Nominalizarea lui Cioloș, puține șanse într-o mare de posibilități

Nominalizarea lui Cioloș, puține șanse într-o mare de posibilități

• Șoc total: după consultările de ieri Iohannis l-a desemnat pe Cioloș premier! Este o mutare surpriză a președintelui, este o mutare la care puțini se așteptau.

• Nu cred că numirea făcută de Iohannis a fost făcută cu bună credință. Mai degrabă a fost făcută din frustrarevoi de la USR ați provocat criza, voi să o rezolvați! – sau din obligație față de șefii de la Bruxelles, pardon, de la Paris.

Ce pare cert acum este că președintele a văzut în această numire ceva ca spălarea pe mâini a lui Pilat din Pont. Dar, dincolo de această premiză, numirea are părți bune care nu pot fi ignorate, dar și riscuri uriașe pentru Cioloș.

• Poate că USR a făcut propunerea așteptându-se să fie refuzat. Dar, dacă a făcut-o în deplină cunoștință de cauză, USR dovedește curaj, dar este vorba despre un curaj calculat.

Dacă Iohannis nu accepta propunerea, USR putea aștepta ca amenințarea PSD cu alegerile anticipate să se materializeze. Dacă Iohannis a acceptat propunerea USR înseamnă că Dacian Cioloș mizează pe nevoia peneliștilor de a nu pleca de la guvernare. De exemplu, PNDL 3 ar putea fi exact ce au nevoie liberalii ca să rămână la guvernare. La urma urmei, dacă banii aceștia vin la partid, mai contează cine îi dă?

ADVERTISING

• Dacian Cioloș are de demonstrat că guvernarea sa de un an petrecută sub apăsarea PSD a fost un accident politic. Dacă va reuși acum, cariera sa politică se va putea relansa pentru că ar putea demonstra că nesusținerea de atunci a președintelui a provocat semi-eșecul său ca premier. Important este că acceptă ca viitorul său politic să se joace în arenă. Din acest punct de vedere, nici Orban, nici Cîțu nu-i seamănă, ambii au jucat la vremea lor doar cum a dictat Iohannis.

• Prin numirea asta Iohannis ridică presiunea de pe umerii PNL și dă timp partidului să-și rezolve problemele interne. Prin numirea asta vrea să îl blocheze pe Orban în partid.  De ce să mai faci un alt PNL când ai șansa să recâștigi șefia partidului? Iar Iohannis are vreme să hotărască dacă va merge în continuare pe mâna lui Cîțu sau va găsi un alt trepăduș.

• Ofuscarea PNL va isca valuri în zilele următoare. Va fi greu de digerat pentru #echipacâștigătoare faptul că adversarul a mutat și dumnealor sunt în șah. Cîțu se va zvârcoli ca pestele prins în cârlig, va rage ca un leu în savană dar, dacă Iohannis este serios, va termina mieunând ca un pisic.

• Continui să cred că varianta Kelemen Hunor timp de șase luni premier era mai bună pentru simplul motiv că putea arbitra meciul PNL-USR. Cu Dacian Cioloș #echipacâștigătoare intră brusc în defensivă și are de purtat lupta pe două planuri, și cu USR și cu Orban, iar nemții au demostrat de două ori că cel ce duce război pe două fronturi pierde.

 • Cîțu va trebui să se mulțumească cu situația asta, nu putea primi mai mult. Să zică sărut mâna nașule pentru că a ieșit basma curată din pocinogul creat de ambiția lui Iohannis. Are la dispoziție vreme să se impună în partid, ăsta este cadoul pe care i l-a făcut președintele. Sincer vorbind, mai mult președintele nu-i putea da.

• Cu Cioloș premier lucrurile s-ar putea calma. Este probabil că Cioloș va accepta numirile PNL ca să revină cu echipa sa în Guvern. Este foarte probabil ca ministerele să rămână la partide așa cum au fost împărțite anterior. Dar Cioloș va avea de rezolvat o problemă complicată: funcția domnului Vîlceanu de la Finanțe. Dacă PNL va face o altă numire înseamnă că Iohannis a câștigat meciul și Cîțu s-a supus.

• Dacă domnul Cîțu se va opune, este posibil ca parte din #echipacâștigătoare să aibă motiv să-și caute alt lider. Ar fi penibil ca Cioloș să ajungă în Parlament, iar copiii președintelui să voteze cum vrea Cîțu, nu cum vrea Iohannis. Sigur că vor fi și excepții, dar, dacă votul va fi secret, PSD va ajuta Guvernul Cioloș să treacă.

• Trebuie să recunosc că Dacian Cioloș are curaj, pare că are un curaj nebun. Cum dumnealui este tipul de funcționar european, mai degrabă prins în proceduri îndestul ca să nu aibă exacerbări proprii, este posibil ca al lui curaj să vină de la Bruxelles sau de la Paris.

Mergând pe această linie, s-ar putea spune că Iohannis n-a avut nici el încotro: doamna Merkel s-a retras onorabil, Macron a rămas deocamdată singur la butoanele Europei. România a trecut de la plimbarea prin Berlin la admirarea mărețului Paris.

• Spuneam anterior că pentru ieșirea din acestă criză avem nevoie de un tehnocrat sau de un interimat UDMR, măcar până la domolirea valului patru al pandemiei. Uite că domnul Iohannis a ales propia variantă, un amestec de tehnocrat și politician. Asta ar trebui să-l ajute să descâlcească încâlceala moștenită de la Cîțu.

• Nu știu dacă abilitățile tehnocrate ale lui Dacian Cioloș vor fi mai folositoare în administrarea pandemiei. Dar, având în vedere lipsa totală din peisajul pandemic de vară a lui Cîțu, oricine vine cu ceva implicare va fi bine primit.

• Cioloș nu riscă nimic, dacă va ieși bine e OK, scriem izbânda la CV, dar dacă va ieși prost un loc în pletora birocrației la Bruxelles este asigurat.

• Nici PSD nu pierde nimic, dimpotrivă, se extrage din chestiunea asta cu gestionarea pandemiei. De ce ar vrea la guvernare acum, să se erodeze masiv și să piardă pole position pentru alegerile din 2024?

• Măsurile necesare de luat în pandemie vor duce inevitabil la scăderea popularității prim-ministrului, deci a partidului din care face parte. În ce scop ar sacrifica Dacian Cioloș USR? Pentru salvarea României? Pentru propia ascensiune? Viitorul este tare departe și depinde de ce se va întâmpla în prezent.

• Toate lucrurile expuse sunt doar teoretice. Practic, nu trebuie exclusă posibilitatea ca numirea lui Dacian Cioloș să fie o răutate a președintelui, o răzbunare menită să pedepsească USR, pentru că a votat moțiunea de cenzură.

Practic, PNL poate refuza conlucrarea cu Cioloș și atunci rămânem în aceeași situație nefericită, aceea de a nu avea o majoritate. Dacă președintele gândește lucrurile așa, hai să-l numesc pe Cioloș ca să fie trântit în Parlament să vadă și el cum e să fii Cîțu, greșește pentru că în loc să rezolve criza o adâncește.

• Ce se va întâmpla depinde acum de PNL. Lucrurile stau ca și când președintele ar fi spus: băieți, voi ați stricat lucrurile, poftim, e hotărârea voastră cum o dregeți. Asta nu înseamnă că președintele se retrage din chestiune, nu, după bunul său obicei ia o pauză să vadă cum merg lucrurile. Ia o pauză ca să mai gândească cum să acționeze pe mai departe. Problema este dacă cele zece zile vor fi suficiente.

• Dacă Dacian Cioloș va eșua în negocierile cu PNL, va face eșecul acesta USR mai maleabil și mai dispus să cedeze la viitoarele negocieri sau înfrângerea va radicaliza partidul?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇