Fenta hypermarketurilor. S-au terminat problemele?

Fenta hypermarketurilor. S-au terminat problemele?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din timp în timp, deodată, România se încinge în câte o discuție clocotită despre nimic și, evident, nu ajunge la niciun rezultat pentru că el nu poate exista. Doar consumă energie, se pare, excedentară.

Acum câteva luni a fost marea dezbatere națională despre casele self-scan, pornită de la postarea unui soi de influencer rebranduit astfel din polițist.

Ceea ce evident reprezintă, pe de-o parte, dreptul unei afaceri 100% private de a-și gestiona resursele și eficiența și, pe de altă parte, dreptul consumatorului de a accepta alegerile privatului sau de a renunța la serviciile lui, a devenit o discuție despre mame care-și pierd lefurile și despre exploatarea clientului de către verosul capitalist care face bani pe spinarea celor supuși la munca silnică de a face munca unei casiere.

ADVERTISING

De câteva zile avem dezbaterea aprinsă despre închiderea sau nu a hypermaketurilor în tot weekendul sau măcar parțial, de această dată pornită nu dintr-o “influencereală”, ci de la interesele comercianților mici, care vor să scape de concurența rețelelor mari, mai apăsătoare exact în zilele când oamenii au mai mult timp de cumpărături.

A intrat în vorbă și premierul. Bizarul, cu aparențe de retard, ministru al Agriculturii a propus chiar un referendum pe această temă de importanță vitală pentru țară. Pare că pentru multă lume s-au terminat totuși problemele și temele reale cu care să-și bată capul.

Am auzit tot felul de argumente. De exemplu, că bieții angajați ai marilor rețele sunt exploatați să muncească din greu în weekend sau sărbători naționale în loc să stea și ei cu familiile.

Este amuzant că argumentul a plecat de la micii comercianți care, ce să vezi?, vor să vândă ei mai mult cât se odihnesc salariații hypermarket-urilor, ținându-și pentru asta propriii angajați la serviciu. Ei pot fi exploatați.

Pe lângă această ipocrizie evidentă, e interesant că angajații hypermarket-urilor înșiși nu au scos o vorbă alături de cei care îi jeleau. Asta înseamnă că poate turele acestea le convin din diverse motive pe care nimeni în afară de ei înșiși nu au a le evalua? Poate pentru că reducerea programului ar putea provoca disponibilizări?

În România șomajul e foarte mic, criza de forță de muncă e mare, deci nu există niciun motiv ca un angajat să țină la locul de muncă dacă îl nemulțumește.

Că avem foarte multă forță de muncă necalificată e la fel de adevărat și chiar tragic și, da, acest lucru restrânge opțiunile de angajare, dar asta nu e vina unor patroni, ci are cauze profunde, care țin de sistemul de educație, niciodată la fel de aprins dezbătute, desigur.

Un alt argument e că astfel ar fi favorizate produsele autohtone din piețe, proaspete și sănătoase. Serios? Lasă că nu se știe câte dintre produsele de pe tarabele piețelor chiar sunt autohtone, dar nici partea cu “sănătoase” nu este chiar așa de sigură.

Au apărut în presă rezultatele unor analize care arătau că produse romanești din piețe mustesc de pesticide folosite în exces. Și nu e nicio mirare.

Dacă cele importate sunt verificate măcar prin sondaj, pe cele din piețe nu le verifică nimeni niciodată. Este motivul pentru care de trufandalele de pe tarabe, gen primele roșii, primii cartofi noi etc, nu m-aș atinge nici să le primesc gratis.

Ca să nu mai spunem că marile magazine sunt 100% fiscalizate, de acolo statul chiar colectează TVA. În piețe, evaziunea e 100%.

De fapt, lucrurile sunt, în opinia mea, simple. Într-o economie de piață liberă, fiecare trebuie să fie liber să-și facă propriul program, și vânzătorul, și cumpărătorul.

Dacă într-un interval de timp nu sunt cumpărători, vânzătorul va lua măsuri pentru a nu înregistra pierderi. Dacă își va exploata angajații, va rămâne fără ei.

Nu toți își permit să ajungă la magazine în timpul săptămânii de lucru. Muncesc de dimineața până seara ca să aibă cu ce cumpăra, iar în weekend își fac aprovizionarea pentru 5 zile.

Cui folosește să îi înghesui pe toți la cozi în trafic, la parcare, la case, clasice sau self scan? Traficul infernal e primul pe lista problemelor invocate de bucureșteni. Cum ar fi să-i adaugăm zilnic pe cei obligați să se mai ducă și la cumpărături, că doar nu vor căra sacoșele pe trotinete electrice.

Cine vrea să susțină micii comercianți este liber să cumpere numai de la ei, nu e nicio problemă. Și cât timp nu pun lacătele pe magazine, e clar că treaba merge. Nu la nivel de mare retailer, dar merge.

Că niște comercianți mici au încercat să tragă spuza pe turta lor nu e cine știe ce noutate. La fel faptul că politicul are tot interesul să mute dezbaterea de la teme reale și extrem de incomode spre subiecte parazitare. Că atât de mulți oameni se duc după fentă și își consumă timpul și energia pe nimic este regretabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇