Dincolo de poleiala gardului rânjește leopardul

Dincolo de poleiala gardului rânjește leopardul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

• Pachetul de măsuri anunțat aseară de coaliție, în valoare de 1,1 miliarde de euro, e doar un gard vopsit, doar o poleială. Da, îi ajută cumva pe cei aflați la limita subzistenței, dar este incomplet și în mare parte necinstit.

• Ce trebuia să facă Guvernul era un lucru în trei pași:

Primul, să indexeze pensiile și salariile cu inflația la jumătate de an

Al doilea pas trebuia să fie stabilirea unui prag minim de subzistență și acordarea de indemnizații pentru pensiile aflate sub acest prag.

Al treilea pas era impozitarea indemnizațiilor nesimțite care fac ca pensiile bazate pe contributivitate să nu fie regula în sistem.

• Prin acordarea de 700 de lei celor cu pensii de sub 2.000 de lei pensionarii sunt ținuți captivi de către PSD. Se vor mai da banii aceștia în continuare? Bieții oameni vor sta cu sufletul la gură așteptând pomana, în loc să primească de aici înainte ce li se cuvine de drept.

ADVERTISING

• De la început trebuie spus că pensiile mult prea mici grevează modul de a trai pentru milioane de pensionari și ei nu merită asta. Merită ca la vârsta senectuții să primească niște sume decente, care să nu-i facă dependenți de „mărinimia” unui partid sau a altuia. Oamenii nu au nevoie de asistență socială, au nevoie să li se dea ce li se cuvine, ca viața lor să nu mai depindă decât de ei înșiși.

• Dacă se făcea vorbire doar de ajutoarele astea, mai era cum mai era. Dar anunțarea înghețării angajărilor la stat de la 1 iulie, după ce jumătate de an dezmățul angajărilor a continuat nestingherit, este o mostră de ipocrizie formidabilă. Angajații aceștia au „mâncat” banii aduși în plus la buget de inflație în vreme ce pensionarii și cei cu salarii mici se luptau pe cont propriu cu criza energetică și cu scumpirile.

• Acordarea unui sfert din diferențele de salarii pentru unii dintre bugetari n-are ce căuta aici, pentru că facem vorbire de niște drepturi, nu de ajutor social. Sunt introduse aici la umplutură, ca să fie mai „consistent” pachetul de măsuri. Sau poate au luat măsura asta pentru că n-au știut să inventeze o alta.

• În aceeași ordine de idei, întrebarea este de ce măsura nu se aplică tuturor pensionarilor, de exemplu, prin suspendarea plății a 10% din ce depășește 2.000 de lei. Sunt de acord să fie ajutați pensionarii cu venituri mici, dar nu sunt de acord ca pensiile contributive să fie grevate de taxe „de solidaritate”.

• Tot un soi de dres de busuioc, tot un soi de șipcă din gard vopsită ca să dea bine este anunțul coaliției că intenționează să reducă cu 10% cheltuielile guvernamentale. De ce acum și nu de la începutul anului? De ce „intenționează” și nu știu de unde vor reduce și cât? Praf în ochi este măsura asta, atât și nimic mai mult…

• Ca de obicei cei uitați la împărțeala asta sunt cei din mediul privat. Ce ordonanță este aia care „sugerează” patronilor să dea 200 de lei în plus la salariu?

• Cu măsurile astea PSD crede că își va asigura voturile la următoarele alegeri. 3,2 milioane de pensionari care vor primi ajutoare, plus milionul de angajați la stat, constituie o masă critică ce va da un vot majoritar social-democraților. Chiar să nu fi înțeles PNL tactica asta aplicată de Dragnea și de cei dinaintea lui?

• Vopsim gardul și înăuntrul lui leopardul crizei crește. Nu s-au luat măsuri ca OMV să crească producția de gaz ca să înmagazinăm necesarul pentru iarnă. N-am auzit ca cineva să miște lucrările la centrala de la Iernut. Scoatem la licitație centrala de la Mintia în loc să o repornim ca să avem electricitate la iarnă, dacă nu vom avea suficiente gaze.

• De ziua liberalilor vine domnul Ciucă să ne anunțe că investițiile sunt modul liberal de a face economia să prospere. De teorie suntem sătui, cum sătui suntem de competența domnului Grindeanu de la Transporturi care a scăzut iar absorbția de fonduri europene la nivelul guvernelor Dragnea.

• PNRR cam bate pasul pe loc, abia acum adunăm documentele care trebuiau făcute în iarnă ca să accesăm trei miliarde de euro. Iar ca să mergem înainte domnul Boloș are liber să angajeze 500 de ,,specialiști” de la PNL. Păi dacă erau specialiști erau deja angrenați în proces, nu umblau brambura prin economie. Dar poate că galbenul carnet de partid dă competențe posesorilor pe investiții, așa cum carnetele roșii de partid dau competențe pe ajutoare sociale unuia ca domnul Budăi.

• În ultimii 10 ani PSD a guvernat în 7, Cioloș într-unul și liberalii în doi. N-auzim nimic de la domnul Ciolacu despre responsabilitatea partidului dumnealui în ce privește politicile economice. N-auzim nimic de la domnul Ciucă despre felul dezastruos în care au guvernat în vara și toamna anului trecut când s-au măcelărit între ei, în loc să gândească măsuri de a atenua impactul crizei energetice.

• Dacă nu va apărea foarte curând un program serios anticriză, programul acesta social pentru cei năpăstuiți se va topi ca untul la soare, iar oamenii nu se vor alege cu mare lucru de pe urma lui. Dacă nu se va face ceva serios, dacă nu se va înțelege că suntem în austeritate, șomajul va crește, falimentele se vor înmulți, inflația nu se va calma. Leopardul crizei va mușca cu sete din ulucile vopsite acum de pachetul acesta social și mai degrabă socialist.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇