Nimic nou pe frontul de est al unor învechiţi politicieni

Nimic nou pe frontul de est al unor învechiţi politicieni

Congresul de duminică prin care Pro România şi ALDE au fuzionat nu înseamnă mare lucru în politica românească.

Dacă trecem în revistă trecutul politic al celor doi lideri din ultimul deceniu, Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu, nu găsim lucruri deosebite care să le confere aşa anvergură cât să merite o deosebită atenţie.

Cine e Ponta

Dacă ne amintim episodul Colectiv, episodul Petromidia care poate fi asimilat cu o mită ascunsă pentru Putin, fuga de doamna Nuland, atracţia irezistibilă spre dictatorul Erdogan, pierderea alegerilor prezidenţiale în turul doi din cauza unui comportament infantil (mai ceva ca al lui Trump!), plagiatul, lupta lui cu Dragnea pentru şefia partidului, constatăm că Victor Ponta nu a obţinut nicio victorie majoră în politică în afara răsturnării Guvernului Ungureanu din 2012.

ADVERTISING

Victor Ponta a întors spatele UE şi SUA şi şi-a manifestat deplin admiraţia pentru metodele iliberale sau orientale de a conduce, crezând greşit că printr-o prietenie cu potentaţii orientali se poate apropia de rangul lor şi poate asigura stabilitatea României.

Orgoliul său nemăsurat  l-a făcut să plece din PSD pentru că nu putea suporta să fie a cincea roată de la căruţă acolo. Iar felul cum a încălecat Pro România şi a făcut din partid unealta răzbunării sale pe Dragnea ne spune destule despre cum şi ce a învăţat Ponta din înfrângeri.

Reinventarea sa politică atât de mult clamată e doar un foc de paie.

Cine e Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu, după ce nu a mai fost prim-ministru, a început să coboare încet din prim planul politicii româneşti. ca să ajungă în această toamnă la un scor mizerabil la alegerile locale.

Căderea lui a fost provocată de felul cum s-a raportat la problemele sociale şi politice, CPT ajungând dintr-un proeuropean de faţadă un antieuropean convins poate mai mult de problemele sale penale decât de vreo iluminare doctrinară.

Pentru că partidul său, ALDE, a fost un partid balama fără reprezentativitate ce a trăit din firimiturile lăsate de PSD, a ajuns tovarăşul perfect pentru Dragnea.

Poziţia aceasta a însemnat condamnarea ALDE la prăbuşire în sondaje. Incercările sale de a-şi salva acum tovarăşii de drum pripăşiţi în partid s-au izbit de refuzul lui Ciolacu şi astfel CPT a naufragiat în Pro România.

Nu poate aduce nimic nou pe scena politică

Nu ne putem aştepta de la acest nou (?) partid la nimic consistent. Această adunare de politicieni învechiţi nu poate aduce nimic nou pe scena politică românească.

Această adunare nu are ca scop decât ocuparea unor locuri în Parlament, unde oameni cu probleme penale sau cei uzaţi politic pot să-şi ducă propriile bătălii.

Această adunare pare mai curând o gaşcă încropită din oameni asemănători ca nevoi, nu ca şi convingeri, această adunare nu poate fi un partid în stare să inflameze alegătorii debusolaţi.

Sigur că Pro România are bazinul său electoral, în general format din oameni dezamăgiţi de prestaţia PSDragnea. Sigur că partidul va trece de 9% la alegerile parlamentare datorită discursului lui Ponta pe la televiziuni. Dar nu are organizaţii puternice în teritoriu sau nu le are deloc, în această privinţă e aidoma USR, iar faptul nu le-a putut face dovedeşte limitarea sa politică.

Partidul lui Ponta nu avea nevoie de această regrupare, putea merge bine merci la alegeri şi singur. Dar trecutul uselist al ambilor combatanţi l-a obligat pe Ponta să accepte oastea răvăşită a lui Tăriceanu.

Dar nostalgia nu ţine de cald şi nu aduce voturi, iar un nou pui de struţo-cămilă uselistă nu are nicio şansă să crească hrănit de vechi panglicari politici expiraţi.

Ce s-a întâmplat duminică a fost o mascaradă, prin care CPT şi a securizat nişte locuri în Parlament şi atâta tot. A fost un spectacol jalnic şi trist.

Dincolo de declaraţiile politice sforăitoare umbrite de victoria lui Joe Biden şi de zvârcolirile lui Trump, care au trimis congresul celor doi uniţi la categoria şi celelalte (junk), nu se vede nimic consistent care să îmbogăţească viaţa politică.

Vor rămâne cu discursul populist şi sforăitor al lui Ponta, iar CPT îi va cânta în strună din fundal, cum a procedat şi cu Dragnea. Atât şi nimic mai mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇