Șeful spionajului german: Războiul hibrid al Rusiei poate activa Articolul 5 al NATO

Șeful spionajului german: Războiul hibrid al Rusiei poate activa Articolul 5 al NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Activitățile de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale pot determina NATO să ia în considerare invocarea clauzei de apărare colectivă a Alianței de la articolul 5, a avertizat șeful serviciului de informații externe al Germaniei.

Bruno Kahl a spus la un eveniment al Consiliului German pentru Relații Externe (DGAP), organizat miercuri la Berlin, că se așteaptă ca Moscova să-și intensifice și mai mult războiul hibrid, relatează The Guardian.

"Utilizarea pe scară largă de către Rusia a măsurilor hibride crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă din Articolul 5. În același timp, creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin", a menționat șeful Bundesnachrichtendienst (BND), serviciul de informații externe al Germaniei.

ADVERTISING

Conform Articolului 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să-l ajute.

NATO și serviciile de informații occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activități ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate până la incendiere provocată de Moscova, acuzații pe care Rusia le neagă.

Kahl a spus că armata Rusiei va fi probabil capabilă să atace NATO până la sfârșitul acestui deceniu, adăugând că războiul Moscovei împotriva Ucrainei a dovedit că amenințarea vine dinspre trupele sale convenționale, dar și din stăpânirea războiului modern al trupelor.

ADVERTISING

Oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Apărării se îndoiesc că articolul 5 al NATO, inclusiv măsurile de protecție ale Statelor Unite pentru Europa, ar fi activate în caz de urgență, a mai spus șeful spionajului german.

"Nu avem încă niciun indiciu că Rusia intenționează să intre în război, dar dacă astfel de sentimente capătă putere în guvernul de la Moscova, atunci riscul unei confruntări militare va crește în următorii ani", a subliniat el.

Kahl a menționat că, în cazul în care Rusia ar ataca unul sau mai mulți aliați NATO, nu ar face acest lucru pentru a acapara zone masive de teritoriu, ci mai degrabă pentru a testa liniile roșii stabilite de Vest pentru a învinge unitatea occidentală și NATO ca alianță defensivă.

ADVERTISING

"În opinia Rusiei, acest obiectiv ar fi atins dacă Articolul 5 ar rămâne fără efect în cazul unui atac rus. Pentru a atinge această țintă, nu este nevoie să trimiți armate de tancuri spre Vest, e suficient să trimiți 'omuleți verzi' în ţările baltice pentru a proteja minoritățile ruse presupus amenințate sau pentru a ajusta granițele (arhipelagului arctic norvegian) Svalbard", a precizat el.

Bruno Kahl a avertizat și în octombrie că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară directă cu NATO, iar operațiunile secrete ale lui Vladimir Putin au atins un nivel fără precedent.

Disponibilitatea Moscovei de a utiliza măsuri hibride și ascunse a atins "un nivel nemaivăzut până acum", iar o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova, a spus el.

Scopul final al președintelui rus Vladimir Putin este de "a scoate SUA din Europa" și a restabili granițele NATO de la sfârșitul anilor 1990, creând astfel "o sferă de influență a Rusiei" și stabilirea unei "noi ordini mondiale", a arătat Kahl.

Europa e deja în război cu Rusia

În prezent, Europa nu se află într-o situație de "pre-război", ci într-un "război real" împotriva Rusiei, susţine şi fostul șef al MI6, Richard Dearlove.

"Trebuie să acceptăm că rușii cred că sunt într-o stare de război cu noi", a spus joi Dearlove, după ce premierul polonez Donald Tusk a avertizat că războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina riscă să se transforme într-un conflict global.

"Donald Tusk s-a referit la asta ca fiind o situație de dinainte de război. Cred că se înșală. Cred că este un adevărat război", a spus Dearlove, pentru Sky News.

Potrivit acestuia, Rusia duce un război hibrid împotriva Europei în mai multe sectoare, implicând acte de sabotaj și "unele mișcări foarte agresive", iar directorii serviciilor de informații din Europa, SUA și Marea Britanie au concluzionat că Rusia devine "feroce". Dearlove a mai spus că ar fi de preferat ca Occidentul să se angajeze în discuții cu Kremlinul, dar a avertizat că Vladimir Putin nu este dispus să coopereze.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇