Cine sunt măgarii?

Cine sunt măgarii?

Într-un exces de populism care să mai muște un pic și din electoratul amator de aurisme și șoșocisme, Marcel Ciolacu i-a făcut măgari pe toți cei care măcar au chestionat sustenabilitatea creșterii pensiilor.

„Nu mai pot să rabd să-i văd la televizor că încontinuu discută de unde sunt bani pentru pensionari. Şi mă, măgarilor, oamenii ăia au construit România, oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri! Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente!”, a declarat Marcel Ciolacu, la conferinţa de alegeri a PSD Satu Mare.

ADVERTISING

În primul rând, este problematic în sine, indiferent de subiectul concret, ca un premier să nu mai rabde simplul fapt că se discută. Democrația este despre discuție, despre opinie și din dezbateri ar trebui să se nască ideea cea mai bună, soluția viabilă.

Dl Ciolacu se declară enervat că oamenii discută, argumentează, au dubii. Începe să sune a dragnism. Doar că Liviu Dragnea nu vedea măgari, ci șobolani, e drept. Dacă e în regulă cu măgarii în aplauzele adunării PSD, sper să nu-i mai văd pe pesediști cu ochii peste cap în Parlament când se lasă cu înjurături și scuipături. Ca la măgari.

Apoi, eu nu am văzut pe nimeni, măgar sau nu, să susțină că pensionarii nu ar trebui să primească bani mai mulți. Cu siguranță, trebuie. Întrebarea este exact cea din discuțiile pe care nu le mai poate auzi dl Ciolacu. De unde banii?

Și dl Ciolacu sper că știe de ce această întrebare este esențială, de ce cuvântul sustenabilitate e cheia. Dacă „de unde” nu e clar și solid, dacă nu e din creștere autentică și predictibilă, dacă e din împrumuturi peste împrumuturi, din creșteri de taxe sau tipărituri de bani cu efect inflaționist, efectul e fix pe dos.

Adică bancnotele mai multe au putere de cumpărare mai mică decât atunci când erau mai puține.

De exemplu, nu măgarii, ci însăși BNR arată că măsurile fiscale de la finalul anului, taxe directe și indirecte, au efect inflaționist. Iar inflația roade din orice venit, pensie, salariu, bursă, alocație etc.

În plus, tot jupuind mediul privat îl slăbești, închizi afaceri, alungi lumea din țară și nu poți avea așteptarea ca tot mai puțini și vulnerabili să plătească pensii mai mari.

Deci cel puțin unii dintre măgari își pun întrebări și discută tocmai pentru că se tem de cele de mai sus, cele care ar trebui să-l țină treaz și pe premier.

Dacă domnia sa chiar vrea ca pensionarii să o ducă mai bine, un obiectiv absolut legitim, nu amuțirea discuțiilor ar trebui să-i fie obiectivul. Ar trebui să fie preocupat ca mediul privat să fie cât mai eficient, să producă mai mult, conformarea voluntară să crească.

Cum? Cu legi bune, cu proceduri simple, cu digitalizare, cu certitudinea că banii plătiți statului se întorc în servicii publice de calitate și, mai ales, cu încetarea măgăriilor actualei puteri.

De exemplu, pensiile speciale care pot fi eliminate și totuși sunt menținute și chiar majorate, imensul aparat bugetar populat cu clienți incompetenți, actele normative făcute cu picioarele și care trebuie modificate repetat uneori din chiar prima zi după intrarea în vigoare, miniștri analfabeți funcționali etc

Și mai ales să înceteze cu măgăriile supreme: minciuna și șmecheria. Așa cum au pățit profesorii, de exemplu. Minciuna și șmecheria care au rupt toate punțile de încredere între politic și societate și care ne-au adus în situația că nimic din ceea ce afirmă un demnitar să nu mai fie credibil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇