PNL a vrut să dicteze USR cum să se comporte politic și s-a făcut fărâme, a ajuns o tabacheră în buzunarul PSD.
USR a recunoscut că nu se aștepta ca PNL să se alieze cu PSD, asta a fost greșeala de strategie care i-a făcut să se împotrivească inflexibil menținerii lui Cîțu ca premier. Acum e în Opoziție și dacă se comportă decent are mari șanse la un scor bun în 2024 sau chiar la o revenire la guvernare.
Cel mai important lucru făcut de USR cât a fost la guvernare este PNRR. Acest plan din care a sosit prima tranșă de bani a fost făcut nu doar de ministrul Ghinea. La el au lucrat și celelalte ministere și, mai presus de orice, a trecut și prin pixul lui Florin Cîțu.
PNRR nu este numai al USR, deși aceasta este percepția acum, este la fel de bine și al PNL. Când vorbea aiurea-n tramvai de viteza cu care a vrut să facă reforme, Cîțu poate despre acest plan vorbea.
Reformele stipulate în plan nu mai pot fi întoarse pe dos, șterse sau mermelite, pentru că de ele depind banii ce vor veni.
Din punctul de vedere al USR, introducerea acestor reforme în plan și condiționarea tranșelor de bani de îndeplinirea lor este un lucru de felicitat. Iată că PSD se izbește cu populismele lor de condițiile din PNRR și social democrații scrâșnesc din dinți neputincioși, deoarece trebuie să se conformeze.
Umbra lui Ghinea, umbra USR-ului stau de veghe și cauționează dorințele PSD.
Unul care s-a prins de lucrul acesta este Florin Cîțu, care, chiar dacă șade pe margine fără minge, amenință PSD cu supravegherea. Ghinea a pus rapid de un ONG care să monitorizeze cum merge PNRR, pas cu pas.
Ministrul Ciucă avertizează că suntem în urmă cu cadrul legislativ care să permită cheltuirea banilor din PNRR și Vîlceanu execută a doua zi ordinul.
Am impresia că episodul cu pensiile speciale ale primarilor care oprește creșterea pensiilor contributive a trezit speranța în PNL, a trezit pe unii dintre lideri. Dacă partidul liberal a înțeles că aceasta este singura carte de jucat care să țină în echilibru alianța cu social-democrații, e bine. Dacă este vorba doar de o zvâcnire de orgoliu, e rău.
PNL nu are altă șansă decât să vegheze la implementarea PNRR.
Ministerele de forță sunt la PSD, dar, dincolo de orice manifestări pseudo-ideologice social-democrate, membrii din Guvern ai acestui partid trebuie să joace după cum cântă PNRR. Nici Klaus Iohannis nu poate permite greșeli, amânări sau întârzieri, pentru că de succesul implementării PNRR depinde viitorul politic al partidului liberal și prin urmare propriul viitor politic.
La o adică, ruperea coaliției cu PSD poate fi motivată de întârzierea implementării reformelor scrise în PNRR.
Mai mult, Florin Cîțu poate motiva o eventuală voltă de sub cizma lui Iohannis cu fapte din acest plan. Deja prin ce declară public fostul prim ministru, acesta lasă de înțeles că a fost obligat să facă ce a făcut și că se simte dator să supravegheze ca alianța să nu deraieze din cauza populismelor PSD.
Sigur că PSD va lupta în tranșee să-și pună peste tot oamenii, pregătindu-se pentru momentul rotației, pentru venirea lui Marcel Ciolacu ca prim-ministru peste un an jumate.
Socoteala social-democraților e simplă, acum se instalează și atunci vor guverna după cum îi taie capul, acum ei vor să acapareze putere politică mai multă decât li se cuvine, ca apoi Marcel Ciolacu să poată conduce cum vrea.
Sunt convins că, porniți pe drumul acesta, pesediștii nu vor putea fi opriți. Dar în vremea asta PNRR trebuie să meargă înainte, iar reformele din el trecute prin Parlament, votate și aprobate. Cum se va împăca cu această presiune PSD va rămâne de văzut, dar cred că social-democrații nu vor fi fericți să lupte din greu pentru putere ca să facă ce vor alții, respectiv Ghinea și Cîțu, nu ce vor ei.
PNRR este o modalitate prin care Comisia Europeană poate controla procesul guvernamental din țările membre. Poate că nu vor face asta cu granzii Europei, dar cu România sigur vor proceda așa.
De aceea, PSD este într-o poziție inconfortabilă: partidul a venit la guvernare să facă ce trebuie, adică ce vrea UE, nu ce vrea el? Lumea din eșalonul doi al PSD va fi tare, tare nemulțumită de această situație, cum va fi și de felul în care vor fi gestionate proiectele, deci banii cu care acestea vor fi plătite.
Cred că atunci când Klaus Iohannis a chemat PSD la guvernare nu s-a gândit la un asemenea plan, la asemenea constrângeri, ci a acționat sub impulsul mâniei față de USR.
Cred că Marcel Ciolacu, când a acceptat să vină la guvernare, a fost convins că a dat lovitura de grație PNL. Se pare că lucrurile nu vor sta chiar așa, căci partitura după care trebuie să joace aceștia a fost scrisă de Ghinea, Cîțu și UE. Și dacă ar fi fost alegeri anticipate iar PSD le-ar fi câștigat la scor, ce ar fi obținut? Ar fi fost cam în aceeași situație.
Ar fi o mare leapșă pentru Marcel Ciolacu&company să fie obligați de soartă să facă reformele cu care nu sunt și nu au fost de acord de când cu Liviu Dragnea. Iar încăpățânarea lor de a nu face ce trebuie decât cu strigăte de durere va da o șansă PNL să-și revină și va aduce în curtea USR vițelul cel gras.