Ciolacu: Comisia Europeană nu e mulțumită de impozitarea „prea lejeră” a microîntreprinderilor

Ciolacu: Comisia Europeană nu e mulțumită de impozitarea „prea lejeră” a microîntreprinderilor
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Bihor, că este o problemă cu Jalonul 206 din PNRR, cu mincroîntreprinderile, deoarece Comisia Europeană încă consideră că este o impozitare mult prea lejeră. El a comentat și venirea delegației FMI în România, spunând că este normal să vină, dar evaluarea de țară o face Comisia Europeană.

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu după vizită la Spitalul județean de urgență Bihor

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu după vizită la Spitalul județean de urgență Bihor

Publicată de Marcel Ciolacu pe Sâmbătă, 27 ianuarie 2024

”FMI nu poate să impună unui stat şi unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate ţările europene, fac şi în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de ţară, pe care o face Comisia.

ADVERTISING

Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8%. Eu am promis că voi închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puţin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reuşit.

Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârşitul anului şi voi prinde un deficit mai mic cu cel puţin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reuşit să fie mai mic cu 5%.

Hai să vedem şi prima execuţie pe primul trimestru, ca să fiu şi mai determinat”, a spus premierul, întrebat despre vizita delegaţiei FMI în România.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, vine la Bucureşti în 29 ianuarie, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marcel Ciolacu a precizat că ”s-au luat anumite măsuri, în primul şi în primul rând pentru că sunt trecute în PNRR”.

”Ele sunt trecute în Jalonul 206, care e în cererea de plată nr. 3 şi deja au venit anumite semne de întrebare şi am mai anunţat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu mincroîntreprinderile, fiindcă Comisia încă consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că „este o impozitare mult prea lejeră pentru o ţară de mărimea României”, a mai arătat şeful Executivului

Premierul a precizat că de obicei, acel sistem de impozitare se face în zona de offshore-uri.

ADVERTISING

„Sper să am capacitatea, cum am avut şi până acum, să merg la Comisie să explic că atât poate suporta România în acest moment.

Dar toate aceste cerinţe, vă rog frumos să îi întrebaţi pe ipocriţii care le-au trecut în PNRR şi acum stau la televizoare şi critică măsurile pe care le-au trecut ei. Înţeleg multe în politică, înţeleg că nu e balet, înţeleg orice, dar ipocrizia e cel mai urât lucru”, a subliniat premierul Ciolacu.

Promite anul ăsta reforma sistemului bugetar

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a mai spus că înţelege faptul că de 35 de ani se aşteaptă reforma statului şi mai mult decât să îşi asume că într-un an electoral va finaliza reforma sistemul bugetar nu poate să facă.

”Eu înţeleg aşteptări şi le respect fiindcă sunt îndreptăţite. Înţeleg şi faptul că de 35 de ani se aşteaptă această reformă. Mai mult decât să îmi asum că într-un an electoral voi finaliza reforma sistemul bugetar nu pot să fac.

Dacă îmi cereţi să fac ce nu s-a făcut în 30 de ani, pe un sistem pauşal, să spun din acest moment toată lumea trebuie să dea afară 10 % din sistemul de sănătate (..) nu o să fac”, a spus premierul.

El a precizat că ”câteodată graba poate strica buna intenţie şi asumarea”.

”În acest moment, sunt vreo trei ministere care au făcut sistemul de organizare în interiorul ministerului, urmează agenţiile şi tot ce sunt companiile subordonate. Vorbeam cu domnul Grindeanu, la el sunt 53 entităţi separate, ordonatori terţiari de credite”, a arătat el.

”Am s-o duc până la capăt, înţeleg aşteptarea, dar chiar să daţi cu pietre într-unul care şi-a asumat acest lucru, şi în an electoral, şi să spuneţi, după 6 luni destul de complicate, ţinând cont - numai dacă vorbesc de deficite şi de buget - că m-am încadrat cu toate la termen, o să mă încadrez şi cu ce am promis”, a mai spus Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇