La o săptămână de la începerea marii ofensive din est, armata Rusiei e slăbită, caută recruți și n-are nicio victorie

După mai bine de 60 de zile de la începutul invaziei, forțele Kremlinului înregistrează pierderi mari, iar ucrainenii reușesc să respingă cele mai multe atacuri. SUA și NATO au reușit ca în aceste două luni să livreze suficient echipament militar astfel încât să echilibreze raportul de forțe dintre cele două armate desfășurate pe teritoriul Ucrainei.
La o săptămână de la începerea marii ofensive din est, armata Rusiei e slăbită, caută recruți și n-are nicio victorie
  • Vladimir Putin anunță cucerirea orașului Mariupol, ministrul Apărării spune că mai are nevoie de timp.
  • Din punct de vedere strategic, Moscova a pierdut războiul, susține un fost comandant al armatei SUA din Europa.
  • Fără ca președintele Rusiei să decreteze mobilizarea generală, asaltul asupra regiunii Donbas va fi ultimul pentru forțele Kremlinului, decimate și epuizate.
  • Între 1.500 și 5.000 de militari ucraineni se ascund încă în buncărul atomic de pe platforma industrială Azovstal de unde lansează atacuri asupra rușilor.

Spațiul e mic, înghesuit și plin cu proiectile. Cei trei militari ucraineni se mișcă rapid și eficient. Unul dintre ei filmează cu telefonul procesul de tragere.

Pe fundal se aud comunicațiile. Luptătorii primesc coordonatele unei ținte inamice. Cel care filmează, comandantul echipajului, are fața rotundă, e neras, obosit, dar ochii îi strălucesc. Transmit optimism și încredere.

Râde, dă ordinele scurt și e relaxat ca și cum ar participa la un joc de societate, într-o duminică după-amiaza. 

Cei trei sunt foarte tineri. Nu par a avea mai mult de 25 de ani. Când proiectilul e lansat, un zgomot asurzitor taie aerul încins și un val de fum umple cușca metalică. Jocul de societate de la marginea morții continuă. Urmează o nouă lansare.

ADVERTISING

Majoritatea clipurilor video postate atât de oficialii ucraineni, cât și de luptători pe conturile personale de Telegram și Twitter emană optimism, relaxare și bună dispoziție. E imposibil ca propaganda de război a Kievului să fie atât de subtilă și eficientă. Se observă faptul că militarii sunt motivați, luptă din convingere și că-și asumă conștienți toate riscurile.

Prin comparație, clipurile postate de oficialii ruși au un aer sumbru, sunt violente în mod gratuit, a se vedea cele postate de cecenii lui Kadîrov sau transmit un mesaj politic - cum un steag rusesc e ridicat pe o clădire a unei administrații ucrainene, de exemplu.

Aceste abordări diferite nu sunt determinante în ce privește soarta războiului, dar spun multe despre starea de spirit a celor două armate și despre modul în care se raportează la luptă.

Donbas, ultima ofensivă majoră pentru Rusia

“Fără decretarea mobilizării generale, cred că Donbas este ultima ofensivă majoră pe care o poate face armata rusă, având în vedere starea actuală și disponibilitatea forțelor. Fie că reușește, fie că eșuează, forțele Kremlinului vor fi în mare măsură epuizate din punct de vedere al potențialului ofensiv”, a scris Michael Kofman, cercetător specializat în studierea Rusiei.

Marele asalt anunțat de Moscova pe frontul de est din Ucraina a început de o săptămână, iar rezultatele întârzie să apară.

“…forțele ruse au reușit înaintări limitate la nord-vest de Severodonețk, dar este puțin probabil să poată lansa operațiuni ofensive în masă”, se arată în raportul prezentat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), din SUA.

“Sunt aduse forțe rusești suplimentare pentru a consolida atacurile nereușite pe frontul Izium”, anunță raportul citat.

“Civilii ucraineni din regiunea Harkov, ocupată de ruși, organizează mișcări de voluntari pentru a rezista deciziilor administrative ruse, similare acțiunilor documentate anterior în sudul Ucrainei”, mai subliniază analiza făcută de institutul american.

Există tot mai multe informații din care reiese că marea ofensivă rusă din est nu e atât de mare, iar armata Moscovei are probleme în ce privește necesarul de soldați, dar și probleme de logistică, nereușind să înlocuiască armele și echipamentele militare distruse în luptă.

La asta se adaugă efortul depus de SUA și de statele membre NATO care au trimis, de la începutul războiului, transporturi repetate de arme pentru Ucraina, reușind, la două luni de la începutul invaziei, să se echilibreze raportul de forțe dintre cele două armate desfășurate în Ucraina.

Putin a pierdut războiul?

“S-ar putea să apară un număr de înfrângeri tactice la orizont pentru Ucraina și poate unele provocări operaționale, dar starea finală (a războiului) este evidentă. Rusia și Putin nu-și vor atinge obiectivele strategice și nu vor obține nicio victorie în acest conflict”, a anunțat generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al armatei SUA din Europa.

Acesta susține că Vladimir Putin, din punct de vedere strategic, deja a pierdut războiul, iar acum asistăm la ultimele convulsii ale unei armate deteriorate, asupra căreia se pune o imensă presiune politică de la Moscova pentru a livra o victorie.

“Putin este perceput de întreaga lume ca un criminal de război. A devenit un paria global. Nu mai are nici cea mai mică influență pe scena mondială”, a explicat Mark Hertling.

“Armata Rusiei s-a dovedit a fi nepregătită și a încălcat în mod repetat legile războiului terestru. Rusia nu a atins niciun obiectiv strategic anunțat la declanșarea invaziei, iar economia țării este la pământ”, a mai precizat fostul comandant al armatei SUA din Europa.

Victoria rușilor din Mariupol, un mare eșec

Cel mai bun exemplu cu privire la ineficiența și cruzimea armatei ruse este asediul asupra orașului Mariupol, port la Marea Azov.

Considerat un punct strategic, trupele Kremlinului l-au atacat, începând cu data de 1 martie, la o săptămână de la declanșarea invaziei.

AzovstalInfo

În prima fază au crezut că pot cuceri localitatea printr-un desant de parașutiști și avansul tancurilor, dar toate încercările au fost respinse.

În a doua fază, artileria rusă a început să bombardeze orașul, să distrugă clădiri ale administrației locale și să lovească locuințe civile și adăposturi antiaeriene.

Proiectilele au culcat la pământ majoritatea construcțiilor din oraș, iar militarii ruși au înfometat populația, au refuzat să asigure culoare de evacuare a civililor din localitatea asediată și au ucis mii de oameni nevinovați.

Cu toate acestea, forțele ucrainene nu s-au predat. La 55 de zile de la începutul asediului, rușii controlează cea mai mare parte din oraș, dar nu pot anunța victoria pentru că în catacombele platformei industriale Azovstal, din sud-vestul localității, încă mai luptă între 1.500 și 5.000 de militari ucraineni, care produc pierderi imense armatei ruse.

“Forțele ruse au preluat controlul Mariupolului. Cu toate acestea, apărătorii ucraineni acționează în puncte de rezistență, aflate în port și pe platforma industrială Azovstal, uzina fiind centrul strategic al apărării ucrainene”, a explicat într-o postare pe Twitter bloggerul independent “Jomini of West”, specializat în monitorizarea conflictului.

“Acest complex este un vast labirint de buncăre subterane, tuneluri și pasaje concepute pentru a rezista unui atac nuclear. Se estimează că aici luptă încă între 1.500 și 5.000 de soldați ucraineni, un număr suficient de trupe pentru a rezista săptămâni de acum înainte, chiar și cu o infrastructură degradată de bombardamentele intense ale Rusiei”, a mai adăugat acesta.

În sceneta televizată dintre Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, primul îi cerea subordonatului său să declare victoria în lupta pentru cucerirea portului Mariupol și să înconjoare Azovstal, cu toate că Șoigu, inițial, a anunțat că ar mai fi nevoie de timp pentru a învinge.

Au trecut patru zile de la discuție, orașul nu a fost cucerit, ucrainenii nu s-au predat, rușii nu au anunțat victoria, iar civilii nu au fost lăsați să plece din oraș de către invadatori. Nu s-a întâmplat nimic din ce-au discutat cei doi.

Acesta e încă un exemplu de disfuncționalitate în ce privește “operațiunile” pe care le desfășoară forțele Kremlinului în Ucraina, un alt motiv pentru care e greu pentru cineva să mai parieze pe o victorie a Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇