Cum s-a sucit Clotilde Armand și se luptă să dea bani mai mulți la Romprest. Când lupta cu "mafia" o îmbogățește

Cum s-a sucit Clotilde Armand și se luptă să dea bani mai mulți la Romprest. Când lupta cu "mafia" o îmbogățește

De la 1 august, Sectorul 1 din București ar putea trece printr-o nouă criză a gunoaielor, tot cu cauze politice, dar pe dos.

Romprest a anunțat că își va diminua activitatea până la ajustarea tarifelor în raport cu evoluția generală a prețurilor și tarifelor din economie. Mai precis nu va mai aduna gunoiul de pe stradă, ci doar de la populație și instituții.

Ajustarea este prevăzută, conform comunicatului PS1, de Legea 101/ 2006 a serviciului de salubrizare a localităților și de Ordinul Autoritățîi Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) nr. 201/2023.

De această dată, primărița Clotilde Armand nu numai că nu a avut nicio obiecție, dar a cerut Consiliului Local să se reunească vineri de urgență și să aprobe o HCL care să prevadă „indexarea legală a tarifelor activităților de salubrizare aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București (…) prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluția indexului prețului de consum total (IPC total) asupra cheltuielor de exploatare din cadrul structurii tarifare, calculat pentru perioada mai 2019- februarie 2023 care determină o majorare a acestor cheltuieli cu 31,22%”.

ADVERTISING

Deci după ce a luptat cu „mafia” din toate pozițiile și cu toate tomberoanele din aproape prima zi a mandatului, acum dna Armand însăși cere Consiliului cu o treime mai mulți bani pentru fix „mafia”.

De ce s-a sucit dna Armand?

Pe de-o parte, pentru că nu dorește să se expună unui nou scandal murdar la propriu, alegerile nu mai sunt la fel de departe și lumea a obosit de această sagă fără niciun rezultat benefic.

Pe de altă parte, situația juridică a acestui conflict cu Romprest nu îi e deloc favorabilă și nu mai are nevoie de o agravare.

Instanțele au confirmat că până acum PS1 datorează Romprest 89 de milioane de lei, facturi neplătite. Sunt în curs de confirmare și 60 de milioane. Fiecare zi de neplată mai adaugă 53 de mii de lei penalități. Plus onorariul avocaților primăriei (meseriași, după cum se vede), dar și ai Romprest, pe care, în final, tot cetățeanul îl va plăti.

Este probabil că dna Armand să spere la o iertare de penalități și cheltuieli de judecată, pentru ca în campanie să nu îi fie pus în față cu cifre faptul că „mafia” a ieșit îmbogățită nu sărăcită, iar salubritatea a costat mai mult decât contractul.

În ianuarie 2021, când dna Armand își însuflețea susținătorii cu mesaje de amazoană neînfricată, scriam, într-un cor de acuzații și înjurături, că o strategie cert perdantă și păguboasă într-un contract este să vrei să scapi de el neexecutând propriile obligații.

Dacă nu îți mai convine, dacă îl socotești incorect, păgubitor, ai la dispoziție două variante. Ori încerci să-l renegociezi și să ajungi la o nouă înțelegere contractuală, ceea ce dna Armand a refuzat, pentru că voia platformă politică din lupta pe viață și pe moarte cu „mafia”.

Ori te duci în instanță să-i pui capăt, dar numai dacă tu ți-ai îndeplinit obligațiile sau ești gata să le îndeplinești, adică plătești facturile și poți dovedi neîndepliniri culpabile din partea cealaltă.

Concret, în acest caz, conform pct 20 din contract, exista rezilierea condiționată strict de neexecutarea contractului, culpabilă și repetată, sau denunțarea unilaterală, dacă raportul de audit după 15 ani, adică de anul acesta, arăta că serviciile prestate nu au fost măcar de nota 3 din 5 maximum posibil.

Ceea ce nu se face cu urlete politice, ci inteligent, abil și cu avocați pricepuți.

Juridic vorbind, între părți e lege contractul validat prin hotărâre de Consiliu Local, până când vreo instanță decide altfel.

De la nulitate la rezilierea moartă

Dna Armand a început prin a spune, probabil învățată de avocata plătită la secret din bani publici (ore facturate real? doar întreb), că, de fapt, contractul cu Romprest ar fi nul, deci nici măcar nu mai e nimic de plătit sau de reziliat.

Apoi a descoperit că nu e totuși nul, pentru că instanța respinsese acțiunea în acest sens de acum 14 ani, și a cerut Consiliului Local încuviințare să ceară rezilierea în instanță.

A primit-o în iulie 2021, dar nu a făcut nimic cu ea până în august 2022 când a dinamitat orice șansă de reziliere, încheind un protocol cu Romprest, pentru o reducere a frecvenței prestațiilor.

Totuși, după 16 luni de la încuviințarea Consiliului Local, și 2 luni după ce a compromis-o, dna Armand a cerut rezilierea în instanță, în octombrie 2022. Și dacă tot a cerut-o, paradoxal, nu mai vrea să facă nici auditul de 15 ani prevăzut de contract.

Între timp, dna Armand a obținut și o stare de alertă a gunoiului, când în S1 au funcționat 3 firme de salubritate. Ce activitate a avut fiecare dintre ele în această perioadă nu e clar, cum nici costurile suplimentare nu sunt.

Jumătate de an primărița din "primăria de sticlă" a refuzat cu obstinație, chiar obligată de instanță, să îi dea colegului Gabriel Kolbay informații despre reziliere, costuri, avocați, totul pe bani publici.

Unde am ajuns după tot scandalul și toate isteriile?

Romprest este pe cale să execute PS1 cu tot cu penalități și cheltuieli de judecată și primărița amazoană cere creștere de tarife cu o treime mai mari decât cele stabilite în 2019, pe care le considera inacceptabile.

PSD și PNL au boicotat ambele ședințe de CL pentru aprobarea majorării, pe motiv că e prea din scurt, că nu au studiat, adică plătesc polițe politice pe spatele bucureștenilor.

Și este posibil ca acum să aibă, cinic, tot interesul politic de continuare a războiului cu Romprest preluând argumentele de anul trecut ale dnei Armand ca să o împingă în campania electorală cu gunoiul pe străzi.

În iunie 2022 scriam așa:

“Una este să agiți ranga, alta e să o foloseșți cu adevărat. Deocamdată suntem la faza cu agitatul. Când agiți ranga continuu e bine să te pricepi, să te țină și mușchii, și nervii, pentru că la cea mai mică eroare în loc să spargi dinții adversarului îți scapă ranga în propriii dinți. Deocamdată a julit smalțul de pe dinții bucureștenilor ajunși cu gunoiul la geamuri.”

Dacă am greșit sau nu va decide fiecare, cu gunoiul pe străzi și cu bani în plus pentru “mafia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇