Ce ne-a dat, dom’le, Uniunea Europeană?

Declarația lui Cosmin Olăroiu, un antrenor cu rezultate importante, cum că înnebunește când aude de Uniunea Europeană, a creat vâlvă pe rețelele sociale. Poziția sa poate fi explicată prin faptul că a lucrat mulți ani în țări cu regimuri politice autoritare, dar în niciun caz nu poate fi justificată. E cel puțin stânjenitor pentru un profesionist, care a profitat din plin de democrația și libertatea din România, membră a Uniunii Europene, să întrebe cu ce ne-a ajutat faptul că suntem parte a pieței comune.
Ce ne-a dat, dom’le, Uniunea Europeană?

În ultimul sondaj de opinie realizat pentru Parlamentul European pe tema alegerilor ce vor avea loc anul viitor, la întrebarea dacă acțiunile Uniunii Europene au avut vreun impact pozitiv în viața cetățenilor, 71% dintre ei au răspuns că da.

„Privind în jurul nostru la numeroasele tablouri care reprezintă istoria bogată a României, ne amintim că ceea ce facem astăzi scrie următorul capitol al istoriei noastre comune, România și Europa”, a spus Elisa Ferreira, comisarul european pentru politică regională, prezentă la Iași, în aprilie 2023.

„Pentru că programele de coeziune reprezintă o investiție comună: Comisia Europeană și România angajează 45 de miliarde de euro în viitorul României”, a adăugat oficialul Uniunii.

„Cu alte cuvinte, aproape 2.400 de euro pentru fiecare persoană din România. Însă e vorba de mai mult decât o sumă de bani.

E un semn al interdependenței noastre, o consecință a uniunii noastre și recunoaștere a faptului că, pentru ca întregul să fie solid, fiecare dintre părțile sale trebuie să devină mai puternică. Lansăm, acum, cea de-a treia rundă de programe de coeziune în România”, a anunțat comisarul politicilor regionale din UE.

ADVERTISING

Euroscepticul din Emirate

Într-un interviu realizat de jurnalistul Cătălin Țepelin, de la Gazeta Sportului, pentru podcastul „Profu’ de sport”, cu antrenorul Cosmin Olăroiu, 53 de ani, acesta din urmă a avut un discurs critic la adresa Uniunii Europene, cuvintele lui provocând reacții semnificative pe rețelele sociale.

Olăroiu, fost fotbalist la Universitatea Craiova și FC Național, și, apoi, antrenor de succes în România, dar mai ales în țările din zona Golfului Persic, a devenit o autoritate în domeniu, dar și unul dintre cei mai bogați tehnicieni români, averea sa fiind estimată la 46 de milioane de euro, în anul 2021, de cotidianul Pro Sport.

VIDEO. Cosmin Olăroiu nu mai suportă comunitatea europeană și nu înțelege în ce fel ajută România

În prezent, Cosmin Olăroiu antrenează echipa Al Sharjah din Emiratele Arabe Unite, cu care a câștigat Cupa Președintelui, o competiție echivalentă cu cea a Cupei României.

„…când aud despre comunitatea asta înnebunesc”, a spus Olăroiu în interviul realizat de Cătălin Țepelin,  referindu-se la Uniunea Europeană.

„Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. Ce înseamnă comunitar? Toată lumea spune Uniunea Europeană ne-a interzis, Uniunea Europeană ne obligă să facem, dar ce ne dă nouă Uniunea Europeană?”, a continuat antrenorul.

Discursul lui este șocant de asemănător cu cel promovat de reprezentanții AUR și stă la baza euroscepticismului românesc, care, deși nu e un fenomen larg răspândit, își face tot mai simțită prezența.

Cum l-a ajutat Europa pe Cosmin Olăroiu

Olăroiu face o afirmație paradoxală cum că nu se pricepe la politică, dar înnebunește când aude de Uniunea Europeană.

„Ce ne dă nouă, dom’le, Uniunea Europeană?” e o întrebare des auzită în România de azi, pusă cu o mediocră superioritate de tot felul de pierde-vară.

În spatele întrebării se ascund multe, de la ura viscerală față de democrație și libertatea cuvântului, la frustrarea provocată de neînțelegerea instituțiilor europene, nemulțumiri personale sau patriotism de paradă.

O serie de campanii anti-europene lansate de formațiuni extremiste de dreapta, dar și de statele conduse de regimuri autoritare a căror politică nu e fundamentată pe respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și libertatea acestora sunt construite, pornind de la această întrebare fără noimă.

De ce i-ar da Uniunea Europeană ceva lui Cosmin Olăroiu?

În opinia mea, prin faptul că e un antrenor de succes, un om harnic și priceput în meseria lui, el ar trebui să contribuie mai mult la ajutorarea celor defavorizați, să finanțeze programe sociale și să se implice în dezvoltarea fotbalului din România.

Dacă regimul comunist nu se prăbușea în decembrie 1989, dacă forțele de represiune ale lui Nicolae Ceaușescu reușeau să înăbușe revolta populară, Cosmin Olăroiu nu ar fi ajuns niciodată la performanțele și situația materială pe care le are acum.

Europe News - May 31, 2023
PARLAMENTUL EUROPEAN. Forul de la Bruxelles și Strasbourg e unul dintre cele mai democratice din întreaga lume, aici fiind reprezentate toate mișcările politice de pe continent, de la cele de extremă dreapta la cele de extremă stânga. Bineînțeles, cei mai mulți europarlamentari fac parte din partide de centru - Foto: Hepta.ro

Libertatea individuală oferită de firava democrație a anilor ’90, dar și decizia cetățenilor din acea perioadă de a îndrepta România spre Vest, de a pune presiune pe un regim care moștenise Partidul Comunist l-au ajutat pe Cosmin Olăroiu, fără ca el să fie conștient, să se poată realiza în profesia pe care și-a ales-o, să progreseze și să prospere.

O imensă realizare

Deși, prin programele sale, cetățenii Uniunii Europene transferă miliarde de euro în țara noastră, finanțând proiecte de dezvoltare regională, comunitară, creând locuri de muncă și noi activități economice, personal cred că și fără acești bani, faptul că facem parte din comunitatea care-l enervează pe Olăroiu e o imensă realizare și un sprijin important pentru fiecare cetățean al României.

Oportunitățile pe care le au astăzi oamenii de la noi din țară sunt infinite în comparație cu cele pe care le aveau în regimul lui Nicolae Ceaușescu.

Sunt conștient că e greu să explic acest lucru unei persoane care s-a născut după 1990 și mai greu uneia care s-a născut după 2000, dar Olăroiu a trăit în comunism, a jucat fotbal și s-a confruntat cu multe greutăți, deși profesia și măiestria lui l-au ajutat să aibă un trai mai ușor chiar și în acea perioadă.

Fără niciun ajutor de la Uniunea Europeană, un tânăr cetățean român de azi poate învăța, munci și trăi liber în oricare dintre cele 27 de state ale comunității.

Mai mult, în funcție de deciziile pe care le ia, se poate muta în locurile în care e plătit mai bine și în care se poate integra cel mai ușor.

Interconectarea, viteza de deplasare a persoanelor și a mărfurilor, dezvoltarea tehnologiei au redus la niveluri fără precedent șomajul din statele Uniunii. 

În aprilie 2023, procentul celor care nu aveau un loc de muncă în UE a fost de 6,5%, în scădere față de luna precedentă, dar și față de aceeași perioadă a anului trecut.

În anul 1994, șomajul era dublu, fiind înregistrat într-un număr mai mic de state membre, doar 12, față de 27 câte sunt acum.

O întrebare de birt

Cosmin Olăroiu, probabil, nu percepe impactul Uniunii Europene asupra dezvoltării României, dar și a statelor membre, pentru că a muncit perioade lungi de timp în state autoritare, care încalcă în mod brutal drepturile și libertățile cetățenilor, cum ar fi China, Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe.

Aceste state sunt departe de democrațiile occidentale și au mari probleme cu exercitarea puterii politice, discriminarea femeilor, a minorităților, de la cele naționale la cele sexuale, dar și o polarizare socială extremă, o prăpastie între privilegiați și cetățenii obișnuiți.

Dar asta nu justifică faptul că Olăroiu a promovat un mesaj toxic și total mincinos.

Personal, cred că e foarte important ca oamenii care performează în domeniile lor să se implice în dezbaterile publice, să discute și să-și dorească să aibă și un impact politic asupra societății.

Ei pot modela prezentul și crea viitorul, dar înainte s-o facă, cred, de asemenea, că e important să se documenteze, să citească și să înțeleagă temele despre care vor să discute.

„Ce ne-a dat Uniunea Europeană?” e o întrebare de birt, pusă de un tăietor de frunze la câini, care stă cu ochii pe televizor și are în mână un bilet mototolit de pariuri, așteptând să dea norocul peste el și în niciun caz una la care să te aștepți s-o pună un fotbalist și un antrenor cu rezultatele lui Cosmin Olăroiu. Acesta e și motivul pentru care declarația sa a făcut ocolul rețelelor sociale, fiind criticat și ironizat pe măsură. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇