noi un barometru al succesului nostru, dar mai ales al nevoii unor astfel de inițiative.
Considerăm că prin proiectul Masă și clasă am venit cu răspunsuri, teoretice și practice, la două nevoi intercorelate și stringente ale învățământului românesc actual: transformarea educațională sistemică a școlilor din România, prin crearea unei culturi orientate mai mult către elevi și formarea de competențe cheie care să-i ajute în integrarea lor socială cu succes, dar și creșterea accesului la mese calde și sănătoase pentru copii în școală.
Ce planuri mai aveți pentru copiii din școli?
Programul Masă și clasă este angajamentul nostru prin care ne dorim să generăm impact și schimbare pe termen lung, în ceea ce privește adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase și facilitarea meselor calde pentru elevi în școli.
În toamnă, ne pregătim să lansăm și al doilea volum al Ghidului de rețete dedicat elevilor din școli și grădinițe, ce va conține 60 de rețete de prânz complet, practic necesarul pentru o lună de rețete sănătoase diversificate pentru copii.
În plus, echipa Edenred va desfășura un nou proiect pentru copii, cu materiale educative dedicate atât lor, cât și comunităților de profesori și părinți, prin care în continuare dorim să încurajăm alimentația sănătoasă prin învățare experiențială în rândul unui număr cât mai mare de elevi.
Vom continua să punem la dispoziția tuturor școlilor acces simplificat la resurse practice și sustenabile, să construim comunități bine coagulate de dialog și să dezvoltăm acțiuni care conduc la efecte pozitive la nivel societal.
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech