Cum se sacrifică PNL agățat de guvernare

Cum se sacrifică PNL agățat de guvernare
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Moțiunea de cenzură cu care USR provoacă PNL este, de fapt, o mare oglindă pusă în fața ipocriziei fără margini a liberalilor. Pentru că declarația de luni seara a dlui Ciucă este ridicol de ipocrită.

Ne-a anunțat video președintele PNL decesul coaliției: “Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”, pentru că „PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat”, dar miniștri PNL rămân în funcții ca să împiedice puterea absolută.

Conform DEX, coaliția este „alianță între state, partide sau grupări politice, persoane etc., încheiată în vederea unei acțiuni comune”. Dacă nu mai este coaliție, nu mai este acțiune comună, deci nu mai este guvernare. E un non sens să pretinzi că guvernarea și sfânta stabilitate pot continua fără coaliție.

ADVERTISING

M-am exprimat deja în privința deciziei CCR, care îi activează acum la maximum pe liberali.

Dar simplul fapt că CCR a comis un abuz nu înseamnă că dna Șoșoacă trebuia lăsată să se manifeste liber. O mare parte dintre declarațiile acuzate de CCR a fost făcută de la tribuna Senatului, condus de Nicolae Ciucă.

Vedem în Parlamentul European că există ac de cojocul dnei Șoșoacă. Roberta Metsola nu are nicio rezerva să îi taie microfonul, să dispună evacuarea ei și să îi aplice tot felul de sancțiuni. A făcut dl Ciucă așa ceva? Poate dacă o făcea, nu ajungeam aici

Și cam când a descoperit PNL năravul totalitar al PSD? În anii de guvernare comună, acușica se fac trei, nu a avut niciun indiciu? Mutarea alegerilor după bunul plac în martie, ca să iasă bine dl Ciucă la europarlamentare, a intrat la nărav totalitar sau a fost pe parte de democrație?

Revenind la ruperea coaliției, nu se poate și cu sufletul electoral în raiul Opoziției, și cu slănina guvernării în podul primarilor și clienților PNL. În plus, nu văd cu ce reușește PNL să curme tentația totalitară a PSD din interiorul guvernării. Văicăreala zilnică nu oprește nimic. Ori sunt neputincioși, deci afară sau înăuntru tot aia e, ori sunt, cum spuneam, ipocriți.

Dar nu au fost chiar așa neputincioși, oprimați și oripilați când a venit vorba de împărțirea hălcilor. Au avut destula putirință și înțelegere cu PSD ca să o planteze, de exemplu, pe Roberta Anastase la BNR, fără nicio calificare profesională, sau pentru ca președintele Iohannis să mai primească la rectificare 7 milioane de lei, pentru pușculița vacanțelor de lux.

După cum au avut destulă putirință ca să comaseze alegerile din iunie, pentru a-și potența șansele electorale, dar și pentru a trimite înapoi alegerile în decembrie, după ce se înțeleseseră să le aducă în septembrie.

Așa cum tămbălău la fel de mare ca acum nu a fost niciodată pe vreo chestiune de guvernare, ci pentru că dl Iohannis nu a primit legea ca să candideze la Senat şi când Marcel Ciolacu a opus rezistență la remutarea alegerilor prezidențiale.

Dar PNL nici nu are nevoie să semneze vreo moțiune. E suficient să iasă de la guvernare, adică să rupă cu adevărat coaliția. Și i-o spune pe șleau fostul lui președinte, Valeriu Stoica:

„Singurul mod de a legitima discursul anti PSD, în momentul de față, este ieșirea de la guvernare. Până acum, într-adevăr, discuția legată de stabilitatea guvernamentală era o discuție care avea un bun temei. În momentul de față, pe de o parte, până la alegerile următoare nu mai e niciun pericol de instabilitate. În câteva luni se va forma un nou guvern pe baza alegerilor care vor avea loc.

Pe de altă parte, PNL are acum legitimitatea necesară pentru a avea un discurs anti-PSD hotărât și care să fie însoțit de un gest politic eficient.”

Tocmai ieșind de la guvernare PNL are o șansă mai mare să blocheze totalitarismul PSD, pentru că lasă Guvernul fără majoritate, limitat la interimat, adică la exercițiul administrativ curent. O opoziție masivă în fața unui guvern slab este cea mai bună garanție împotriva abuzului.

Dar, ce să vezi?, de cum a venit vorba despre moțiune, liberalii nu au avut altă grijă decât să infirme categoric ipoteza ieșirii de la guvernare. Ceea ce anulează tot antipesedismul, toată grija pentru democrație, și lasă PNL sub semnul unei imense demagogii.

Logica de acum va fi, desigur, valabilă și după alegeri când liberalii se vor sacrifica din nou să intre în coaliție ca să nu aibă PSD prea multa putere în următorii patru ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇