Reacția Ucrainei: În ciuda decalajului militar dintre combatante, trupele rusești înregistrează primele pierderi (Video)

Lupte grele se dau în apropiere de Kiev, Harkov și Mariupol. Avioanele și elicopterele rusești fac pârtie pentru convoaiele de blindate care se îndreaptă spre orașele respective. Armata ucraineană a respins un atac lângă Harkov, a doborât cel puțin două elicoptere și a luat prizonieri.
Reacția Ucrainei: În ciuda decalajului militar dintre combatante, trupele rusești înregistrează primele pierderi (Video)
  • Aeroportul internațional din capitala Ucrainei a căzut în mâinile rușilor după un atac aerian intens.
  • Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut cetățenilor apți de luptă să se înarmeze și să reziste.
  • Forțele ruse dau semne că întâmpină probleme în înaintarea spre anumite obiective strategice și înregistrează pierderi în confruntările terestre.

După ce Putin a declanșat campania de cucerire a Ucrainei, zeci de aeroporturi, hangare și unități de luptă anti-aeriană au fost bombardate cu scopul ca forțele militare ruse să preia controlul aerian.

Armata ucraineană a început să reacționeze, iar conform mai multor informații confirmate de autoritățile de la Kiev, două elicoptere rusești au fost doborâte, iar un atac cu tancuri asupra orașului Harkov, situat în estul Ucrainei, a fost respins.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

VIDEO. Tancuri rusești și ucrainene, distruse, aflate pe marginea șoselei, urmările confruntării militare din apropiere de Harkov - Sursa: Twitter

Mai multe blindate rusești au fost distruse, după cum arată o serie de imagini de la locul confruntării.

“Nu asistăm la o invazie asupra Ucrainei dinspre est. Ceea ce vedem astăzi e un atac total, venit din multiple direcții”, a declarat Dimitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, citat de New York Times. 

Aeroportul din Kiev, preluat de militarii ruși

La un astfel de atac multiplu, armata ucraineană nu poate face față decât printr-o rezistență punctuală și, mai ales, terestră. Există un dezechilibru major în favoarea Rusiei în ce privește forțele aeriene ale celor două combatante.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că forțele Moscovei au preluat controlul aeroportului internațional Antonov din suburbia Gostomel, Kiev, după ce mai multe imagini postate pe rețelele de socializare au arătat elicoptere militare rusești atacând aeroportul, anunță cotidianul independent, de limbă engleză, Moscow Times.

VIDEO. În Kiev s-a instalat panica. Mii de oameni încearcă să plece din oraș, autostrăzile fiind blocate de automobile. Coloane de tancuri și blindate se deplasează pe străzi - Sursa: Twitter

Pentru că nu pot face față unui atac aerian, forțele ucrainene încearcă să reziste punctual. 

O confruntare sângeroasă a avut loc în suburbiile orașului Harkov, din estul țării, unde o coloană de tancuri rusești a fost deturnată de forțele militare din zonă.

“Lupte grele au loc pe direcția de deplasare către Harkov. Înaintarea trupelor rusești a fost oprită”, a declarat un oficial al armatei ucrainene, într-un mesaj filmat.

Micile victorii obținute de ucraineni

În după-amiaza zilei de 24 de februarie se poate vorbi de o superioritate aeriană netă a Rusiei, dar există indicii că se desfășoară și intense lupte terestre în care Moscova înregistrează pierderi.

Strategia Ucrainei, după datele de la această oră, arată că își propune să reziste în câteva orașe, de exemplu Mariupol, iar de acolo să lanseze atacuri de gherilă asupra trupelor rusești.

VIDEO. Tanc rusesc distrus în confruntarea cu militarii ucraineni, în apropiere de Harkov. Pe șosea sunt și victime omenești, dar video-ul a fost editat din motive de protejare a cititorilor - Sursa: Twitter

O luptă cheie are loc pentru preluarea Kievului. Asupra aeroportului și în jurul orașului se desfășoară un atac cu elicoptere, susținut de avioane de vânătoare, iar dinspre Belarus se apropie coloane de tancuri.

Cea mai bună descriere a strategiei de apărare a Ucrainei a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski.

“Vom da arme oricui vrea să apere țara. Fiți gata să susțineți Ucraina din toate orașele noastre”, a anunțat acesta într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

După intensitatea cu care se desfășoară atacul, dar și după aria extinsă a bombardamentelor e greu de crezut că trupele rusești vor reuși vreodată să pacifice Ucraina.

Ministerul Apărării din Ucraina a prezentat imagini cu primii prizonieri ruși de război - Sursa: Twitter

Sute de mii de oameni încearcă să plece din calea războiului, mii de soldați sunt implicați în confruntări, iar Occidentul îl consideră pe Vladimir Putin responsabil pentru tragedia din Ucraina, anunțând un nou val de sancțiuni.

Pentru moralul trupelor ucrainene era important ca în aceste prime ore a invaziei decise de Putin să înregistreze mici victorii în fața rușilor. 

Mai multe tancuri au fost distruse, cel puțin două elicoptere doborâte și câțiva soldați ruși au fost luați prizonieri, anunță oficialii Kievului. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇