PSD este creditat cu 31% din voturi la alegerile europarlamentare, PNL cu 21%, AUR cu 19%, iar Alianţa Forţa Dreptei-PMP-USR cu 14%, indică datele unui sondaj Avagarde realizat în ianuarie la comanda PSD.
Marcel Ciolacu este politicianul cu cea mai mare cotă de încredere – 26%. 54% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor vota la europarlamentare, iar 28% cred că vor vota.
În scenariul în care Forţa Dreptei-PMP-USR ar participa la alegeri în cadrul alianţei Dreapta Unită, intenţiile de vot sunt: PSD - 31%, PNL - 21%, AUR-19%, Alianţa Forţa Dreptei-PMP-USR - 14%, S.O.S. România (partidul Dianei Şoşoacă) - 8%, UDMR - 5%.
În cazul în care cele trei partide vor avea liste separate, rezultatele sondajului sunt: PSD - 31%, PNL- 20%, AUR - 19%, USR - 13%, S.O.S. România - 8%., UDMR - 5%, PMP - 2%.
Şoşoacă, la egalitate cu Simion
Conform sondajului Avangarde, Marcel Ciolacu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, cu o cotă de 26%, dar în care 66% spun că nu au încredere. El este urmat de Diana Şoşoacă, cu 23% cotă de încredere, dar în care 70% dintre cei chestionaţi spun că nu au încredere. Şoşoacă este la acelaşi nivel de încredere cu George Simion, în care 71% spun că mai degrabă nu au încredere.
Nicolae Ciucă are o cotă de încredere de 20%, iar 71% dintre cei chestionaţi spun că mai degrabă nu au încredere în el, Klaus Iohannis are 16% cotă de încredere, dar şi cel mai mare procent de persoane care spun că nu au încredere în el, 79%, din acest punct de vedere, fiind la acelaşi nivel cu liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban. Pe ultimul loc în topul încrederii se află liderul USR, Cătălin Drulă, cu 11%.
În ceea ce priveşte membrii Guvernului, Marcel Ciolacu este cel în care cei chestionaţi afirmă că au cea mai mare încredere, 27%, el fiind urmat de Sorin Grindeanu - 25%, Alexandru Rafila - 16%, Cătălin Predoiu - 7%, Marcel Boloş - 5%, Ligia Deca - 4%.
Aproape o treime dintre cei chestionaţi - 31% - consideră că cele mai importante alegeri din acest an sunt cele prezidenţiale, iar 26% consideră parlamentarele ca fiind cele mai importante, 23% cred că alegerile locale sunt importante, iar 14% consideră importante alegerile pentru PE.
61% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună despre Uniunea Europeană, în timp ce 33% au o părere proastă şi foarte proastă.
Sondajul a fost realizat la nivel naţional, în intervalul 8 - 22 ianuarie, faţă în faţă, pe un eşantion multistratificat, probabilistic, de 1.150 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 2,9%.