Excluderea lui Orban și planurile lui Cîţu

Excluderea lui Orban și planurile lui Cîţu

Excluderea din partid a lui Ludovic Orban este încă una dintre deciziile prin care Florin Cîţu fragilizează PNL pentru a-și atinge singurul scop care-l mână în luptă: să păstreze puterea.

Ludovic Orban nu e cu siguranță de plâns și nici pe departe eroul antiPSD pe care încearcă să-l servească publicului.

Că nu i-a plăcut USL este adevărat, dar dl Orban nici nu a plecat din PNL uselist. Este celebră una dintre pozele useliste în care dl Orban nu pare deloc apăsat de anturaj.

Cât despre istoria mai recentă, o declarație atribuită dlui Gigel Știrbu într-o recentă ședință PNL sintetizează cel mai bine dublul discurs al dlui Orban:

ADVERTISING

”Când te afișai cu Mihai Chirică pe la Iași nu ai avut grețuri sau când ai acceptat venirea altor primari PSD în partid. Nici când ai fost investit premier cu voturile celor din PSD nu aveai grețuri”. Cam atât despre antipesedismul profund al dlui Orban.

Aș adăuga și guvernarea în stil profund pesedist a dlui Orban, împănată cu impostorii și potențialii infractori din camarilă. Cu dl Nelu Iordache, dublu condamnat la ani mulți de pușcărie, dar care, spun liberalii, avea o mare influență asupra deciziilor sau măcar, după cum recunoaște chiar dl Orban, stătea la șuete cu premierul.

Dl Orban a contribuit decisiv la prăbușirea PNL din momentul preluării guvernării până la pierderea alegerilor acum un an.

Dl Orban l-a girat pe dl Cîţu, în rând cu Klaus Iohannis, în schimbul unei promisiuni în interes personal: că nu îl va contracandida în alegerile interne.

Să vedem ce se va alege din ancheta împotriva deputatului PNL Miuțescu, foarte apropiat de dl Orban, și cine este înaltul demnitar menționat în comunicatul DNA.

Dar toate acestea nu justifică decizia de excludere din partid. Cu un absenteism important în BEx al vechilor liberali, Ludovic Orban a fost exclus din partid preponderent de nou veniții pe care el i-a promovat în partid ca să scape de incomozi. E și aici o morală…

Ea îi lasă lui Ludovic Orban spațiul să își facă un nou partid prin preluarea tuturor nemulțumiților din PNL, care nu mă îndoiesc că vor exista indiferent care va fi coaliția de guvernare sau dacă anticipatele nu vor putea fi evitate.

La nivel parlamentar deocamdată a plecat după Ludovic Orban doar Ionel Dancă. Ar putea urma și alții, ceea ce ar micșora și mai mult forță PNL. În negocierile cu PSD vor avea pondere mai mică, dacă revin la USR vor avea și mai mari dificultăți cu majoritatea.

Nu mă aștept să aibă vreun mare succes politic, este expirat. Dar este foarte probabil să slăbească PNL.

În oglindă, Marcel Ciolacu dă semnale evidente unificatoare și l-a invitat la discuții pe Victor Ponta.

Dar dl Cîţu nu are nevoie de un partid puternic, are nevoie doar de un partid pe care să-l controleze total și din care să elimine orice opoziție, orice pericol de pierdere a puterii. Dacă ar putea, l-ar exclude imediat și pe Nicolae Ciucă, probabil.

Este din aceeași linie cu care sabotează orice posibilă negociere pentru o nouă guvernare până când cineva îl va accepta premier. Dacă nu îl acceptă nimeni, nu-i problemă, stă interimar. Și dacă se ajunge la alegeri cu el interimar, iar nu-i problemă, doar va face listele.

În privință ceritificatului verde și a impozitării marilor averi e principial, e liberal. În regulă. Dar când a golit fondul de rezervă al guvernului, când a pus la cale PNDL 3? Dar când a reluat proiectul unei noi bănci de stat, cu dedicație, tot principial liberal?

Ludovic Orban, Florin Cîţu și Klaus Iohannis se merită reciproc. Nu au principii, sunt în stare de orice controsionare, orice joc în interes propriu. Problema este că ei au fost și sunt deținătorii puterii din 2019 încoace.

Asta ca să nu ne mai mirăm că PSD și AUR cresc de la o zi la alta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇