Mizele ultimelor zile. Cine pentru ce și încotro trage

Mizele ultimelor zile. Cine pentru ce și încotro trage
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este săptămâna ultimelor mișcări tactice și a ultimelor lovituri înainte de primul tur al prezidențialelor, al cărui rezultat nu va stabili doar finala, ci va determina decisiv rezultatul parlamentarelor prin bonusul acordat partidelor cu candidați în turul al doilea și, în oglindă, penalizarea prin demobilizare a celor care au ratat calificarea, deși o vizau.

În plus, sondajul INSCOP de săptămâna trecută arată un procent foarte mare al nehotărâților, 15%, atipic atât de aproape de scrutin. Fiecare candidat țintește acest segment care nu este fidel vreunui partid, deci foarte fluid.

Care sunt, așadar, mișcările previzibile?

1.Marcel Ciolacu

Este extrem de puțin probabil să rateze turul al doilea. Partidul e mobilizat, strategia de campanie a fost bună și respectată, iar impactul dezvăluirilor insuficient ca să îl scoată din joc. Ceea ce nu înseamnă că dl Ciolacu poate sta liniștit. Are nevoie de un scor foarte mare duminică din cel puțin două motive:

  • Să intre cu un ascendent electoral și moral cât mai mare în finală, indiferent de oponent.
  • Să trimită partidul la parlamentare cu șanse la un scor cât mai mare. PSD are nevoie de un scor cu 3 în față pentru a fi sigur că nu vor exista surprize la formarea viitoarei majorități de guvernare.
ADVERTISING

În plus, cu cât scorul va fi mai mare, pe măsură va fi puterea PSD în viitoarea coaliție, deci scad șansele ca Marcel Ciolacu să se țină de cuvânt și să desemneze premierul de la alt partid.

Sau, chiar dacă se va ține de cuvânt, un premier de la un partid mic în fața unui PSD covârșitor “va plânge în ședința de guvern”, după cum îmi spunea un experimentat politician.

Ce temeri poate avea Marcel Ciolacu?

Scandalul Nordis nu este apt să îl scoată din finală. Dar asta nu înseamnă că nu îl afectează, pe mai multe paliere. Pentru electoratul mai exigent, de care are voie în turul al doilea, problema de integritate este foarte mare.

Dl Ciolacu clamează dovezi că și-ar fi plătit singur drumul cu avionul privat, însă deocamdată nu le-a prezentat. Cum nu și-a prezentat nici diploma de bacalaureat.

Cât timp nu prezintă dovezile, putem să ne întrebăm dacă și ce a oferit dl Ciolacu în schimbul consistentului cadou făcut de cel care a plătit drumul, chiar dacă la momentul respectiv dl Ciolacu nu era premier, dar era președinte de partid, și nici nu știa de problemele firmei Nordis.

Apoi, este problema minciunii. Dacă totul e în regulă, de ce oare dl Ciolacu nu a admis din prima călătoria cu avionul privat. Iar dacă și-a plătit într-adevăr călătoria, de unde a avut zecile de mii de euro necesare? Apar ele în declarația de avere?

Pentru electoratul de bază al dlui Ciolacu, mai puțin interesat de chestiunile de integritate, problema poate fi apucătura însăși, faptul că dl Ciolacu nu s-a suit într-un avion de linie, ci într-unul privat, de lux. Gândul duce direct la actualul președinte pe care dl Ciolacu l-a criticat pentru extravaganță. Ipocrizia și asocierea cu o meteahnă detestată încă de actualitate pot avea un preț important.

Apoi, dl Ciolacu știe bine că în logica unei campanii nuclearele sunt lansate când sunt decisive. Dezvăluirea Nordis nu vine într-un moment esențial pentru dl Ciolacu, pentru că nu îi poate afecta decisiv scorul în turul întâi. Ceea ce ridică întrebarea dacă nu îl aștepta ceva și mai rău înainte de finală.

Asta depinde în buna măsură și de contracandidatul pe care îl va întâlni acolo. Dacă el va fi George Simion, va fi greu de făcut dezvăluiri majore care să-l favorizeze. În schimb, dacă dl Ciolacu va avea un contracandidat frecventabil, mai mult sau mai puțin dezirabil, dar nu George Simion, lovitura va fi posibila, aș spune chiar probabilă.

Deci dl Ciolacu are și mai mare nevoie de dl Simion în turul al doilea. Luni seara afirma că 99% nu acesta îi va fi adversarul în 8 decembrie. Poate să fie sincer și chiar fundamentat în evaluare. Dar la fel de bine poate încerca să bage bățul prin gardul susținătorilor lui George Simion pe care să-i stimuleze.

Deși dl Simion este cea mai facilă variantă, dintre cele realist posibile, pentru turul al doilea, nu ar fi neapărat un galop de sănătate. A crede că scenariul 2000 poate fi replicat copy-paste este o naivitate, pentru că nici România nu mai e la fel, nici Marcel Ciolacu nu are anvergura lui Ion Iliescu, nici George Simion nu e Vadim Tudor.

Simularea INSCOP pentru turul al doilea indică o victorie a lui Marcel Ciolacu la o diferență de numai 5 procente și fără ca în măsurătoare să fie inclusă și diaspora.

2. George Simion

Candidatul AUR își călărește deja bine electoratul fidelizat, continuă să-l maseze pe rețelele de socializare. A avut o strategie bună, a umblat foarte mult pentru campanie om cu om în zonele cele mai permeabile. Mai are două obiective de îndeplinit.

  • Să mai acceseze din nehotărâți, dar care nu sunt radicali. Dacă erau, ar fi fost deja hotărâți.
  • Să atenueze valul de panică, care poate mobiliza la vot împotriva domniei sale.

Cum anume, am văzut deja la dezbaterea de la Digi TV. Dl Simion și-a atenuat discursul, a abandonat notele agresive și stridente, a părut pregătit pe temele mari și promovând un naționalism fără extremisme.

3.Elena Lasconi, Mircea Geoana și Nicolae Ciucă

Cei trei au același obiectiv vital- captarea votului util împotriva lui George Simion. Fiecare încearcă să atragă cât mai mult din electoratul celorlalți și din zona nehotărâților proiectându-se cu șansele cele mai mari de a ajunge în finală, dacă mai primește puțină susținere.

Deci fiecare cere votul nu pentru că e cel mai bun, ci pentru că e cel mai bine plasat împotriva lui Simion.

Dna Lasconi a marcat prin retragerea lui Ludovic Orban în favoarea sa, dar nu sunt semne deocamdată că ar fi reușit să declanșeze valul pentru o masă critică. Trebuie subliniat că un candidat retras acum rămâne pe buletinul de vot, iar transferul de electorat nu se poate realiza automat.

De unde poate să mai ia e greu de socotit. Argumentul electoratului dlui Geoană și al dlui Diaconescu este competența. Ar fi un salt prea mare să se orienteze spre Elena Lasconi.

Mai degrabă cei doi ar putea direcționa voturi spre Nicolae Ciucă, înțeleg că se fac și eforturi în acest sens, însă amândoi au declarat ferm că nu se retrag. Mircea Geoană mai păstrează o șansă teoretică, în timp ce pentru Cristian Diaconescu a doua retragere, după cea în favoarea Elenei Udrea, ar fi lespede de mormânt. Un scor bun la prezidențiale îi poate oferi, în schimb, o perspectivă politică.

Dna Lasconi mai poate lua din zona REPER, SENS și DREPT, adică a celor care au fost alungați de USR. Atragerea lor e o miză majoră și fiind o zona accentuat progresistă, dna Lasconi le-a transmis mesaje apăsate în dezbaterea de la Digi TV.  

În mod special, Nicolae Ciucă mai are o miză - mobilizarea propriului partid. Surse liberale vorbesc despre faptul că doar jumătate din activul liberal trage pentru dl Ciucă, ceea ce este extrem de puțin și explică de ce este mult sub scorul partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇