Donald Trump vs Joe Biden, cine are prima șansă și care sunt riscurile pentru Europa Video

Într-un clip de trei minute, cel mai puternic om al planetei anunță că va încerca să mai stea patru ani în fruntea Americii. El are mari șanse să se reîntâlnească în finală cu fostul președinte republican, nerăbdător să se răzbune.
Donald Trump vs Joe Biden, cine are prima șansă și care sunt riscurile pentru Europa <span style="color:#990000;font-size:100%;">Video</span>
  • Donald Trump e susținut de 70% dintre votanții partidului, având prima șansă să câștige alegerile primare.
  • Polarizarea extremă din societatea americană îl avantajează pe Biden, care are o mai mare trecere la alegătorii moderați.
  • Cât timp a fost la Casa Albă, Donald Trump a avut influența, puterea și susținerea necesară pentru a bloca toate încercările de a face lumină în transferul de bani și informații dinspre Kremlin înspre cercul său de apropiați.
  • Joe Biden: Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a fost nevoită să apere democrația.
  • Pentru Ucraina, NATO și Uniunea Europeană, întoarcerea lui Donald Trump ar fi o catastrofă.

Actualul președinte al SUA a făcut anunțul așteptat. Va candida pentru un nou mandat la Casa Albă.

În vârstă de 80 de ani, Joe Biden a luat o decizie riscantă. Poate intra în istorie ca învingătorul lui Putin și salvatorul Ucrainei și al Europei sau se poate rătăci printr-o serie de eșecuri atât în fața Rusiei, cât și în fața inamicilor de acasă.

Decizia președintelui în funcție vine după analizarea contextului actual și a labirintului în care s-au pierdut republicanii.

VIDEO. Întregul clip lansat de Joe Biden cu ocazia anunțării candidaturii cu subtritare în limba română

Donald Trump e susținut de 70% dintre votanții partidului din partea căruia candidează, se arată într-un sondaj publicat ieri. 

ADVERTISING

Deși liderii de la vârf încearcă să scape de povara fostului președinte, care are numeroase probleme cu legea, membrii formațiunii nu sunt de acord, susținându-l cu o mare majoritate.

Trump poate câștiga alegerile interne

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, care și-a anunțat și el candidatura pentru Casa Albă, se va confrunta cu fostul președinte republican în alegerile primare din partid pentru obținerea nominalizării.

Donald Trump, cu mai mult de un an înainte de alegeri, e în fața lui DeSantis printre alegătorii republicani, conducând cu 51% față de 38%, cât are contracandidatul său, arată un sondaj realizat de NBC News, în urmă cu câteva zile.

În SUA, cele două mari partide organizează alegeri interne în fiecare stat, iar candidatul care a câștigat confruntările în cele mai multe dintre ele primește nominalizarea formațiunii pentru a intra în finala pentru Casa Albă.

Joe Biden nu are o problemă în ce privește alegerile interne. În mai toate cazurile, președintele în funcție le-a câștigat fără probleme, obținând cu ușurință nominalizarea partidului din care face parte pentru cel de-al doilea mandat.

Războaiele juridice ale fostului președinte 

Modul în care Trump a condus SUA cât timp a deținut poziția de șef al statului a creat o profundă polarizare a electoratului din cea mai puternică democrație a lumii.

Biden e avantajat de această polarizare, oferindu-i-se oportunitatea să-l învingă din nou pe candidatul republican.

Marea problemă a lui Donald Trump, de ce are din nou prima șansă să piardă, e aceea că nu reușește să atragă de partea sa alegătorii moderați.

Se bucură de o puternică susținere din partea celor cu convingeri conservatoare puternice, dar și a unui grup de extremiști, dar în alegerile prezidențiale, moderații dau câștigătorul.

Încă e devreme pentru a face un enunț clar că vom asista la o nouă confruntare între Donald Trump și Joe Biden, dar aceasta a început să se contureze. 

Într-un an și jumătate, cât mai e până la votul din SUA, se pot întâmpla multe.

O mare necunoscută e evoluția fostului președinte în raport cu problemele sale juridice.

Donald Trump a fost pus sub acuzare de procurorul din Manhattan pentru folosirea unor fonduri de campanie ca să încheie o înțelegere cu o actriță de filme pentru adulți cu care a avut o relație.

De asemenea, în lunile viitoare, un procuror din statul Georgia va lua o decizie cu privire la investigarea lui Donald Trump, suspectat că a făcut presiuni asupra autorităților locale pentru a schimba rezultatul alegerilor desfășurate în 2020.

O altă punere sub acuzare poate veni, oricând, din partea procurorilor federali, care au primit dosarul investigației realizate de Congresul SUA cu privire la implicarea lui Donald Trump în insurecția care a avut loc în 6 ianuarie 2021.

În plus, fostul președinte american are o mare problemă cu privire la legăturile sale cu Rusia și, în special, cu Vladimir Putin.

Cât timp a fost la Casa Albă, a avut influența, puterea și susținerea necesare pentru a bloca toate încercările de a face lumină în transferul de bani și informații dinspre Kremlin înspre tabăra lui. 

În contextul războiului din Ucraina, oricând pot să apară noi informații legate de sprijinul primit de fostul președinte de la Kremlin, atât dinspre Kiev, cât și dinspre Moscova.

Dar dacă toate aceste obstacole vor fi trecute de Donald Trump, iar Biden va rezista stresului funcției, ținând cont de vârsta sa și de starea de sănătate, atunci o nouă întâlnire între cei doi va avea loc.

Ultima cursă pentru Biden

„Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a fost nevoită să apere democrația, să ia atitudine pentru apărarea libertății noastre, să apere dreptul nostru la vot și drepturile noastre civile”, a spus Joe Biden, într-un video de trei minute, distribuit pe rețelele sociale, în care își anunță candidatura.

Actualul președinte are o susținere publică de 48%, una modestă comparativ cu predecesorii săi, fiind criticat pentru inflație, pentru compromisurile pe care le-a făcut în legătură cu politicile de protecție a mediului, dar și pentru faptul că are o sănătate șubredă, iar mulți cetățeni americani nu mai au încredere în raționamentul său.

SondajBidenTrumpPresedinteSUA

„Cursa electorală din 2024 va fi ultima pentru un om politic care a câștigat șapte rânduri de alegeri pentru Senatul SUA, obținând două mandate de vicepreședinte și unul de președinte”, a scris Washington Post, la scurt timp după anunțul lui Biden. 

„Ultima confruntare va contura moștenirea unui om care și-a început cariera politică în parlamentul statului Delaware pentru a deveni unul dintre cei mai tineri senatori americani din istorie, partener al primului președinte de culoare al țării - și, în cele din urmă, ajungând cel de-al 46-lea președinte, în timp ce în țară pandemia făcea ravagii”, a subliniat cotidianul american.

Revenirea lui Trump, un dezastru pentru Ucraina

Decizia de a candida a unui politician experimentat ca Biden nu e una greșită, ținând seama de context.

Înainte de prima confruntare cu Trump, mulți americani nu-i dădeau nicio șansă, dar printr-un apel la solidaritate a reușit să-l învingă pe cel care a mizat totul pe o polarizare extremă a societății americane.

De data aceasta, dacă nu intervin mari surprize, misiunea lui Joe Biden va fi mult mai ușoară decât în urmă cu patru ani. 

VIDEO. Ce înseamnă o nouă confruntare între Joe Biden și Donald Trump

Chiar dacă nu în mod decisiv, popularitatea lui Donald Trump a scăzut. Nu mai are întreaga susținere a liderilor partidului și, în plus, se află în mijlocul mai multor bătălii juridice.

În contextul războiului din Ucraina, ar fi un dezastru ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă.

El a promis în mai multe rânduri că va găsi o soluție să-i oblige pe ucraineni să facă pace cu Putin și nu a exclus posibilitatea de a le cere să cedeze teritorii Rusiei.

Mai mult, venirea lui Trump ar duce imediat la oprirea ajutorului american oferit Kievului, e vorba de arme și echipament militar în valoare de miliarde de dolari, ceea ce ar însemna o sacrificare a Ucrainei în interesul lui Vladimir Putin.

Pentru NATO și Uniunea Europeană, de asemenea, întoarcerea lui Trump ar fi o catastrofă. Fostul președinte american a avut relații tensionate atât cu statele de pe bătrânul continent, dar mai ales cu alianța Nord-Atlantică. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇