- Mizeria, violențele și tratamentele inumane suportate de zeci de pensionari, internați în centrele din Voluntari, au provocat un adevărat șoc la nivel național.
- Petiție Declic: În spatele afacerilor private, care au și finanțare publică, se află un lanț de corupție care ajunge până la Gabriela Firea.
- Descinderile DIICOT la azilele controlate de oameni din anturajul Gabrielei Firea au fost o reacție la două articole publicate de „Centrul de Investigații Media” la începutul lunii februarie.
- Deși Marcel Ciolacu se poate declara mulțumit că a scăpat de principalul adversar din partid, PSD va avea probleme cu seniorii.
- Chiar dacă nu va fi acuzată de procurori, ceea ce pare destul de puțin probabil după volumul mare de dezvăluiri, cariera politică a Gabrielei Firea s-a încheiat. E greu de presupus că va reuși să supraviețuiască la vârful PSD și să candideze din nou la primărie.
În ultimii trei ani, Gabriela Firea a fost prima opțiune a PSD pentru o nouă candidatură la Primăria București. Cu rădăcini puternice în partid, fosta șefă a Capitalei, reprezenta opoziția la Marcel Ciolacu.
Situația s-a schimbat radical la câteva zile după ce liderul social-democraților a devenit prim-ministru în urma unei lungi negociate „rotative” dintre PNL și PSD.
O descindere a procurorilor DIICOT la căminele din Voluntari, oraș lipit de București, condus de Florentin Pandele de aproape un sfert de secol, a adus în atenția opiniei publice suferința unor persoane în vârstă provocată de o adevărată mafie a azilelor de bătrâni.
Mizeria, violențele și tratamentele inumane suportate de zeci de pensionari, internați în centre administrate de apropiații fostului primar al Bucureștiului, au provocat un adevărat șoc la nivel național.
„În spatele afacerilor private, care au și finanțare publică, se află un lanț de corupție care ajunge până la Gabriela Firea”, se arată într-o petiție realizată de asociația Declic.
„Unul dintre centre era controlat de Ștefan Godei, fost șofer al Gabrielei Firea de pe vremea mandatului ei de primar. Un alt centru era controlat de Ligia Gheorghe, fosta consilieră a Gabrielei Firea. Sora acesteia, Nela Vica Andrieș, ocupa funcția de șefă la instituția responsabilă cu verificările din centre. În plus, actele de cruzime s-au întâmplat chiar în orașul Voluntari, unde primar este Florentin Pandele”, se arată în textul petiției, semnată de peste 50.000 de persoane până la ora scrierii articolului.
Gabriela Firea iese din scenă
Descinderile DIICOT la azilele controlate de oameni din anturajul Gabrielei Firea au fost o reacție la două articole publicate de „Centrul de Investigații Media”: Armonia Sfântului Gabriel Cel Viteaz: Ploșnițe, Miros De Urină Și Fecale, din data de 1 februarie 2023, iar al doilea - Lagărele Cristinei, publicat în 8 februarie.
În ciuda teoriilor conspiraționiste promovate de fostul primar al Bucureștiului, dintr-o parcurgere imaginilor, a înregistrărilor și a rapoartelor realizate de Centrul de Resurse Juridice reiese faptul că, în realitate, oamenii care gravitau în jurul Gabrielei Firea făceau bani, profitând de pe urma unor persoane în vârstă și bolnave.
Schema era destul de simplă, administratorii azilelor luau o sumă de bani de la buget pentru îngrijirea unor bătrâni singuri și suferinzi, iar din aceste sume, doar o mică parte era folosită pentru funcționarea centrelor, restul ajungând în buzunarele „grupului infracțional organizat”.
Chiar dacă nu va fi acuzată de procurori, ceea ce pare destul de puțin probabil după volumul mare de dezvăluiri, cariera politică a Gabrielei Firea s-a încheiat.
E greu de presupus că va reuși să supraviețuiască la vârful PSD și să candideze din nou la primărie.
Ani de zile discursul ei politic a fost marcat de referiri la religie, la bunătatea creștină, la empatie și grija față de ceilalți, iar acum, după descoperirea unor „centre de tortură” a bătrânilor, cum au fost numite de mai mulți comentatori, tot eșafodajul politic i s-a năruit.
O relație compromisă
Deși Marcel Ciolacu se poate declara mulțumit că a scăpat de principalul adversar din partid, PSD va avea, de asemenea, probleme.
O lungă perioadă de timp, strategia politică a social-democraților a fost să se adreseze persoanelor în vârstă, să le facă promisiuni nesustenabile cu măriri de pensii, cu ajutoare sociale, vouchere, carduri și alte „gratuități” închipuite.
Liderii PSD mizau pe faptul că persoanele în vârstă vor uita discursurile lor, că se vor mulțumi cu puțin, iar prin populism vor reuși să țină captiv un segment important din electorat, speriat de schimbările rapide din societate.
Dar noua imagine a unor politicieni care profită cinic de vulnerabilitatea persoanelor în vârstă va fi destul de greu de înlocuit cu o nouă serie de promisiuni, mai ales că „banii ieftini” au dispărut din cauza măsurilor globale de combatere a inflației.