De ce-au pierdut republicanii alegerile, deși se așteptau să le câștige la pas

Donald Trump e afectat rău de rezultatul votului din 8 noiembrie, a povestit un reporter al cotidianului New York Times. Supărarea lui cea mai mare e îndreptată către Dr. Oz, candidat pentru poziția de senator de Pennsylvania, susținut și finanțat de fostul președinte al SUA, care a învins clar de democratul Fetterman.
De ce-au pierdut republicanii alegerile, deși se așteptau să le câștige la pas
  • În 1994, la jumătatea mandatului lui Bill Clinton (democrat), republicanii câștigau Camera Reprezentanților cu 54 de locuri peste oponenții din partidul președintelui.
  • Cea mai optimistă predicție republicană e să obțină o majoritate în Camera Reprezentanților la o diferență între unul și șase locuri.
  • Adam Laxalt, candidatul republican pentru poziția de senator a statului Nevada, a anunțat cu câteva ore înainte de publicarea rezultatelor finale că există posibilitatea să piardă cursa.
  • Turul doi al alegerilor din statul Georgia, care se va desfășura pe 6 decembrie, ar putea îmbunătăți situația democraților, aceștia putând câștiga un nou loc de senator.
  • Expert republican: Trump a trimis în cursă prea mulți începători, care s-au luptat să creeze un mesaj, să strângă fonduri și să ducă o campanie eficientă.

Alegerile parțiale au mers atât de prost pentru republicani încât, la cinci zile după închiderea urnelor, controlul Senatului a fost adjudecat de democrați, iar în competiția pentru Camera Reprezentanților situația devine tot mai neclară.

Formațiunea controlată până marți 8 noiembrie, ziua alegerilor, de către fostul președinte Donald Trump are o marjă de manevră tot mai mică în ce privește impunerea majorității în camera inferioară a parlamentului american.

ADVERTISING

Mai mulți comentatori politici din SUA au anunțat formarea unui val roșu (culoarea republicanilor) menit să cucerească întregul congres, dar candidații democrați au performat peste așteptări, reușind să mențină controlul politic.

În 1994, la jumătatea mandatului lui Bill Clinton (democrat), republicanii câștigau Camera Reprezentanților cu 54 de locuri peste oponenții din partidul președintelui.

În 2010, la jumătatea mandatului lui Barack Obama, republicanii câștigau Camera Reprezentanților cu 63 de locuri peste competitorii lor, democrați.

Acum, cea mai optimistă predicție republicană e să obțină o majoritate în Camera Reprezentanților la o diferență între unul și șase locuri. 

JoeBidenSupravietuitorAlegeri
Joe Biden, un supraviețuitor al alegerilor din noiembrie al cărui partid obține un rezultat surpriză - Foto: Hepta.ro

Surpriza cea mai mare e că democrații au posibilitatea să păstreze controlul și aici, conducând în mai multe districte din California, unde numărătoarea voturilor nu s-a încheiat.

Un republican își recunoaște înfrângerea anticipat

Cu toate că Donald Trump și alți câțiva reprezentanți ai partidului anunță din nou că alegerile au fost fraudate, mai mulți candidați ai formațiunii și-au recunoscut înfrângerea și nu au mers pe calea deschisă de fostul președinte în urmă cu doi ani.

LaxaltNevada

Atunci, președintele republican n-a vrut să accepte înfrângerea electorală și a organizat o insurecție asupra Capitoliului, clădirea parlamentului american.

Adam Laxalt, candidatul republican pentru poziția de senator a statului Nevada, a anunțat cu câteva ore înainte de publicarea rezultatelor finale, printr-o postare pe Twitter, că există posibilitatea să piardă cursa, deși în acel moment era în fața senatoarei în funcție Cortez Masto, cu peste 800 de voturi.

„Iată unde ne aflăm. Mai avem în față doar 862 de voturi. În ultimele zile, cea mai mare parte a buletinelor de vot numărate au continuat să micșoreze distanța dintre noi și democrați, într-o măsură mai mare decât am calculat. Acest lucru a restrâns posibilitatea victoriei. Cursa depinde de numărarea a 20-30.000 de buletine de vot depuse în urnă, în ziua alegerilor, în districtul Clark”, a scris Laxalt, un fost procuror.

Orașul Las Vegas și o parte din suburbii se află în districtul Clark, unul care e dominat de alegători democrați.

Sâmbătă noaptea, când au fost publicate rezultatele pentru voturile la care făcea referire republicanul, situația s-a întors în favoarea democratei Cortez Masto, care a obținut peste 60% din voturile aflate în acest pachet.

Astfel, democrații reușesc să-și păstreze majoritatea în Senat, obținând 50 de locuri, plus votul vicepreședintelui Kamala Harris, când sunt situații de egalitate.

Democrații, avantajați de problemele unui fotbalist

Turul doi al alegerilor din statul Georgia, care se va desfășura pe 6 decembrie, ar putea îmbunătăți situația democraților, aceștia putând câștiga un nou loc de senator, într-o cursă în care pornesc ca favoriți.

Raphael Warnock, senatorul democrat aflat în funcție, conduce cu aproape un punct procentual în fața republicanului Herschel Walker.

Pentru că niciun candidat nu a luat peste jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate în acest stat, se va organiza un nou tur de scrutin.

Warnock e favorit și pentru că Walker, candidatul republican, un fost jucător de fotbal american, e implicat în scandaluri de violență domestică împotriva fostei soții, fiind acuzat de alte două femei că au fost plătite de Walker pentru a face avorturi.

Dezvăluirile au vulnerabilizat poziția vedetei sportive, mai ales că aceasta candidează pe o platformă anti-avort, susținând interzicerea acestuia.

Confruntarea politică din Georgia s-a detensionat, însă, deoarece alegerea unui senator nu va mai fi decisivă pentru controlul politic al camerei superioare din congresul american.

Noua situație, conform comentatorilor politici, va demobiliza, în principal, electoratul republican, consolidând șansele democraților de a câștiga cursa pentru Senat și în acest stat.

Oameni cu convingeri ciudate

Dar cum au ajuns republicanii, care se așteptau la o mare victorie la jumătatea mandatului lui Joe Biden, un președinte cu 41% susținere, să performeze atât de slab?

„Răspunsul constă în calitatea candidaților. Republicanii au trimis prea mulți începători care s-au luptat să creeze un mesaj, să strângă fonduri și să ducă o campanie eficientă. Unii erau, de asemenea, niște oameni cu convingeri ciudate și dulapuri pline cu probleme”, a scris Karl Rove, un consultant politic al partidului, fost consilier principal al președintelui George W. Bush, într-un comentariu pentru Wall Street Journal. 

„Mulți dintre acești candidați, înfiorător de slabi, au fost sprijiniți de Donald Trump, care nu a verificat propunerile. Chiar și candidații destul de buni au petrecut prea mult timp descriind problemele pe care doreau să le abordeze și nu suficient timp pentru ceea ce și-au propus să facă în privința lor”, a mai scris consultantul republican.

Donald Trump, după rezultatele slabe obținute în alegeri, nu mai controlează partidul, și vom asista la debutul unor frământări interne și contestări ale politicii fostului președinte.

InsurectieCapitoliuIanuarie2020
Instigarea lui Donald Trump la revolta din 6 ianuarie 2020 a avut un impact doi ani mai târziu, când mulți alegători americani i-au respins pe candidații susținuți de fostul președinte - Foto: Hepta.ro

Joe Biden își consolidează poziția și viziunea sa, prin care aleșii celor două partide trebuie să colaboreze în problemele importante de politică internă și internațională, s-ar putea să devină realitate.

Rezultatele din scrutinul parțial aduc și o deconectare a lui Vladimir Putin de politica americană. 

Kremlinul a investit mulți bani pentru a finanța candidați care să promoveze interesele Rusiei. Donald Trump a fost acuzat că a folosit oameni controlați de Moscova.

După încheierea alegerilor parțiale, politica americană față de conflictul din Ucraina nu se va schimba, iar Kievul va primi întregul sprijin necesar de la SUA și statele NATO pentru a împinge trupele Kremlinului în afara țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇