Șeful MI5 avertizează: Spionii Rusiei încearcă să creeze haos pe străzile din Marea Britanie

Șeful MI5 avertizează: Spionii Rusiei încearcă să creeze haos pe străzile din Marea Britanie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Serviciile de informații ale Rusiei au avut misiunea de a genera „haos susținut pe străzile britanice și europene”, avertizează șeful MI5.

Într-o rară ieşire publică, la centrul de operațiuni anti-terorism al MI5 din Londra, Ken McCallum a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu cea mai „complexă și interconectată” amenințare pe care a văzut-o vreodată.

Pe lângă problema rusă, din 2022 încoace, MI5 a reacţionat şi la 20 de comploturi puse la cale de Iran, care prezentau „amenințări potențial letale pentru cetățenii britanici și rezidenții Regatului Unit”.

ADVERTISING

"Amenințarea din partea Teheranului a crescut la o scară fără precedent, iar acum folosește persoane interpuse, cum ar fi din criminalitatea organizată, pentru a-și face treaba murdară", adaugă el.

Amestecul complex de amenințări legate de terorism și amenințări din partea statelor înseamnă că MI5 are „o treabă a naibii” de grea.

Din martie 2017, au fost dejucate 43 de comploturi aflate în faza finală de pregătire, care îşi propuneau „crime în masă” în Marea Britanie, implicând arme de foc și explozibili, spune șeful MI5, citat de Sky News.

ADVERTISING

Activitatea MI5 de combatere a terorismului implică „75% extremism islamist, 25% terorism de extremă dreaptă”. Există o „gamă amețitoare de credințe și ideologii” cu care a trebuit să se confrunte serviciul.

"Primii 20 de ani ai carierei mele aici au fost plini de amenințări teroriste. Acum ne confruntăm cu ele, dar şi cu comploturi de asasinat și sabotaje susținute de state, pe fundalul unui război terestru major european", a declarat Ken McCallum, citat de BBC.

ADVERTISING

Doar în ultimul an numărul de investigații MI5 privind amenințările susţinute de diverse state a crescut cu 48%. McCallum a acuzat Rusia de „incendieri, sabotaje și acțiuni mai periculoase” în Marea Britanie.

Mai mult 750 de diplomați ruși au fost expulzați din Europa de la invadarea Ucrainei, iar majoritatea sunt spioni. Aceste decizii au afectat capacitatea serviciilor de informații ruse, mai ales că vizele diplomatice au fost refuzate acelora considerați spioni.

Aşa că rușii au apelat la interpuşi, pentru a-și face „treaba murdară”, dar acest lucru a afectat profesionalismul operațiunilor lor și le-a făcut mai ușor de perturbat.

McCallum și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul de tineri atrași de extremismul online. Aproximativ 13% dintre cei investigați pentru implicare în terorism aveau sub 18 ani - număr care s-a triplat în ultimii trei ani.

Internetul rămâne o mare problemă, iar o proporție mare a amenințării o reprezintă „indivizi singuri îndoctrinați online”.

„În colțurile întunecate ale Internetului, e uşor să vorbeşti. E greu să distingem între complotiştii periculoşi şi extremiștii din fotoliu. Conexiunile online anonime sunt adesea nesemnificative, dar o minoritate duce la acțiuni mortale, în lumea reală".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇