La începutul acestui an, autoritățile din Marea Britanie au arestat șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Doi dintre ei și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, săptămâna trecută, iar detaliile activităților lor secrete, scoase la iveală în timpul procesului, redau amploarea unei rețele sofisticate de spionaj care opera în Europa.
Potrivit audierilor desfășurate marți la un tribunal din Londra, celula bulgărească de spionaj care lucra în slujba Rusiei îi monitoriza pe soldați ucraineni instruiți în operarea sistemelor complexe de apărare aeriană la o bază militară americană de lângă Stuttgart, Germania, relatează Financial Times.
Procurorii englezi au arătat că trei cetățeni bulgari care trăiesc în Marea Britanie - Katrin Ivanova (33 de ani), Vania Gaberova (30 de ani) și Tihomir Ivancev (39 de ani) - pregăteau atacuri asupra militarilor ucraineni în timpul sesiunilor de pregătire militară pe care aceștia la efectuau. Cei trei au fost acuzați de conspirație pentru spionaj.
Aceștia acționau sub îndrumarea lui Jan Marsalek, un cetățean austriac cu legături cu serviciile secrete ruse. Marsalek, fostul director executiv al companiei de procesare a plăților Wirecard, este dat în urmărire după ce s-a descoperit că s-a infiltrat în serviciile de informații de la Viena și a spionat pentru Moscova.
Marsalek, care a folosit pseudonimul Rupert Ticz, avea informații că baza americană de la Stuttgart găzduiește trupe ucrainene care erau antrenate să folosească sistemul de rachete sol-aer Patriot.
Liderul celulei, Orlin Rusev, în vârstă de 46 de ani, a discutat detaliile operațiunii cu Marsalek. Rusev a pledat vinovat pentru conspirație la spionaj.
Rețeaua a folosit echipament de înaltă tehnologie, precum dispozitive de interceptare IMSI, drone și dispozitive de înregistrare, pentru a intercepta și urmări datele telefoanelor mobile ale personalului militar din baza militară americană. Dispozitivele IMSI pot urmări telefoanele mobile și extrage informații sensibile, de exemplu, parole.
Conform procurorilor, supravegherea bazei din Germania a avut loc între octombrie și noiembrie 2022, "un moment absolut crucial" în desfășurarea invaziei pe scară largă din Ucraina.
Ivanova și Biser Djambazov (43 de ani) au călătorit la Stuttgart în octombrie 2022, unde au filmat elemente de securitate de la baza Patch Barracks, cum ar fi garduri, camere și senzori cu infraroșu. Djambazov a pledat și el vinovat de conspirație pentru spionaj.
Juraților li s-au prezentat mesaje Telegram în care Marsalek îl avertiza pe Rusev să fie atent "pentru că nemții sunt foarte nervoși în acest moment, din cauza activităților de spionaj rusești pe teren".
Operațiunea a fost blocată prin arestarea lui Rusev, Djambazov și Ivanova pe 8 februarie 2023, de către poliția britanică, în urma descinderilor la mai multe adrese din Marea Britanie.
Ivanova, Gaberova și Ivancev neagă acuzația de conspirație pentru a culege informații în favoarea unui stat inamic între august 2020 și februarie 2023.
Procesul de la Londra continuă, iar amploarea finanțării și a conexiunilor spionilor bulgari este în curs de investigare.
T.D.