O catastrofă provocată de un învins

La ora trei fără zece dimineața, în ziua de 6 iunie, o porțiune din zidul lacului de acumulare de la Nova Kahovka a fost aruncată în aer de către forțele ruse, care au minat hidrocentrala pe parcursul anului trecut. Acțiunea a avut ca scop încetinirea operațiunilor militare ucrainene, provocând, însă, o catastrofă umanitară fără precedent pe teritoriul Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ce l-a determinat pe liderul de la Kremlin să ia decizia criminală?
O catastrofă provocată de un învins
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Pentru prima dată de la începutul invaziei, alarmele antiaeriene au sunat la Moscova fără a fi un exercițiu, iar populația s-a grăbit spre adăposturi.
  • Imaginile cu dronele care pluteau deasupra orașului, mesajele de teamă ale oamenilor și încetineala cu care militarii au înlăturat pericolul au adus și mai multă neîncredere în spatele frontului.
  • Războiul se desfășoară efectiv și pe teritoriul Rusiei, provocând haos printre militari și declanșând un val de refugiați pentru care autoritățile locale nu prea au resurse.
  • Se observă o schimbare radicală atât în ce privește relațiile de putere din interiorul Kremlinului, cât și o degradare accelerată a susținerii pentru război din partea opiniei publice.
  • Distrugerea barajului de la Nova Kahovka e decizia unui lider bolnav, care și-a pierdut simțul realității și nu mai are soluții.

Veștile rele de pe front nu-i mai sunt transmise lui Vladimir Putin din cauza faptului că-i creează o stare de puternică de iritare, a anunțat canalul rus VCHK-OGPU, de pe rețeaua socială Telegram, una cu peste 600.000 de abonați.

Informația – chiar dacă poate fi o exagerare, nefiind confirmată și din alte surse – descrie destul de bine starea de spirit a președintelui Rusiei, care în ultimele săptămâni a asistat neputincios la deteriorarea fără precedent a situației de pe front, dar și a regimului său politic.

ADVERTISING

O serie de evenimente spectaculoase și neașteptate au început să se deruleze din primele zile ale lunii mai.

Două drone au survolat Palatul Kremlinului din centrul Moscovei, cu o săptămână înainte de marea paradă de Ziua Victoriei, o sărbătoare care preamărește forța armatei ruse.

Una dintre ele a lovit cupola clădirii Senatului, cea mai impozantă din complexul ce domină Piața Roșie, acolo unde se află și birourile președintelui.

Atacul neasumat de forțele ucrainene a reprezentat primul semn că războiul a ajuns în inima Rusiei, creând stări de uimire și de teamă printre locuitorii capitalei.

DronaAtacKremlin
MOSCOVA. O dronă surprinsă de camerele de supraveghere cu puțin timp înainte de a lansa un proiectil asupra Kremlinului - Foto: Twitter

Drone pe cerul Moscovei

Un alt eveniment surprinzător s-a petrecut în zilele de 22 și 23 mai, atunci când două grupări paramilitare formate din opozanți ruși, antrenați în Ucraina, au atacat un post de grăniceri și câteva localități din regiunea Belgorod, Rusia.

Forțele Moscovei resping atacul, partizanii se retrag, promițând că se vor întoarce curând, dar raidul provoacă furia lui Putin, arătând lumii că armata Kremlinului e vulnerabilă la granițe și nu mai are resurse militare pentru a-și apăra teritoriul.

O săptămână mai târziu, o altă operațiune planificată de Kiev are loc la Moscova. 

Între opt și 32 de drone, conform declarațiilor mai multor surse militare, au survolat capitala Rusiei, lovind trei clădiri.

Pentru prima dată de la începutul invaziei, alarmele antiaeriene au sunat la Moscova fără a fi un exercițiu, iar populația s-a grăbit spre adăposturi.

Tot în premieră, apărarea antiaeriană a orașului a lansat proiectile în timp ce pe șosele circulau mașini ca-ntr-o zi obișnuită de lucru.

Imaginile cu dronele care pluteau deasupra orașului, mesajele de teamă ale oamenilor și încetineala cu care militarii au înlăturat pericolul au adus și mai multă neîncredere în spatele frontului.

Dar era doar începutul. 

Russia Moscow Drone Attack
MOSCOVA, RUSIA. Pentru prima dată de la începutul războiului, locuințe civile din capitala țării sunt ținta unor atacuri - Foto: Hepta.ro

Banii lichizi fac minuni în Rusia

Surse din agențiile de informații din SUA au declarat pentru CNN  că aceste acțiuni care au loc pe teritoriul Rusiei sunt pregătite și realizate de o rețea de agenți locali, construită în timp de serviciile secrete din Ucraina.

„Supraviețuirea este problema tuturor, așa că banii lichizi fac minuni”, a declarat o persoană din sistemul de apărare american pentru postul de televiziune, sugerând că formarea rețelelor de agenți, partizani și grupări paramilitare s-a făcut în timp, cu mulți bani, dar și că există mulți doritori în Rusia care vor să-și asume operațiuni riscante împotriva regimului Putin.

Începând cu 2 iunie, grupările paramilitare Legiunea pentru Eliberarea Rusiei și Voluntarii Rusiei au atacat localitatea Șebekino, aflată la peste 100 de kilometri sud-est de Graivoron, ținta din 22 mai.

De data aceasta, trupele paramilitare au fost susținute de artileria ucraineană care a creat un baraj pentru protejarea forțelor de la sol.

Conform relatărilor recente, paramilitarii au cucerit localitatea de graniță Novaia Tavolzanka, aflată în vecinătatea Șebekino, distrugând peste 80% din forțele ruse trimise să blocheze înaintarea partizanilor.

În mai puțin de două săptămâni de la declanșarea primului atac, războiul se desfășoară efectiv și pe teritoriul Rusiei, provocând haos printre militari și declanșând un val de refugiați pentru care autoritățile locale nu prea au resurse să-l administreze.

Falsul discurs al lui Putin

Umilirea și erodarea autorității lui Vladimir Putin au continuat în zilele de 4 și 5 iunie, atunci când ucrainenii au declanșat un atac cibernetic asupra sistemelor de comunicație.

Astfel pe televizoarele din casele cetățenilor ruși a apărut imaginea lui Putin care, într-un discurs, a anunțat mobilizarea generală și decretarea stării de război pe întreg teritoriul țării.

VIDEO. Pe televizoarele din Rusia a apărut un Vladimir Putin care anunța mobilizarea generală. A fost efectul unui atac cibernetic asupra sistemelor de comunicații audio-video, cel mai probabil declanșat de ucraineni - Sursa: Crox, via Twitter

Clipul era unul fals, realizat de agențiile de spionaj din Ucraina, care au pătruns în sistemele de emisie și au bulversat opinia publică, provocând teamă și panică.

De asemenea, pe televizoarele din peninsula Crimeea, aflată sub controlul Rusiei încă din 2014, a fost difuzat un clip realizat de forțele armate ucrainene în care li se cere susținătorilor și celor care luptă pentru eliberare să nu vorbească despre operațiunile militare în curs de desfășurare.

Pe mai multe posturi de radio din Rusia, au fost de asemenea difuzate mesaje false în care vocea lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, anunța mobilizarea generală, iar vocea lui Putin descria luptele din regiunea Belgorod.

Toate aceste evenimente au avut un impact puternic pentru regimul politic al lui Putin, pentru moralul militarilor și al populației.

Scopul lor a fost să slăbească şi mai mult autoritatea președintelui, în contextul declanșării operațiunilor militare pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși.

O haotică luptă pentru supraviețuire

Într-adevăr, se observă o schimbare radicală atât în ce privește relațiile de putere din interiorul Kremlinului, cât și o degradare accelerată a susținerii pentru război din partea opiniei publice.

Evgheni Prigojin, proprietarul grupului de mercenari Wagner, și-a intensificat criticile la adresa lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și într-un gest fără precedent a arestat un comandant militar rus.

E prima dovadă a unei confruntări în interiorul forțelor Kremlinului, iar pericolul extinderii conflictelor e mai prezent ca oricând.

Oficialii din Ucraina nu au anunțat când va începe efectiv contraofensiva, dar mai multe confruntări din zona Zaporojie arată că au fost lansate deja operațiuni militare majore.

De la războiul de trei zile planificat de Putin, după mai puțin de un an și jumătate, situația s-a schimbat radical, iar președintele, militarii, dar și cetățenii ruși au început o haotică luptă pentru supraviețuire.

O acțiune care nu are nicio legătură cu războiul

În acest context, aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost o măsură extremă și inumană, cu scopul de a încetini operațiunile militare ale ucrainenilor și să întoarcă soarta războiului în favoarea regimului de la Kremlin.

Minarea hidrocentralei a fost făcută cu mult timp înainte, iar distrugerea ei reprezintă, chiar și pentru ruși, un act disperat.

Beneficiile strategice obținute sunt pe termen scurt. Inundarea unor suprafețe largi de teren și a orașelor Herson și Nova Kahovka poate provoca o regândire a strategiei pentru ucraineni, dar în niciun caz nu poate întoarce destinul conflictului.

Evacuations continue in Kherson’s flooded areas
HERSON, UCRAINA. Militarii ucraineni s-au implicat în salvarea civililor în zonele inundate controlate de ei. În cele aflate sub ocupația rușilor nu se desfășoară operațiuni de salvare ample, fiind semnalate mai multe decese - Foto: Hepta.ro

Aruncarea în aer a barajului a provocat o catastrofă umanitară și ecologică, iar o astfel de acțiune nu are nicio legătură cu războiul.

Comunitatea internațională reacționează cu indignare la atacul fără precedent al rușilor, care a ucis și va ucide mulți oameni nevinovați.

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka e decizia unui lider bolnav, care și-a pierdut simțul realității și nu mai are soluții, exact situația în care se află Vladimir Putin, intrat într-un labirint sinucigaș, fără ieșire.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇