Magie, deochi și Covid în Voluntari

Medalioane antiCovid la toată țara!
bogdan.barbu

Activist de mediu

Acum e ACUM! Bogdan Barbu este tată, soț, IT-ist, fost activist de mediu și, de aproape 2 ani, copreședintele ACUM, partid de doctrină verde, ecologist și anticorupție. Bogdan crede în a lupta pentru o Românie mai bună, mai curată din punct de vedere al mediului și mai curată din punct de vedere politic. Crede în a respira un aer proaspăt atunci când ieșim din casă și într-un aer proaspăt atunci când vorbim despre societatea românească. Crede în drepturi cetățenești largi și în respectarea decenței umane. Și consideră că mediul, tranziția climatică, este cea mai mare problemă despre care nu se vorbește în România, iar asta afectează viețile oamenilor și chiar și viitorul economiei. Vrea să schimbe asta.

În epidemiile de ciumă petrecute în perioada medievală existau tot felul de oameni care vindeau leacuri-minune, de la fierturi la diverse oase pe care le promovau drept degetul unui sfânt al deșertului.

Au trecut sute de ani și se pare că unele lucruri nu s-au schimbat. Cei de la Buletin de București au descoperit că două instituții din subordinea Primăriei Voluntari au cumpărat ‘’medalioane antiCovid’’ în valoare de aproximativ 30.000 de euro.

Firma care a vândut respectivele așa-zise ”măsuri de protecție” susține că ar produce ”un scut în jurul celui care le poartă” timp de aproximativ o lună.

Uite o idee pentru primarul Florentin Pandele: Un medalion antiCovid cumpărat de primărie pentru angajații Ecovol și STV acoperă o suprafață de 5.3 m pătrați sau 2.6 m liniari pentru 30-40 de zile.

ADVERTISING

Orașul Voluntari are o suprafață de 37.4 km2, iar perimetrul orașului este de 24.1 km.

Avem nevoie de doar 705.661 de medalioane ca să acoperim întregul oraș sau 10.479 pentru a crea un scut în jurul orașului.

Pentru un plus de siguranță, domnul Pandele trebuie să cumpere și ceva servicii anti-deochi, desi anul trecut era mult mai serios și cerea aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Voluntari, în plină pandemie. Nu se știu nici efectele pelerinajelor organizate de primărie la diverse mânăstiri.

Redevenind serioși, nu e de glumă cu cheltuirea din banii publici, banii noștri la urma urmei, a unor asemenea sume pe aceste medalioane care nu au fost validate nicăieri ca măsuri de protecție în fața coronavirusului. Măsurile de protecție sunt cele cunoscute, în primul rând măști, vaccinuri și distanțare fizică, nu trebuie reinventată roata.

Nu am văzut niciun efort masiv pentru a convinge oamenii să se vaccineze, spre exemplu. Cred că resursele orașului, care nu sunt în nicun caz mici, ar putea fi folosite mult mai eficient pentru susținerea campaniei de vaccinare. Dacă s-ar folosi întreg arsenalul de stimulente, lucruri gratuite și alte metode de folosire a bugetului primăriei, lucrurile ar sta mult mai bine.

Incidența măsurată a cazurilor de Covid în Voluntari se apropie de 20 la mie, dar rata de infectare este mult mai mare în realitate, pentru că testarea are și ea limitele sale, în condițiile în care mulți o evită.

Pe de altă parte, cumpărarea acelor medalioane antiCovid, pe care nu le putem numi altfel decât amulete magice, dovedește și modul de gândire de la Voluntari, dar nu numai.

Peste tot prin țară se folosesc resursele primăriilor pentru tot felul de cheltuieli care mai de care mai negândite, inutile sau care pur și simplu prioritizează cu totul alte lucruri, deşi prioritatea numărul unu ar trebui să fie combaterea pandemiei.

Sigur, e greu să bați medalioanele antiCovid, dar mulți se străduiesc. Sunt prioritizate slujbele, pelerinajele și alte asemenea lucruri. Ca să fie clar, cred că mersul la biserică și alte forme de manifestare a credinței sunt lucruri bune pentru oamenii credincioși, dar ar trebui reduse la minimum, uneori anulate de tot, sau măcar cu măsuri de siguranță foarte stricte.

Foarte puțini primari se implică așa cum trebuie. Multora nu le pasă, alții cred că ‘’e treaba Guvernului’’ sau nu fac ceva până nu primesc ceva. În schimb, se fac cheltuieli pentru lucruri care au aceeași utilitate precum combaterea pandemiei cu medalioanele și descântecele pentru deochi.

Mai cred și că PNDL și alte alocări de la Guvern către autoritățile locale ar trebui să pună și condiții legate de Covid, ba chiar ar putea fi printre criteriile prioritare. Bine, asta ar presupune ca Executivul chiar să considere gestionarea pandemiei ca prioritară, o presupunere hazardată.

Primarii și, se pare, membrii Guvernului, dacă judecăm cum (nu) a fost gestionată pandemia, se bazează pe vreun soi de gândire mistică pe care nu o înțelegem noi.

Medalioane la toată țara atunci!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇