Ce vă așteptați să se întâmple, ipocriților?

Ce vă așteptați să se întâmple, ipocriților?

Grav în aceste zile nu e că niște bezmetici din politică se încaieră, ci faptul că încăierarea are loc pe puntea Titanicului. Niciodată agenda politică nu a fost mai desprinsă de interesul public, de agenda cetățeanului.

România înfruntă valul 4 cu nimic mai bine pregătită decât la precedentele. Campania de vaccinare este un eșec total. Ne îndreptăm spre șocul facturilor și spre sărăcia energetică extremă. Anul școlar începe la fel de prost pregătit ca anul trecut.

Realitatea aceasta a fost construită de întreaga guvernare cu președintele Iohannis în frunte. Nimeni nu e lebădă. Și niciodată, în nicio guvernare, nu cred că omul de rând nu s-a simțit mai abandonat. Și pentru asta se va răzbuna în singurul mod în care poate. La vot.

Politic, PSD se pregătește să ia controlul jocului în care nu are nici interesul să guverneze și nici să facă alegeri anticipate, deocamdată.

ADVERTISING

Are interesul unei guvernări cât mai fragile, care eventual să depindă de el, astfel încât să tragă cât mai multe beneficii fără a deconta efectiv guvernarea.

Fiind hârsiți în proceduri și cu un electorat puțin pretențios, pesediștilor le este ușor să joace fix cum le convine. Când Marcel Ciolacu acuză USR PLUS și AUR că au ignorat PSD, dar le va vota moțiunea dacă ea ajunge în plen, înseamnă că e absolut sigur că nu va ajunge acolo.

În rest, un partid fără principii nu are nicio problemă să negocieze singurul lucru pe care îl are - interesele, cu cine are ceva de dat. Și USR PLUS nu are nimic.

Dar ceea ce se întâmplă acum nu e o lebădă neagră, nu e vreo surpriză extraordinară. Era, ca evoluție, perfect previzibil.

Au crezut liberalii că acceptând ca oile să pună tot jocul în mâna unui gambler cu trecut incert, ajuns în politică printr-un joc în familie, singurul pe care îl știe și el, va conduce PNL și coaliția în mod responsabil? Că va ști să joace la limite fără să le încalce, că va simiți momente și sisteme?

Când trimiți maimuța cu grenada în mână în silozul nuclear, ce te aștepți să se întâmple?

Cât au crezut că pot întinde coarda umilind USR PLUS fără ca acesta să fie abandonat până și de ultimul alegător? Dacă îi împingi la limită, ce crezi tu că vor face? După ce au fost de râsul lumii după criza Voiculescu, ai crezut că vor fi din nou în aceeași situație, dar la patrat?

USR PLUS și consultanții lor de Facebook plătiți din bani publici interni și europeni ce au crezut când s-au așezat la masă cu două partide atât de rulate în politică, PNL și UDMR? Ce a crezut când a semnat un program de guvernare plin de generalități și fără termene clare?

Iar acum a crezut că păcălește PSD să i se subordoneze să-l scape de Cîțu și să-l așeze din nou la guvernare cu alt premier? Că va face cinste, cum ar veni? Așa e când nu știi să conduci politic decât troti și crezi că îi păcălești pe cei care au condus și tancuri. Evident că ieși jumulit.

Cât despre AUR, s-au întrebat pluseriștii de ce aceștia acceptă orice condiție pentru asocierea de semnături pe o listă? De ce oare? Pentru că astfel schimbă liga, intră în mainstreamul politicii. Se legitimează.

Se plâng liderii USR-PLUS că președintele nu le mai răspunde la telefon? Ce se așteptau, după ce l-au acuzat că a dinamitat coaliția ca să încalece justiția? Credeau că nu va veni și nucleara?

Spun că nu sunt partidul prezidențial și că dl Iohannis se comportă neconstituțional. Dar în decembrie au ajuns la guvernare cu procentele lor uimitoare sau pentru că președintele a jucat la limita Constituției refuzând să dea mandatul prima dată partidului care a câștigat alegerile?

PSD e pe blat cu Iohannis? Dar când PSD a tăcut, după ce președintele i-a sărit cu mandatul, cum era cu blatul? Atunci  totul a fost constituțional și transparent?

Acum Florin Cîțu este, potrivit textului moțiunii, un om care “a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid. Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale?"

Când a descoperit USR PLUS toate acestea? Pe 31 august era un “un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale”? Sau a devenit doar pe 1 septembrie?

Cât despre dl Iohannis nici până acum, în ultima parte a mandatelor, nu a înțeles că experimentele politice nu merg decât pentru măieștrii politicii, ceea ce domnia sa în mod cert nu e?

Ce a crezut domnia sa când a înghesuit în același lift guvernamental trei partide incompatibile și le-a lăsat de capul lor, prea obosit de geniala zămislire?

L-a sfidat în toate felurile ministrul Justiției, cum nici Ponta n-a îndrăznit? Ce se aștepta dl Iohannis când Justiția a ajuns la un imberb politic mediocru profesional despre care existau informații că este papușat de niște șmecheri, dintre care unii cu stare pshiatrica discutabilă?

Dacă ei i-au spus “te facem erou, boss!”, nu era previzibil că i se va umfla capul și va face țăndări în câteva luni tot parcursul negociat intern și extern vreme de un an? Că va crede că îi poate lua, formal și infomal, președintelui prerogativele?

Ce credea dl Iohannis când a vrut din nou să facă jocurile interne ale PNL cu soluții nenaturale, contrare naturii partidului, cu grefe ciudate, mizând pe obediență și pe alocuri frică?

Ce au crezut toți? Că va ține? Că ceilalți sunt în mod cert mai proști, mai nepricepuți?

Toți sunt niște îngrozitori ipocriți, care acum se dau fete mari și victime.

Este extrem de puțin important, dincolo de lumea inflamaților de pe Facebook, cine câștigă și cine pierde. Pentru că sigur pierde țara asta.

Pierde vieți, nivel de trai, pierde șansa reformelor, pierde încredere, câtă mai era în clasa politică, pierde prestigiu, cât îl avea, internațional. Asta e tot ce contează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇