Nicușor Dan va candida la președinție

Nicușor Dan va candida la președinție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la președinție ca independent.

”Suntem într-un moment de cumpănă. Cel mai dificil moment de după Revoluție. Românii au transmis la alegerile prezidențiale care tocmai au avut loc că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult. Este nevoie de o schimbare fundamentală la modul în care statul răspunde la nevoile cetățenilor. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025. (…) Voi candida ca independent. Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatura lui Nicușor Dan nu a fost negociată cu partidele pro-europene, USR, PNL, PSD sau UDMR, aşa că ar urma modelul candidaturii la Primăria Capitalei din 2020, care a fost anunțată înainte de a primi vreo susținere de la vreun partid.

„De ce să candidez acum, după ce bucureștenii mi-au dat votul? Sunt 3 probleme”

„Sunt 3 probleme mari în care rolul președintelui e important.

Prima: corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din stat acaparate de grupuri de interese. Și acționează în interesul găștii. Iar instituțiile nu funcționează pentru că prevalează relația de partid și nu competența.

ADVERTISING

Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi un concurs de țipat «În România e corupție». Știm cu toții că e.

(...) Președintele trebuie să stabilească mecanismele administrative, să poată coagula colaborări politice și să înțeleagă mecanisme juridice. Aceste lucruri m-au făcut să fac acest anunț, astăzi.

A doua problemă: România nu are o direcție azi. Există studii și strategii. Dar se bat cap în cap și sunt foarte puțin adaptate la realitate.

Pe de altă parte, România are și în sectorul public și în cel privat, și în zonele de diaspora resurse mari de competență pe care statul român nu le-a accesat.

Și acesta este rolul președintelui. De a identifica aceste competențe. De a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice pentru cele mai importante probleme ale României.

A treia problemă: România e împărțită în categorii socioculturale care sunt  în opoziție una față de alta. Pentru că preocupările nu le-au fost înțelese de clasa politică. De la pandemie, la războiul din Ucraina. La care guvernanții nu au avut rolul adecvat.

ADVERTISING

Este rolul președintelui să se adreseze acestor categorii, să enunțe valorile care ne unesc, cele care fac diferența și să semnalizeze acele exagerări care fac diferența în societatea noastră!

Întrebare legitimă: de ce vin cu această candidatură când bucureștenii tocmai mi-au acordat încrederea și la locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.

În anii din urmă, am reușit să dăm Bucureștiului o direcție. Dar viteza cu care am mers în această direcție n-a fost corespunzătoare. Și nici nu poate fi, în anii care vin, dacă nu se schimbă ceva fundamental în administrația românească.

Voi candida independent. Sunt deschis la negocieri cu partidele pro europene. E nevoie ca reformele pe care le anunță partidele în aceste zile să fie urmată, în activitatea guvernamentală. Sunt convins că societatea va reflecta, va înțelege ce e de schimbat și va fi puternică”, a precizat Nicușor Dan.

La solicitările presei, Nicușor Dan a transmis că a prezentat partidelor pro europene intenția sa de a candida și că vor avea loc negocieri. Dar nu va putea spune acum cine îl va susține, de vreme ce aceste negocieri se duc în paralel cu cele pentru formarea unui nou guvern.

ADVERTISING

Întrebat cum vor înțelege cei din zona extremistă candidatura sa, Nicușor Dan a răspuns:

„Vom avea o campanie electorală și îi invit pe oameni să se informeze. Va fi destul timp ca fiecare să vadă ce are de oferit fiecare candidat”, a mai spus Nicușor Dan.

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern implică și desemnarea unor candidați pentru președinție din partea partidelor politice. În acest context, Nicușor Dan a declarat că e posibil ca această candidatură a sa e posibil „să interfereze” cu negocierile pentru formarea Guvernului. Dar că nu este interesat să se implice în acele negocieri, ci că doar a făcut o propunere onestă: candidează și le dă posibilitatea partidelor să îl susține, în baza unor negocieri.

Îl va susţine cineva?

Cristian Ghinea (USR) a fost întrebat luni despre o candidatură a primarului Capitalei.

”Am văzut că a apărut pe surse acest lucru, din punctul de vedere al USR, avem candidat, avem 1,7 milioane de oameni care au votat-o pe Elena Lasconi, nu văd de ce am schimba acest lucru, dar nu depinde de mine. USR este un partid democratic. În acest moment, avem un congres al USR care a luat o decizie că Elena Lasconi este candidatul la preşedinţie şi nu văd eu personal de ce am schimba acest lucru, dat fiind că a fost o candidatură de succes”, a replicat Ghinea, citat de News.ro.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu (PSD), spune că îi este foarte greu să creadă că, fiind social-democrat, ar putea să-l voteze pe Nicuşor Dan.

”Cred că această ţară, în această perioadă, are nişte priorităţi foarte importante, cum ar fi construirea unui guvern asumat, credibil. Aceasta e prioritatea, mai puţin destinul individual al unui primar general. Tot ca o opţiune personală, mie mi-e foarte greu să cred că, fiind social-democrat, aş putea să-l votez pe Nicuşor Dan. Pe mine nu mă interesează gândurile de carieră politică ale lui Nicuşor Dan”, a spus Daniel Suciu, preşedintele Camerei Deputaţilor, la Parlament.

Suciu a fost întrebat dacă Nicuşor Dan ar putea fi acel candidat unic al coaliţiei care se formează.

”Eu cred că o discuţie foarte serioasă despre un candidat la prezidenţiale se ia foarte atent şi calculând absolut tot ce s-a întâmplat, inclusiv la alegerile prezidenţiale. Un anunţ intempestiv al unui personaj politic, şi nu are nimic negativ în ceea ce am spus, care nu aparţine niciunui grup, niciunui partid de care am menţionat, mi se pare că este o forţare de mână. Şi să ştiţi că nu noi suntem încurcaţi de această potenţială anunţare a candidaturii, ci i-am văzut mai degrabă îngrijoraţi pe cei de la Uniunea Salvaţi România, pentru că ei, din ce înţeleg, ei au un candidat şi acuma acesta ar fi al doilea pe culoarul lor, dar nu este problema noastră”, a explicat Suciu, citat tot de News.ro.

De unde a venit ideea

Coaliţia România Europeană, formată din mai multe personalităţi şi asociaţii civice, a propus susţinerea comună de către partidele democratice pro-Vest şi societatea civilă a primarului Nicuşor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidenţiale din 2025.

Din Coaliţia România Europeană fac parte: ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană), Inițiativa Timișoara, Asociația Împreună pentru A8, Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just), Diaspora 360°, Nürnberg, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Platforma CentrulPolitic.ro, Asociația #ActivAGPitești, Asociația Acord Diaspora și mai multe personalități.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat despre propunerea venită că analiza abia începe în momentul acesta şi nu e la nivel de persoane, ci e la nivel de toate partidele pro-europene, el arătând că este o chestiune foarte serioasă.

Ce urmează

Primarul Capitalei trebuie să strângă 200.000 de semnături de susţinere, ca orice candidat.

Nicușor Dan nu este obligat să demisioneze de la Primăria București, ci îşi poate lua concediu pe durata campaniei electorale.

A mai existat o situație în care primarul Capitalei a candidat şi a câştigat alegerile prezidențiale: Traian Băsescu în 2004. Apoi, am avut alt primar devenit preşedinte, pe Klaus Iohannis venit de la Sibiu.

Alegerile prezidențiale au fost anulate de CCR, după ce în finală intraseră independentul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi. Problema a fost finanțarea netransparentă a campaniei lui Călin Georgescu şi susținerea din partea Rusiei. Alegerile prezidențiale vor fi organizate din nou în primăvara lui 2025, după tot procesul electoral cu strângere de semnături, depunere şi validare de candidaturi, campanie electorală şi cele două tururi de scrutin. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇