Dosarul electronic al pacientului e vital, spune senatorul Nicoleta Pauliuc, care descrie propria experiență cu un diagnostic de cancer

Rareori găsești o poveste de succes cu un politician din România. După ce a fost diagnosticată cu o afecțiune gravă a pancreasului, avocata de 51 de ani, membră a Parlamentului, s-a decis că, indiferent cât mai avea de trăit, principalele ei scopuri în viață vor fi să-i ajute pe pacienții oncologici din țară și să susțină inovația din sistemul de sănătate.
Dosarul electronic al pacientului e vital, spune senatorul Nicoleta Pauliuc, care descrie propria experiență cu un diagnostic de cancer
  • „Am încercat și am ales să descriu prin ce-am trecut pentru ca oamenii să înțeleagă că după ce primești un astfel de diagnostic depinde și de tine să reușești să te faci bine”.
  • „Mă uitam într-o zi la televizor și am văzut un reportaj cu un tânăr care povestea cum a creat el un program pe computer capabil să-i ajute pe medici să dea un diagnostic mult mai repede față de media obișnuită.”
  • „Dacă nu investim în inovația din domeniile de sănătate și securitate, fără astfel de soluții nu putem supraviețui ca societate, nu ne putem dezvolta.”

Nicoleta Pauliuc, senator PNL de Ilfov, în urma unei experiențe personale tragice, a devenit o susținătoare a drepturilor bolnavilor de cancer din România.

În urmă cu cinci ani, avocata intrată în politică a fost ea însăși pacientă și se consideră o supraviețuitoare a bolii, „care a realizat care-i este misiunea”, a spus ea într-un interviu în exclusivitate acordat spotmedia.ro.

ADVERTISING

„Misiunea pe care mi-am asumat-o, în momentul în care am primit diagnosticul, a fost să fac tot ce ține de mine în Parlamentul României pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trec printr-o astfel de experiență dificilă”, a mai spus Nicoleta Pauliuc.

Liberala a avut un cancer la pancreas, care a necesitat operație și ședințe de chimioterapie.

Ea a povestit pentru spotmedia.ro că atât intervenția chirurgicală, cât și tratamentul ulterior, plus controalele periodice, le-a făcut în România.

„A fost o decizie personală și mă bucur că am ales așa. Cred că fiecare bolnav are nevoie de o îngrijire cât mai bună, de o calitate a vieții ridicată și de un tratament personalizat”, a mai spus Nicoleta Pauliuc. 

„În momentul în care primești diagnosticul, ai așa un sentiment de lovitură de ciocan în moalele capului. Am încercat și am ales să descriu prin ce-am trecut pentru ca oamenii să înțeleagă că, după ce primești un astfel de diagnostic, depinde și de tine să reușești să te faci bine, să mergi mai departe”, a povestit Pauliuc.

S-a operat în România

În România, în jur de 95.000 de persoane primesc tratament oncologic, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. 

Rata de supraviețuire a unui bolnav este, în medie, cinci ani și avem 255 de cazuri la 100.000 de locuitori, ocupând locul 32 în lume.

Conform unor specialiști, situația e mai dificilă, pentru că sunt multe cazuri nediagnosticate, iar datele se referă doar la persoanele care au ajuns la medic și au început o formă de tratament.

FightCancerFoto

„M-am operat în România cu medicii de la Spitalul Fundeni, doctorul Vlad Brașoveanu și cu doctorița Hrehoreț. Am urmat tratamentul de chimioterapie cu doctorul Mircea Gongu și, cum e normal, acum sunt în proceduri de evaluări. Mă duc la control la fiecare doctor, pe unde lucrează el”, povestește Nicoleta Pauliuc.

Vineri, 4 noiembrie, Senatul României a organizat o dezbatere despre procesul de inovație în sistemul de sănătate.

Conform unei analize Eurostat, țara noastră este singura din Uniunea Europeană, unde numărul de cercetători a scăzut în ultimul deceniu.

Dosarul electronic și empatia medicilor

Nicoleta Pauliuc și-a promis să schimbe această situație și a găzduit dezbaterea susținută de platforma de inovație în Sănătate „Biodyssey”, Ministerul Cercetării, Dezvoltării și Digitalizării, dar și alte instituții și fundații.

La eveniment au participat, printre mulți alții, Diana Păun, consilierul prezidențial pe probleme de Sănătate, dar și Mircea Geoană, secretar-adjunct al NATO, care a ținut un discurs de la distanță, proiectat digital, în sala de conferințe.

„Vorbeam, de exemplu, în planul național de combatere a cancerului, de dosarul electronic al pacientului. Sunt persoane care au medici în familie, se duc mai des la control, au acces la spitale și policlinici, dar avem și persoane în vârstă care trăiesc în zone izolate și nu pot să ajungă prea des la doctor.

Pentru acestea, dosarul electronic e vital. De fiecare dată când au fost tratate, au avut o boală, au luat medicamente, totul se consemnează într-un document electronic. Astfel, medicii pot să-și facă rapid o idee despre starea de sănătate a unui pacient doar privind ecranul computerului”, a povestit senatorul Pauliuc, pentru spotmedia.ro.

„Prin dosarul electronic, în opinia mea, se poate crea și mai multă empatie între doctor și pacient. Medicii câștigă timp și nu mai trebuie să asculte prezentări subiective ale pacienților și se pot concentra exact pe problemele acestora, iar bolnavii vor spune, în mai puține situații, că medicii nu au fost atenți sau nu i-au consultat cum trebuie”, a mai declarat Pauliuc.

Cu ce se ocupă un hub de inovație?

În data de 2 noiembrie, Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat legea de aprobare a „Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului”, un pachet normativ care are ca scop îmbunătățirea substanțială a calității vieții pacienților oncologici din România.

Nicoleta Pauliuc a participat la scrierea legilor și le-a promovat în Parlament pentru a fi adoptate.

Biodyssey, hub-ul de inovație în sănătate, e o platformă online pe care cercetători din România pot depune proiecte, iar investitorii din domeniul medical interesați pot alege să investească sau să finanțeze companii aflate la început de drum.

CombatereCancerLegeFoto

Biodyssey își propune să promoveze proiectele și să le supună atenției industriei medicale din întreaga lume, astfel încât ideile, inovațiile și soluțiile cu adevărat bune să poată fi dezvoltate.

Hub-urile de inovație sunt folosite pentru rezolvarea problemelor în mai multe domenii. Ele reușesc să selecteze și să atragă fonduri pentru a accelera implementarea unor proiecte care îmbunătățesc procesele din diverse industrii.

„Mă uitam într-o zi la televizor și am văzut un reportaj cu un tânăr care povestea cum a creat el un program pe computer capabil să-i ajute pe medici să dea un diagnostic mult mai repede față de media obișnuită, care e, undeva, la trei ore, spunea domnul respectiv”, a explicat Nicoleta Pauliuc decizia ei de a se implica în promovarea inovației din domeniul medical. 

„Atunci mi-am dat seama că trebuie neapărat să mă întâlnesc cu acești oameni și cu alții ca ei, că trebuie să ne așezăm la masă și să găsim soluții astfel încât aceste proiecte să devină realitate”.

„În opinia mea, dacă nu investim în inovația din domeniile de sănătate și securitate, fără astfel de soluții nu putem supraviețui ca societate, nu ne putem dezvolta”, conchide Nicoleta Pauliuc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇