Jurnal de război - dacă asta ne-a mai rămas de făcut...

Jurnal de război - dacă asta ne-a mai rămas de făcut...

Vor fi perspective bune dacă va reuși contraofensiva ucraineană.

Dacă ofensiva pornită în Herson și Zaporojie va fi un succes, s-ar putea ca luna noiembrie să ne găsească cu sudul Ucrainei eliberat. Dacă va fi eliberată și Crimeea nu știu, trebuie văzut cum vor evolua lucrurile. Dar, dacă Hersonul și Melitopolul vor fi eliberate, lumea asta cu BRICS și OPEC se va deștepta și va mări producția de petrol pentru că e în legea firii ca cei de pe margine să aplaude învingătorul.

Asta va însemna mai puțini bani pentru Putin, iar refacerea armatei ruse peste iarnă se va îngreuna. Va veni primăvara și va urma contraofensiva în Donbas. Iarna va însemna pentru Ucraina pregătirea soldaților și noi tranșe de armament occidental. În mod cert primăvara va găsi armata ucraineană într-o stare mult mai bună ca armata rusă.

Ar fi șanse ca Ucraina să se elibereze total la începutul verii.

ADVERTISING

Dar Rusia nu va renunța dacă Putin va mai fi la conducere. Dictatorul nu va accepta înfrângerea și, dacă nu va fi evacuat de la Kremlin, la granița dintre Ucraina și Rusia vom avea parte de o situație asemănătoare celei din Donbas din 2014 încoace.

Linia frontului va fi însă îndeajuns de mică pentru ca armata ucraineană să o mențină cu ușurință. Sistemele de artilerie moderne trimise din Occident vor împiedica trupele ruse să contraatace. Cât va fi nevoie de menținut acest status quo? Până ce Putin va fi îndepărtat de la Kremlin.

Până atunci poate că și sancțiunile occidentale vor avea timpul necesar să acționeze. Toate bune în teoria asta, dar...

Marea contraofensivă ucraineană e sublimă, dar...

Într-o zi forţele ucrainene au preluat controlul asupra a două aşezări din sud şi asupra unei aşezări şi a unui teritoriu în estul ţării și au distrus un depozit de muniție din Herson. Doar atât, atât poate produce atât de mult așteptata ofensivă ucraineană? Atacul în sud a început cu tumult și în prima zi de ofensivă au fost cucerite câteva sate. Acum pare că avântul s-a mai domolit.

Cam repede s-a domolit avântul ucrainean, lucru ce înseamnă ori că ucrainenii au plecat steagul ori că rușii se apără mai bine decât se aștepta lumea. Mai probabil rușii și-au făcut treaba în lunile de vară și liniile lor de apărare rezistă bine mersi deocamdată.

Pe de altă parte, trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina. Halal. S-au dus dracului vremurile în care bombardamentele ruse erau asemenea zmeului care varsă flăcări pe nări. Și rușii sunt sleiți de efortul de război și bombardează aiurea pentru că tactica lor e aiurea, trebuie să se apere în sud și să atace în Donbas, adică să facă două treburi importante deodată.

Mă așteptam la o înaintare lentă a trupelor ucrainene, dar constantă și mai consistentă, mă așteptam la o presiune mai mare asupra liniilor ruse măcar la începutul ofensivei. Era nevoie de o victorie a ucrainenilor care să forțeze trupele ruse să se regrupeze pe malul stâng al Donului.

Dar, dacă așa se prefigurează lucrurile, marea ofensivă ucraineană din sud s-a cam împotmolit și iarna va găsi războiul pe cam aceeași linie de front.

Să vină generalul iarnă, asta e speranța pravoslavnică.

Pentru ruși, a rezista până în iarnă pe actualele poziții ar fi o mană cerească. Dacă ucrainenii nu vor obține o victorie copleșitoare în Herson, rușii își vor căpăta ceva din moralul pierdut în ofensiva lor păgubuoasă. Așa de încâlcită și prost organizată a fost ofensiva rusească încât a sleit armata și i-a cauzat pierderi colosale.

Dar, dacă rușii vor rezista în Herson și Zaporoijie până ce va fulgui, s-ar putea ca iarna să acționeze în favoarea lor, cum plănuiește disperat Putin. S-ar putea ca efectivele ruse să fie cârpite îndestul ca să fie superioare numeric celor ucrainene, iar primăvara să găsească armata pravoslavnică înfiptă bine în teritoriile cucerite.

Până în primăvară rușii vor face referendumuri de aderare în Herson și Zaporojie și vor amenința iar cu lovituri nucleare sub pretextul fals că ucrainenii atacă ținuturi rusești. Lucrurile se vor complica, Europa va trece greu sau foarte greu prin iarnă și susținerea pentru Ucraina se va diminua. Nu-i a bună scenariul ăsta nici pentru Ucraina, nici pentru UE.

Dacă atât ne-a mai rămas de făcut...

Zelenski și doamna von der Leyen au discutat despre al optulea pachet de sancțiuni ce trebuie aplicat Rusiei. O măsură importantă ar fi interzicerea vizelor pentru ruși pe teritoriile statelor din UE. Vara a trecut, turismul estival s-a stins, se vor aduna și rușii acasă, la treburile lor, iar cei ce vor hălădui prin Europa vor fi mai puțini.

În plus, vor avea la dispoziție Turcia și Ciprul, ca să se mai bucure de ultimele zile însorite din Marea Mediterană. Deci suspendarea vizelor va avea fix impactul frecției la picior de lemn. Măsura asta trebuia luată din mai și nici atunci nu făcea mare prăpăd, doar că Grecia rămânea fără niscaiva valută ce trecea granița la turci.

Apoi, dacă asta e marea măsură a UE, ne cam facem de râs. Ăia opresc gazul ca să tremurăm de frig la iarnă, iar noi le ridicăm vizele. Greșită tactică. Dacă ei ne opresc gazele, UE trebuie să trimită în Ucraina o sută de sisteme HIMARS și vreo sută de tancuri, ca să reușească ofensiva ucraineană din sud. Pentru că, nu mă mai obosesc să explic, reluarea livrării de gaz va depinde de o victorie ucraineană pe frontul din sud, nu de rămânerea în stepele din dotare a cetățenilor ruși bolnavi de un du-te vino turistic prin magazinele europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇