Mulți cunoscuți ai Țvetankăi D., o femeie din Bulgaria stabilită la Viena, erau convinși că aceasta duce o viață obișnuită. S-au înșelat. Femeia spiona de ani de zile pentru ruși.
Țvetanka s-a mutat la Viena în urmă cu mai bine de zece ani și a lucrat o perioadă ca femeie de serviciu, dar nu se știe nimic despre locurile ei de muncă ulterioare. Se pare însă că a avut suficient timp liber, pe care și l-a petrecut pe rețelele de socializare, unde ani de zile a distribuit postări împotriva vaccinării anti-Covid, precum și mesaje de sprijin pentru politicile Rusiei și pentru formațiunea populistă FPÖ – Partidul Libertății din Austria.
„Posta constant aberații pe Facebook, pro-Putin, pro-Rusia și alte prostii similare”, spune Plamen B., care a fost pentru scurt timp angajatorul Țvetankăi D. la o firmă de curățenie din Viena în 2015. „Femeia lăsa mai degrabă impresia unei persoane confuze, de felul oamenilor care sunt sensibili la propagandă”, adaugă bulgarul.
Țvetanka D. nu era însă chiar șomeră, ci ar fi lucrat ca agent rus, după cum a anunțat recent Direcția pentru Securitate și Informații de Stat din Austria (DNS). Numele femeii nu a fost divulgat de autoritățile austriece, ci ulterior de către BBC.
Care erau sarcinile Țvetankăi D.?
Misiunea femeii pare să fi fost contribuția la răspândirea dezinformării rusești în Austria. În acest scop ea a lipit autocolante care se presupune că erau pro-ucrainene, dar care conțineau de fapt simboluri naziste.
Scopul era de a răspândi dezinformarea rusă conform căreia ucrainenii sunt naziști.
De asemenea, ea ar fi avut în fișa postului să răspândească dezinformări similare și în online.
Femeia ar fi recunoscut în fața autorităților austriece că a fost deosebit de activă în 2022, anul în care Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.
Cu toate acestea, Țvetanka D. a avut probabil și sarcini mai complicate, cum ar fi să monitorizeze anumite persoane, între care pe șeful DNS-ul austriac, Omar Haijawi-Pirchner, pe jurnalistul de investigație Christo Grozev și pe Anna Thalhammer, redactor-șef al revistei săptămânale Profil, cunoscută pentru anchetele sale de presă.
"Am primit un apel de la Oficiul pentru Protecția Constituției la sfârșitul verii 2024", a declarat Thalhammer pentru DW.
"Mi-au spus că laptopul și telefonul meu mobil au fost furate pentru a fi duse la Moscova. În decembrie am primit un alt apel telefonic în care mi s-a spus că pot consulta dosarele la procuratură. Am găsit în documente inclusiv faptul că doamna D. mă urmărea de luni de zile".
Bulgăroaicei i-ar fi revenit inclusiv sarcina de a-l filma pe jurnalistul de investigații Christo Grozev, care fusese dat în urmărire de Ministerul de Interne de la Moscova în 2022. În acest scop, ea a închiriat un apartament vizavi de fosta locuință a acestuia din Viena.
Cum a fost recrutată Țvetanka D.?
Cunoscuții din Viena ai femeii spun că în 2020, odată cu începutul pandemiei Covid-19, ea a început să răspândească informații false și manipulări despre virus și apoi despre vaccinuri.
Era o chestiune tipică pentru mulți bulgari, în condițiile în care mica țară din estul Europei a avut cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva Covid din Uniunea Europeană.
Țvetanka D. a fost probabil vizată atunci de o celulă de spionaj rusă, din care făceau parte bulgarii din Londra condamnați pentru spionaj în Regatul Unit la începutul lunii martie 2025.
Toți acești oameni lucrau pentru Jan Marsalek, fostul șef al companiei germane Wirecard, despre care se crede că a fugit la Moscova, de unde ar fi coordonat operațiunile de spionaj și dezinformare în Europa.
Christo Grozev a fost ținta celor mai multe dintre aceste operațiuni. Potrivit informațiilor de la Londra, el urma să fie răpit și chiar ucis. Țvetanka D. ar fi trebuit să ajute la acest lucru, la fel ca o altă bulgăroaică demascată de BBC - Țvetelina Genceva, care lucra la aeroportul din Sofia, unde urmărea cum și când călătoreau jurnaliștii și disidenții ruși.
Anna Thalhammer s-a ocupat pe larg de subiectul Marsalek și a expus, între alții, doi foști ofițeri austrieci, Egisto O. și Thomas V., ca fiind colaboratori ai serviciilor ruse și contacte ale lui Marsalek.
Serviciile secrete rusești recrutează oameni "normali"
Țvetanka D. a fost recrutată de trei dintre bulgarii din Londra. Unul dintre ei este Vanya G. Ea și Țvetanka D. susțin că nu știau exact ce fac. Potrivit lui Vanya G., partenerul ei, Biser D., care făcea și el parte din grupul de spioni din Londra, a mințit-o că lucrează pentru Interpol. Țvetanka D. a relatat același lucru la Viena.
Vanya este cosmeticiană. Potrivit cunoscuților din Londra, ea nu manifesta interes față de politică. "Oamenii care o cunosc pe Vanya o descriu drept o femeie foarte liniștită și naivă", a declarat pentru DW Vasil Hristov, jurnalist bulgar în Marea Britanie.
"Potrivit mai multor experți, serviciile secrete rusești recrutează în mod deliberat oameni obișnuiți care nu ies în evidență. Profilul lui Vanya se încadra perfect", a declarat Hristov, care este și președintele Asociației Presei Străine din Londra.
Jurnalista Anna Thalhammer nu crede că Țvetanka D. nu ar fi avut nicio idee despre ceea ce se întâmplă. "Presupunerea că un spion rus arestat va spune adevărul este ridicolă", spune Thalhammer.
"Ea a spus o poveste complet aventuroasă, cum că nu știa cine sunt eu, ori Christo Grozev și domnul Haijawi-Pirchner. Este ridicol. Alergi după cineva timp de săptămâni întregi, chipurile fără a avea habar cine este și fără ca măcar să îl cauți pe Google".
Agenții ruși din Europa rămân activi
Membrii celulei de spionaj din Londra își așteaptă în prezent sentințele definitive. Țvetanka D. este în prezent în libertate în Austria, dar ancheta împotriva ei continuă.
În Bulgaria, pe de altă parte, cealaltă presupusă membră al grupului - Țvetelina G. - pare să nu fie tulburată de neplăceri pentru moment. Autoritățile bulgare nu au comentat cazul la momentul redactării acestui articol.
Putem înțelege în urma acestui caz că rețeaua de spionaj a lui Marsalek s-a prăbușit? Nu, avertizează Anna Thalhammer.
"Din informațiile mele, autoritățile presupun că există și alte celule. Ideea acestei construcții este că, odată expusă o celulă, ea poate fi înlocuită de o alta. Chiar dacă uneori acestea dinadins nu sunt conectate în rețea, ele lucrează pentru atingerea aceluiași scop".
Se pare că bulgarii sunt adesea implicați în astfel de cazuri de spionaj. "Nu sunt spioni bine antrenați, ci infractori care urmează ordine", spune redactorul-șef al Profil. "În rețelele de spionaj rusești apar în mod regulat nume de bulgari. Există în mod evident o cooperare între rețelele criminale din Bulgaria și Rusia".
Alexander Detev