Festivalul ipocriziei. Bode - cel grăbit încet și Barna - progresistul la ușa BOR

Festivalul ipocriziei. Bode - cel grăbit încet și Barna - progresistul la ușa BOR

”Aș vrea să fac un apel către toți participanții la trafic să circule cu prudență. Este o vorbă românească, grăbiți-vă încet”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode. Chiar domnia sa.

Lucian Bode, cel care nu i-a cerut șoferului de la SPP să încalce regulile și să se grăbească, ci doar să ajungă la oră fixă la Guvern.

Și ca să reușească să se grăbească încet a depășit peste linia continuă și cu sirenele la maximum. Efectul a fost că mașina care se grăbea încet a ministrului s-a înfipt într-o mașină care venea din sens opus.

Dar ce spunea atunci USR, partenerul de guvernare de acum, colegii de guvern de acum ai dlui Bode?

ADVERTISING

„Accidentul rutier în care a fost implicat ministrul Transporturilor Lucian Bode ridică multe semne de întrebare. USR cere ministrului liberal să explice public care era urgența de a se deplasa cu semnalizare acustică și luminoasă pe drumurile publice și dacă a respectat legea”.

Și? A explicat dl Bode? A primit USR răspunsul înainte de a intra în guvern cu dl Bode?

„USR consideră că este inadmisibil dacă tocmai ministrul Transporturilor nu a respectat legea și a încercat să scape de cozile interminabile de pe drumul național Sibiu-Vâlcea-Pitești, folosind fără justificare girofarul, ca un sindrom al vechii clase politice de care România trebuie să se elibereze. În această situație, USR cere Poliției Române să anunțe ce verificări a făcut și ce măsuri a dispus”.

Și? A comunicat Poliția ce verificări a făcut înainte ca USR să semneze protocolul prin care însăși Poliția trecea în subordinea dlui Bode? A fost USR atât de mulțumit de răspunsul primit încât a considerat că e acceptabil ca dl Bode să fie avansat ministru de Interne? Ca să aibă grijă de ancheta accidentului, desigur.

Să mai menționăm și incultura dlui ministru Bode, pentru care “grăbește-te încet!” („festina lente!”, ziceau latinii de la Augustus încoace) e vorbă românească. Bine că nu dacică.

Dar oare cine ar fi trebuit să se ocupe de un plan prin care Poliția să încerce o limitare a carnagiilor de pe șosele?

Ar fi treaba Unității de Politici Publice a MAI, condusă prin voința dlui ministru, până acum câteva săptămâni, de dl comisar Christian Ciocan.

Cel care a intrat pe contrasens la volanul unei mașini fără RCA, fără ITP și fără una dintre plăcuțele de înmatriculare. Și le-a făcut un mare scandal polițiștilor care l-au sancționat.

Drept pedeapsă, dl Ciocan a fost mutat la …prevenire. Omul potrivit la locul potrivit, la fel ca dl Bode.

Halul în care se circulă și carnagiul de pe șosele sunt și oglinda eficienței ministerului condus glorios de dl Despescu sub pălăria dlui Bode.

Să mai luăm un exemplu.

Dl Barna dorește ca BOR să se implice în campania de vaccinare.

“Voi propune premierului ca în şedinţa de guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română ca partener pentru vaccinare.

Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR.

Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”.

La fel de credibilă ca cine? Ca autoritățile care au prăbușit campania?

Adică dl Barna cere BOR să transforme în succes ceea ce guvernul a ratat. Doar că dl Barna face parte dintr-un partid care mereu s-a aflat pe poziții contrare BOR.

Nu poți să fii în același timp progresist, să ceri Bisericii să stea la locul ei în stat, să te opui alocărilor de bani de la buget pentru biserici. Să consideri că alinierea la poziția BOR privind educația sexuală e o formă de himeră medievală și în același timp să te bazezi pe BOR să facă ceea ce tu nu ai reușit.

Nu poți să te lupți cu autoritatea ei în anumite chestiuni și să faci apel la ea în altele. Nu poți să fii și progresist, și partener al BOR după nevoi.

Ne mirăm apoi că prăpastia dintre guvernanți și guvernați devine canion, că autoritățile nu mai au nicio credibilitate și niciun respect. Că fiecare se simte îndreptățit să fie pe cont propriu. Și că singura șansă a unui demers reușit este ca din promovarea lui să lipsească cu desăvârșire orice demnitar sau politician.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇