Cum au eșuat liberalii la Congresul PPE, cu un Nein usturător

Cum au eșuat liberalii la Congresul PPE, cu un Nein usturător

Nu doar Viktor Orban a profitat de ipocrizia care există în Uniunea Europeană, așa cum remarca profesorul Andrei Țăranu, și încă își face numărul, ci și cancelarul austriac Karl Nehammer, care a acceptat ca România să întoarcă și celălalt obraz și să-l umilească pe Klaus Iohannis, fără ezitare.

Știindu-se într-o alianță struțo-cămilească cu PSD, nu din rațiuni ideologice, cine mai are timp de ele, ci din cauze mult mai prozaice, legate de neînțelegerea pe feliile de putere și resurse, PNL a decis să meargă pe o strategie triumfalistă și să trâmbițeze reușita de a fi adus Austria lui Nehammer la numitorul comun: România va fi primită deplin în Schengen, Austria a acceptat să nu se împotrivească solicitării PPE ca Schengen-ul să nu ne mai fie, terestru, interzis.

ADVERTISING

Dar triumfalismul fără să fi câștigat bătălii te dă mereu în vileag și expune găunoșenia, iar strategiile ad-hoc, de diminuare a pagubelor, duc cel mai adesea la criză.

Nu numai că Austria nu a votat, ci doar s-a abținut, delegația de la Viena ieșind din sală, dar mai mult, cancelarul Nehammer a ținut să aibă controlul poveștii și să formuleze el concluzia: Nu, Schengen nu se extinde terestru, poziția Austriei rămâne neschimbată.

Dacă liberalii, dezorientați strategic și, după cum arată, identitar, nu ar fi forțat tema Schengen pe agenda Congresului PPE, președintele Iohannis în mod special ar fi fost poate scutit de umilirea publică, iar România și-ar fi putut construi o strategie reală, profesionistă de integrare în Schengen.

PNL a procedat la fel cum a procedat Guvernul României când a forțat în același ton triumfalist și așteptând ca alții să o rezolve un vot în JAI, care a determinat guvernul de la Viena să spună primul Nein.

Problema e că nota de plată ajunge și pe masa PPE, care a condamnat la scenă largă populismul și le-a cerut românilor, prin președintele Manfred Weber, să nu voteze cu populiștii, pentru că așa îl susțin pe Putin, dar îi păstrează un loc bun lui Karl Nehammer, așa cum, de altfel, l-au păstrat pe Viktor Orban, până când acesta s-a umflat până la statura iliberalului de azi, care vrea un loc la masa băieților malefici.

Or, eșecul PNL de a livra o agendă coerentă, realistă și controlată la congresul popularilor europeni de la București și mai ales tribuna dată Austriei, de a servi României o lecție de umilire publică, ar putea avea efect de bumerang nu doar în ceea ce privește electoratul român.

Nehammer nu l-a pus la punct numai pe președintele Iohannis, ci a dat greutate curentului suveranist pe care îl curtează și care pune în dificultate singura ofertă pe care PPE o face în aceste alegeri: liberalismul și unitatea UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇