Cancelarul Nehammer, după întâlnirea cu Iohannis: Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată

Cancelarul Nehammer, după întâlnirea cu Iohannis: Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată

Deşi nu au existat declaraţii oficiale de la Cotroceni, atât Klaus Iohannis, cât şi cancelarul austriac, Karl Nehammer, au comunicat online ce au discutat pe tema Schengen.

„În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă şi acest lucru va consolida şi mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetăţenilor noştri”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X (fostă Twitter).

ADVERTISING

Însă cancelarul austriac e de neclintit şi a transmis pe aceeaşi reţea că ”poziția Austriei rămâne clară și neschimbată”.

”Astăzi mă aflu la București la Congresul Partidului Popular European @EPP. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European, din iunie.

O întâlnire cu președintele României @KlausIohannis a fost şi ea în program.

România este un partener important pentru Austria. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de îngrijire în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a transmis cancelarul austriac.

Nehammer a vorbit, joi, şi la congresul PPE, despre migrație ilegală și despre necesitatea ca granițele externe să fie apărate. Discursul complet AICI

Amintim că România și Bulgaria vor intra în Schengen parțial deocamdată. Oficialii de la București și Sofia au anunțat că s-a ajuns la un acord politic cu Viena pentru ca spațiul aerian și porturile din cele două țări să facă parte din sistemul Schengen, de la sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce negocierile pentru includerea granițelor terestre continuă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇