AUDIO. Întregul articol poate fi ascultat, dând click pe săgeata de mai sus
- Fostul locatar de la Casa Albă a primit bani de la agenții Moscovei încă din 1990 pentru a scăpa de faliment, susține un raport de investigații.
- În timpul mandatului său a scăpat de două procese de demitere, dar a fost doborât de relația amoroasă cu o vedetă de filme pentru adulți.
- După 6 ianuarie 2021, atunci când a avut loc atacul asupra Capitoliului, s-a produs o ruptură în interiorul Partidului Republican, care n-a găsit încă o alternativă la Trump.
- După ce în 2019 Zelenski devine președintele Ucrainei, Donald Trump taie ajutorul militar către această țară, acordat până atunci.
- NATO, o țintă pentru fostul președinte american, care a încercat s-o slăbească, susținând că e o organizație depășită.
Spectacolul punerii sub acuzare a fostului președinte american reprezintă ultimul capitol important pe care-l joacă acesta pe scena globală.
VIDEO: New York-ul a fost luat cu asalt de susținători ai lui Trump, de reporteri și de forțe de ordine, cu ocazia arestării primului președinte american.
Chiar dacă va continua să-și deruleze campania electorală și, o vreme, va spera încă să se întoarcă la Casa Albă, pentru el, vizita la New York e un capăt de drum.
Donald Trump a avut o misiune. A primit cel puțin zeci de milioane de dolari de la reprezentanții Rusiei pentru a scăpa de faliment și pentru a avea suficiente resurse să ajungă președinte și să dea o lovitură fatală sistemului democratic și liberalismului occidental.
Într-o oarecare măsură și pentru o perioadă de câțiva ani a reușit. Din cauza lui, în SUA și Europa, mișcările extremiste au luat amploare.
Cât timp a fost președinte, NATO nu s-a simțit prea bine, mai ales pentru că Trump o considera „o organizație depășită”, conform propriei sale caracterizări.
Invadarea de către Putin a Ucrainei reprezintă o acțiune extremă a liderului rus care a realizat, după plecarea lui Trump de la Casa Albă, că poate pierde ocazia de a prelua controlul Kievului în condițiile în care solidaritatea euro-atlantică se va reface.
Și, culmea, cel mai bun prieten al Kremlinului din SUA e doborât de o poveste amoroasă cu o vedetă de filme pentru adulți căreia i-a cumpărat tăcerea cu banii alegătorilor americani.
Pierderea alegătorilor moderați
Două procese de demitere desfășurate pe parcursul mandatului său de președinte, în care a fost acuzat de abuz și obstrucționarea Congresului în urma unei investigații realizate de Robert Muller, un procuror independent, cu privire la legăturile sale cu Rusia, dar și pentru instigare la revoltă în urma asaltului asupra Capitoliului realizat de susținătorii săi, nu au reușit să-l doboare.
În schimb, relația cu Stormy Daniels și modul cum a tratat-o au făcut acest lucru.
Deși sediul procuraturii din Manhattan, New York, e o clădire sub asediu, cu străzile din jur blocate, cu mii de polițiști, mașini, dar și protestatari, susținerea pentru Trump nu mai are nicio legătură cu cea din 2020.
Răul făcut atunci în 6 ianuarie, când întreaga lume a fost martoră la ceva ce părea incredibil, un atac violent asupra parlamentului american, a fost punctul culminant al rolului jucat de Trump în mandatul său de președinte.
Atunci, de lângă el au plecat toți oamenii care mai aveau o urmă de decență în gândire și comportament. Astfel, s-a produs o ruptură adâncă atât în interiorul Partidului Republican, cât și în interiorul alegătorilor cu vederi conservatoare.
Și-a păstrat mulți susținători, dar i-a pierdut pe americanii independenți și pe republicanii moderați, iar acest lucru e suficient pentru ca Trump să nu mai poată ajunge la Casa Albă.
Cursa prezidențială din SUA, o afacere încurcată
Într-un mediu politic extrem de polarizat, cum este cel din SUA, în care nu există o a treia cale sau formațiuni mai mici, reprezentate la nivel național, un milion, maximum două de alegători moderați, din ambele tabere, dintr-un total de 168 de milioane de votanți, câți au fost înregistrați la ultimele alegeri, decid învingătorul. Iar aceștia nu mai sunt de partea lui Trump.
Există posibilitatea ca fostul președinte să câștige nominalizarea Partidului Republican pentru a intra în cursa pentru Casa Albă, dar o astfel de situație ar fi o veste bună pentru Joe Biden, care s-ar vedea în postura de a obține cu mare ușurință un al doilea mandat.
Pe de altă parte, trebuie spus că nici republicanii nu vor sta cu mâinile în sân, iar o parte dintre ei vor încerca să găsească un candidat capabil să-l învingă pe Trump în alegerile primare din interiorul partidului.
Un nume posibil este cel al lui Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, un fost susținător al lui Trump, dar care în sondajele de opinie realizate până acum este cu mult în spatele fostului președinte.
Sunt multe semne că agenți KGB, iar după prăbușirea Uniunii Sovietice cei din FSB, noua denumire a serviciului de informații al Kremlinului, au „investit” în Trump, începând încă din 1990.
Conform Moscow Project, o serie investigații despre legăturile lui Trump cu Rusia, de cel puțin două ori Trump a fost salvat de la faliment cu bani veniți din zona de influență a Kremlinului.
Într-adevăr, se poate spune că miliardarul american a reprezentat o investiție cel puțin pentru câțiva inițiați din politica rusă.
Iar atunci când a venit timpul Trump a început să-și plătească datoriile.
Cinci decizii controversate luate de Trump împotriva lui Zelenski
Era la Casa Albă, atunci când, în aprilie 2019, Volodimir Zelenski, un actor de comedie, surprinde întreaga lume și devine noul președinte al Ucrainei.
Nervozitatea lui Putin și problemele pe care i le-a făcut Trump liderului de la Kiev, privite prin prisma a ceea ce se întâmplă astăzi, arată cât de strânsă era legătura dintre cei doi.
Într-un articol publicat de cotidianul Washington Post, în martie 2022, la câteva zile după ce Rusia invadează Ucraina, sunt prezentate acțiunile lui Trump împotriva lui Zelenski, dar favorabile lui Putin, din ultima parte a mandatului său la Casa Albă:
- A acuzat Ucraina că de pe teritoriul ei spioni ai acestei țări au intervenit în alegerile prezidențiale din SUA, în 2016, și nu cei din FSB-ul rusesc.
- A schimbat ambasadorul american de la Kiev, în urma unei campanii de defăimare condusă de Rudolph Giuliani, avocatul său la acea vreme.
- A înghețat fondurile de asistență militară pentru Ucraina.
- A avut o convorbire telefonică în care i-a cerut lui Zelenski date compromițătoare despre Joe Biden și fiul acestuia, care a lucrat pentru o companie locală.
- I-a indicat președintelui ucrainean să păstreze o legătură permanentă cu Rudolph Giuliani și să se sfătuiască în ce privește viitorul relațiilor americano-ucrainene.
Trump i-ar fi dat o parte din Ucraina lui Putin
Văzute din perspectiva războiului în care au murit mii de ucraineni nevinovați, se observă jocul murdar făcut de Donald Trump în favoarea lui Putin, dar și faptul că Zelenski a fost de la început un ghimpe în coasta liderului de la Kremlin.
Într-un interviu radio, acordat lui Sean Hannity, vedetă Fox News, în urmă cu o lună, Donald Trump a spus, nici mai mult nici mai puțin, că „ar fi lăsat ca Rusia să ia teritorii din Ucraina”.
După șocanta declarație făcută în direct, interviul lui Trump a fost editat, partea în care descria soluția lui de pace pentru a opri Rusia să atace fiind scoasă ca să nu creeze un val de proteste din partea ascultătorilor.