Jurnal de război – fasciști ucraineni, aruncați în aer centrala atomică Zaporojie

Jurnal de război – fasciști ucraineni, aruncați în aer centrala atomică Zaporojie

Marea găselniță tactică a armatei ruse a fost să facă din centrala nucleară de la Zaporojie un soi de scut împotriva artileriei ucrainene.

Rușii au așezat piese de artilerie în jurul centralei ca să poată bombarda nestingheriți armata ucraineană și au depozitat muniție prin curtea centralei, siguri că ucrainenii nu vor îndrăzni să dea cu rachete HIMARS în baza lor militară improvizată.

Bineînțeles că o asemenea atitudine este de condamnat și bineînțeles că legile războiului nu admit un asemenea comportament. Dar rușii nu țin cont de reguli și, vânați de proiectilele precise lansate de ucraineni, s-au gândit cum să se ,,adăpostească”. Dacă ar fi dispus de sisteme antiaeriene eficace care să apere dispozitivele de artilerie, n-ar fi fost disperați ca să recurgă la asemenea mârșăvie.

Au mai încercat ei folosirea Cernobîlului ca bază pentru tancuri fără să țină cont de praful reactiv stârnit de șenile și s-au ales cu soldați iradiați.

Deci ideea folosirii împrejurimilor unei centrale nucleare ca scut nu a răsărit așa pe nepusă masă în capul de sub cascheta vreunui ofițer de rang superior, ea face parte probabil dintr-o paletă mai largă de folosire a infrastructurii atomo-electrice în scopuri militare.

ADVERTISING

Și incidentele s-au produs, câteva proiectile și rachete au lovit instalațiile auxiliare ale centralei. Maria Zaharova a ieșit la rampă cu declarații pravoslavnice care îi acuză pe ucraineni că pun la cale un incident nuclear.

De ce s-ar împușca ucrainenii singuri în picior, de ce ar vrea ei ca pe o rază de 50 de km țara lor să devină un pârjol atomic și să fie nelocuită câteva sute de ani, Maria Zaharova nu ne spune.

Discursul ei se înscrie în linia de propagandă rusă, Zelenski și ai lui sunt fasciști și vor să distrugă Ucraina pe care măreața, dar cam stagnata operațiune specială a lui Putin vrea să o salveze.

Păi dacă ar vrea să salveze Ucraina și pe ucraineni, trupele ruse nu ar trebui să campeze taman acum în apropierea centralei atomo-electrice pentru a evita riscul producerii unei catastrofe. La începutul războiului, când trupele ruse defilau în regiune, nimeni nu s-a gândit să facă o bază militară lângă centrala atomică, o fac acum când ucrainenii pot bombarda și ei mai eficient.

Apoi, dacă Zelenski&company sunt fasciști puși pe distrugere, de ce dracu' n-ar trage în centrală ca să-i iradieze pe rușii ascunși acolo, nu înțeleg.

Cum nu înțeleg nici de ce, din 2014 până în prezent, netulburați de tata Putin decât sporadic prin Donbas, nu au reușit să distrugă Ucraina aia.

Cinismul rus constă în faptul că, de dragul distrugerii unor școli sau stații de autobuze, deci din nevoia obținerii unor succese militare îndoielnice, rușii își expun soldații la pericolul iradierii.

Zona este sub controlul lor și este înțesată de soldați și echipament aduși cu scopul de a anihila contraofensiva ucraineană.

În zonă sunt civili care fie că au fost forțați de împrejurări să rămână, fie au ales să rămână. De ce și-ar pune în pericol rușii viitori concetățeni? Răspunsul este simplu, sunt speriați de perspectiva ca ofensiva ucraineană să aibă succes și sunt disperați să o împiedice prin orice mijloace.

  • Cererea lui Putin pentru drone turcești Bayraktar făcută la întâlnirea de la Soci cu Erdogan;
  • cererea de drone iraniene făcută de Putin la Teheran;
  • mutarea trupelor și echipamentului în zona Herson care au lăsat ofensiva rusă din Donețk suspendată;
  • mutarea flotei ruse în Novoroosisk de teama rachetelor engleze antinavă;
  • plecarea soldaților ruși din armată și greutatea cu care se pot găsi înlocuitori chiar pentru un salariu de 1.000 de dolari pe lună.

Iată tot atâtea semne că marea ofensivă rusă a încetinit puternic, ba în unele zone ale frontului chiar a stagnat.

Rușii nu au cu ce mai amenința pe front și se adăpostesc de frică în umbra centralei atomice de la Zaporojie.

Asta arată cât de disperați sunt, asta arată că nu au soluții de a reporni ofensiva împotriva ucrainenilor.

Și mai arată ceva, ceva înspăimântător: sunt gata să se folosească de capabilități nucleare pentru a nu fi învinși.

Planul lor este să facă rapid referendumuri de aderare pentru regiunile ocupate și să le alipească Rusiei pentru a putea șantaja apoi Ucraina cu lovituri nucleare tactice, pe motiv că ucrainenii avansează pe teritoriul Rusiei.

Dar în mod cert asta nu-i va împiedica pe ucraineni să atace și să încerce să recupereze ce li s-a furat. Atunci, când situația va fi pe muchie de cuțit, vom vedea dacă rușii doar vorbesc și amenință sau chiar sunt hotărâți din disperare să lanseze lovituri nucleare tactice.

După ce fac la centrala atomo-electrică de la Zaporojie, cred că probabilitatea aceasta este foarte mare.

Dacă chiar au minat centrala și amenință să o arunce în aer, rușii sunt cei iresponsabili, nu ,,fasciștii” ucraineni.

Acolo sunt 1.200 de tone de combustibil nuclear și este o tâmpenie să te joci cu asta. Iar declarația unui general rus cum că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va fi a nimănui dovedește că rușii sunt disperați și disperarea pune rațiunea între paranteze.

Dacă declarația generalului rus nu poate fi interpretată doar ca un bluff, sunt câteva lucruri pe care nu le înțeleg.

În primul rând, nu pricep de ce a fost nevoie ca rușii să mineze centrala, pentru că, în cazul în care ucrainenii avansau și ei trebuiau să se retragă și chiar avea chef de un incident nuclear, puteau pur și simplu bombarda centrala, opțiunea asta era și este valabilă oricând.

Când ai rachete de croazieră care nu pot fi lovite de inamic, de ce nu le-ai folosi și ai alege metoda învechită a trotilului? Apoi, cineva trebuie să inițieze explozia trotilului, ceea ce înseamnă că în armata rusă sunt sinucigași dispuși să-și dea viața pentru o mie de parai.

Minarea centralei nu se leagă cu depozitarea de muniție și combustibil lângă ea. Păi, dacă vrei o bază operațională disponibilă care să nu cadă la o adică în mâna inamicului, asiguri prin minare locul ca el să devină periculos în cazul unui bombardament? N-am știre ca depozitele de muniții și de combustibili rusești să fie asigurate prin minare.

Mai degrabă pare că rușii sunt dispuși să-i provoace pe ucraineni sau chiar, la o adică, să producă un incident nuclear pe care să-l pună pe seama ucrainenilor ca să aibă un motiv să folosească apoi lovituri nucleare tactice. Fasciștii au bombardat centrala și au distrus-o, îi vom distruge și noi pe ei cu nuclearele noastre.

Mai există varianta ca vreun general rus, amenințat cu destituirea după dezastrul de pe front, să fi venit cu varianta amenințării minării centralei ca să-și asigure poziția de putere în cadrul armatei și a prezentat asta la Kremlin ca pe o mare manevră tactică, dar e foarte puțin probabil ca lucrurile să fie așa.

Mai degrabă strategia asta a fost gândită în cercurile de la Kremlin, ca pe o escaladare care să justifice folosirea armei nucleare tactice de către Rusia pe viitor, dacă oprirea ofensivei ucrainene în regiune nu va duce la vreun rezultat.

Subliniez, nu am dovezi că lucrurile stau așa și nu sunt omul care să se panicheze aiurea.

Dar dacă prin mintea cuiva din armată sau din staff-ul de la Kremlin a trecut un asemenea gând și s-au dat ordine ca minarea centralei nucleare chiar să se întâmple, situația a degenerat și pericolul este foarte mare.

Dacă rușii privesc centrala de la Zaporojie ca pe o bombă nucleară înseamnă că privesc și celelalte centrale atomice de pe teritoriul Ucrainei la fel.

Ucraina nu este o putere nucleară, a renunțat la focoase și acum este șantajată de agresorul căruia i-a predat focoasele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇