Are Nicușor Dan șanse să câștige alegerile prezidențiale? Da! Și nu ar fi exclus ca după primul moment de uimire, mai mult sau mai puțin mimată, chiar partidele tradiționale să îi asigure, oficial sau discret, culoar spre Cotroceni.
De ce? Din cauza/datorită răspunsului la cea de-a doua întrebare: are un președinte independent, indiferent de numele lui, vreo șansă să schimbe/reformeze/salveze etc România? Categoric nu, în arhitectura noastră constituțională.
Am scris de nenumărate ori, de pe vremea când Nicușor Dan se jura că mai stă cel puțin încă un mandat la Primăria Capitalei, că un președinte care nu are control asupra unui partid politic parlamentar este un președinte decorativ, pentru că dincolo de politica externă și un număr foarte mic de numiri, un președinte nu are atribuții directe și exclusive în domeniile cheie.
Să luăm concret prioritățile anunțate de Nicușor Dan :
1.Anticorupția și justiția. Președintele numește șefii parchetelor doar la propunerea ministrului Justiției. Deci eficiența președintelui depinde de ce livrează MJ. Pe de altă parte, CCR a stabilit deja că președintele nu poate refuza cererea MJ de revocare a unui procuror șef.
Președintele nu are nicio atribuție de decizie în privința numirii conducerii ICCJ, rolul său fiind exclusiv de verificare a condițiilor de legalitate a procedurii, dosar cu șină sau șnur, cum ar veni.
Poate prezida ședințele CSM, dar nu participă la decizii. Deci, concret, ce ar putea face președintele independent Nicușor Dan?
2.Capacitatea administrativă a președintelui este utilă, cum este și cultura generală. Dar cel care face administrație, cel care face instituțiile funcționale sau nu, este Guvernul învestit de Parlament.
Președintele desemnează premierul, dar desemnarea trebuie făcută, după cum spune CCR, în sensul în care poate genera majoritate.
Da, președintele poate dizolva Parlamentul după cel puțin doi premieri respinși în 60 de zile, dar un guvern poate fi investit pentru a fi apoi sabotat și trântit rapid. La rândul său, și Parlamentul poate suspenda președintele.
Deci, concret, ce ar putea face președintele independent Nicușor Dan pentru instituții funcționale?
3.Studii și strategii sunt maculatură, au mai fost comisii prezidențiale la Cotroceni pe educație și sănătate. Proiectul lui Mircea Miclea a fost excepțional pentru învățământ, a devenit chiar lege, din care praful s-a ales.
Deci un președinte independent ar fi extrem de comod pentru partidele politice tradiționale, pe care are șanse minime să le deranjeze.
Poporul îl va susține și va pune presiune alături de el? Cam cât timp? Până la deschiderea teraselor sau până la tăierea porcului? Oamenii nu au foarte multă răbdare. Ei votează un om ca să poată, nu ca să explice de ce nu poate.
Pe scurt, votul pentru un candidat independent este unul implicit și nu neapărat conștient pentru un regim parlamentar. Ceea ce poate fi foarte bine, cele mai multe democrații europene sunt republici parlamentare.
Dar această schimbare ar trebui să fie rezultatul unui vot asumat, informat, nu vârât pe ușa din dos în umbra iluziei unui candidat independent.
Nu îndemn pe nimeni să voteze într-o direcție sau alta, dar insist pentru așteptări realiste. Tot felul de plonjări după fente cu salvatorul care va prelua conducerea țării pot duce doar la dezamăgire.
Indiferent cât de largă ar fi susținerea partinică a lui Nicușor Dan, esențial pentru domnia sa e nu numai să mențină iluzia salvatorului, ci să și dovedească priză la electoratul din urbanul mic și rural.
E puțin probabil ca primarii să tragă din toate puterile pentru un candidat independent. Dar și să o facă, alegerile din această toamnă au arătat că paradigma s-a schimbat, capacitatea de mobilizare a aparatelor de partid a scăzut mult.
În rest, ar mai fi câteva chestiuni de notat în privința candidaturii lui Nicușor Dan.
1.Cel mai mare perdant este USR, cel mai important susținător al dlui Dan la PMB, singurul care avea un candidat cert la prezidențiale.
În USR a început deja lupta între nicușoriști și tabăra Lasconi care, indiferent de final, se va lăsa cu victime politice.
Dacă PNL, după cum mă aștept, va merge, cel puțin oficial cu Nicușor Dan, eventual în schimbul susținerii lui Ciprian Ciucu la primăria generală, USR, care acum trage spre Opoziție, va fi lăsat în offside.
Și se va repeta uimitor de fidel episodul 2020, când Nicușor Dan a fentat competiția cu Vlad Voiculescu pentru candidatura din partea USR la Primăria Capitalei cu ajutorul PNL.
2.Este totuși remarcabil să te pregătești să părăsești PMB nu numai după ce ai luat un nou mandat cu argumentul că de abia acum te vei stârni cu adevărat, nu numai după ce ai spus că nici gând de candidatură până nu rezolvi ce ai început în București încă un mandat sau chiar două, dar și după ce ai chemat oamenii la referendum pentru centralizarea deciziei și a banilor în mâna ta.
3.După ce alegerile s-au desfășurat și au fost anulate sub semnul intruziunii și pericolului rusesc, este chiar amuzant ca pro-europenii anti-ruși să aibă candidat prietenul unui admirator asumat al lui Putin, cu afaceri imense în spațiul ex-sovietic, după cum presa a tot scris. Mă gândesc că rușii „noștri" nu-s mai buni decât rușii „lor". Sau nu?