Jurnal de război, fără drone, referendumuri și gaz

Jurnal de război, fără drone, referendumuri și gaz

• Putin îl așteaptă pe Erdogan și Bruce Lee îl bate pe van Damme.

Imagini cu Vladimir Putin nerăbdător şi descumpănit în timp ce este lăsat să aştepte de către omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au fost distribuite în mediul online și au devenit virale.

Înfruntare pe maidan a unor copii țâfnoși așteptările astea la întâlniri oficiale. Nu cocoșeala dintre ei ridică țările lor la rang de mare putere, ci acțiunile diplomate, militare și economice. Nu are importanță că Erdogan e mai înalt cu un cap ca Putin, important este că Turcia este membră NATO și ca atare vinde drone Bayraktar doar Ucrainei, iar pe de altă parte poate gestiona cumva exportul de cereale al țării invadate.

Chestiile astea de prost gust de genul Bruce Lee îl bate pe van Damme, care se petrec între dictatori, să rămână între ei, hârjoana lor teribilistă nu ar trebui să fie un senzațional subiect de presă. Știe domnul Macron de ce.

ADVERTISING

• Măcar cu Crimeea să rămânem, măcar cu Crimeea...

Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev amenință Ucraina și Occidentul că, dacă nu recunosc Crimeea ca parte a Rusiei, „Ziua Judecății” se va abate asupra lor.

S-a cam grăbit cu vorbele găvăritorul, Rusia încă nu a făcut referendumuri pentru anexarea celorlalte teritorii ocupate din Ucraina. Ar fi trebuit să amenințe despre tot ce a ocupat Rusia, dar dacă Putin se mârâie cu Erdogan pe la Teheran în loc să facă dracului referendumurile alea de anexare, el ce să zică? Zice Crimeea, pentru că doar Crimeea are...

Măcar cu atât să se aleagă și maica Rusie după terminarea războiului, cu ce a avut înainte, cu Crimeea. Totuși, întrebarea rămâne: o fi știind ceva fostul președinte și se teme că nici măcar Crimeea nu va rămâne Rusiei, sau a vorbit așa, la o votculiță?

Cât despre „Ziua Judecății”, un fost sinucigaș în stare de ebrietate n-ar trebui să vorbească despre ea, căci încurcă planurile: ziua aia va veni pentru Rusia.

• Totdeauna ne încurcăm în cifre, dragi telespectatori...

Hotărât lucru, ori televiziunile nostre bolnave de breaking news mint de îngheață apele, ori ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a umflat cifrele din motive de propagandă patriotică.

Pe burtiera unei televiziuni scria că rușii au ajuns să facă ofensive și cu 100 de soldați, Mă rog... Iar ucraineanul spune că în timpul invaziei de la Sieverodonețk și Lisichansk, ocupanții ruși au pierdut aproximativ 11.000 de soldați. Dacă e să dăm crezare unui general care a vorbit despre ofensivă și a susținut că Moscova a atacat cu vreo 70-80 de batalioane, deci cu peste 60.000 de soldați, da, am putea vorbi de 20% pierderi în armata rusă. Cam mult, totuși, cam prea mult...

Atunci cum rămâne cu ofensivele ruse de 100 de soldați?! Există o singură explicație: copiii din spatele prompterelor vor fi mâncat un zero și cu asta basta.

Dreptu-i că informația nu a mai fost repetată, iar onor comentatorul n-a mai pomenit aceste cifre. Lucru ce mă duce cu gândul la faptul că greșeala este cu siguranță la televiziune, nu la propaganda ucraineană...

• Putin nu va fi despărțit de restul lumii, dar nici nu va obține drone.

Putin s-a plimbat pe la Teheran ca să facă poze cu Erdogan și ayatolahul Kameini. N-a avut parte nici de drone iraniene după cele turcești. S-a ales cu o bătaie amicală pe umăr de la Erdogan și cu critici de la ayatolah, dar acasă propaganda a aruncat pe televizor pozele cu marele lider rus și prietenii săi.

Zicea Putin mai zilele trecute că americanii nu vor despărți Rusia de restul lumii și nu o vor arunca în trecut. Păi în trecut se chinuie el să o bage, cu prețul a 40.000 de soldați ruși morți și cu prețul distrugerilor din Ucraina. Despre restul lumii, are dreptate, dacă la poza de grup adăugăm și pe șeful comunist chinez, da, ăsta este restul lumii...

Cât despre drone, ceilalți doi despoți au spus pas. De frica SUA, de „dragul” UE, nu contează. Șoigu să caute sistemele de artilerie HIMARS cu ce are în dotare, cu wagnerii dacă se poate.

• În timp ce pe cerul Ucrainei zboară doar drone Bayraktar, artileria rusă își târâie obuzierele în Donețk și Zaporojie.

Armata rusă nu mai este „stresată” de termenul cuceririi restului regiunii Donețk, acesta este aruncat taman la revelion. Deoarece odată cu acest lucru generalul Șoigu a dat ordin să fie găsite și neutralizate sistemele HIMARS, bănuiesc că acesta a ajuns la concluzia că invadatorii au nevoie de câteva luni ca să găsească cele 8 sisteme disponibile ucrainenilor. Asta dacă ,,vinovații” ăia de americani, cum a zis ayatolahul, nu mai trimit altele...

Așa că rușii au ieșit din „pauza operațională” pentru că și-au mutat parte din artilerie în Donețk și Zaporojie și au început ofensiva cu tiruri de rachete, probabil pentru că încă nu le-au venit obuzele din țară. Și nici wagnerii nu au destui soldați, iar recrutarea merge la fel de prost ca dusul benevol în iad dacă au ajuns criminalii să fie înrolați. Bine că recunosc și rușii faptul că parte din armata lor este constituită din criminali, de la bun început.

• Căruța pusă înaintea boilor, prilej de ironii la adresa UE.

Vladimir Putin le dă cu tifla occidentalilor și afirmă că Gazprom își va îndeplini obligațiile contractuale. În vremea asta, Gazprom face „reparații” și anunță că nu poate asigura Germaniei un flux normal de gaz prin Nord Stream I din „cauze excepționale”. Urmează ca Putin să decidă de câți bani are nevoie lunar ca să finanțeze războiul din Ucraina, ca Gazprom să stabilească nivelul fluxului de gaz spre Germania. Dacă îl va mai restabili.

Cât despre ironiile liderului rus la adresa UE care a încercat să-și reducă dependența de Gazprom vrând să treacă intempestiv și imediat la energia verde, liderul autocrat de la Kremlin are perfectă dreptate. O idee sublimă pusă prost în practică – citește birocratic – face mai mult rău ca o idee proastă – centralele pe cărbune, de exemplu – pusă bine în practică.

Dacă Ursula von der Leyen & colaboratorii se gândeau la cel mai rău scenariu, nu se ducea șefa europeană abia acum în Kazahstan și Azerbaidjan, ci o făcea de anul trecut. Și abia după ce asigura gaz Europei, trecea la reducerea treptată a importului de gaz din Rusia și la promovarea energiei verzi, în fiece țară după specificul și posibilitățile ei, minus Ungaria.

Și nu-i mai dădea invadatorului Putin prilej de ironii pe la Teheran, punând carul înaintea boilor...


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇