Arta de a vorbi degeaba

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Motto:

Tăcerea este și ea o formă a comunicării. Dar puțini dintre noi o folosesc în momentul oportun.

Lucian Blaga

Dorința unora de a vorbi cu orice preț, cu orice ocazie și în orice moment, chiar și atunci când nu au nimic de spus, îi face să rateze strălucite prilejuri de a tăcea.

Istoricul Nicolae Iorga aprecia la contemporanul său, diplomatul Nicolae Titulescu, că stăpânea o nemaiîntâlnită artă în a spune „mult în cuvinte puține, niciodată cu vreun cuvânt în plus sau unul în minus”.

În rostirea contemporanilor noștri, descoperim adesea grămezi de cuvinte în plus, uneori scăpate din greșeală, alteori din neștiință, confuzie, trac, iar adesea dintr-un motiv pe care e greu să-l rostești fără să pară afront și ofensă.

ADVERTISING

Unii sunt abonați la ceea ce numeam într-un articol anterior „prostioare”, alții vor să se dea mai grozavi decât sunt, să pară mai importanți decât par și, mai ales, să-i creadă lumea mai deștepți decât o pot dovedi.  

Exemple sunt multe, dar mă voi limita numai la câteva:

„Unicul parlamentar care mai luptă pentru România sunt eu” – Diana Șoșoacă, parlamentar.

„Sunt de acord să se facă economii, se pot face în mai multe feluri, dar să le văd cum se fac” – Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii.

„Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată” – IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

„Vă dați cu trotinetele în cap! Vă trageți de păr în fața camerelor! Vă maimuțăriți la TV încercând să păreți gravi în timp ce dați ultimatumuri și para-ultimatumuri!” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

Declarație din 14.04.2021 „Singura soluție este întoarcerea la popor prin alegeri anticipate” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

Declarație din 10.12.2019 „E o temă falsă anticipatele, care nu are niciun corespondent în primul rând constituțional” – Marcel Ciolacu, președinte PSD.

„Păi în Rusia e mai multă democraţie decât în România de o mie de ori. Şi în China e democraţie” – Diana Șoșoacă, senator.

„...eu reprezint ca parlamentar toți românii, chiar și pe cei care vor să se vaccineze” – Diana Șoșoacă, senator.

„…m-au exclus din AUR pentru declarațiile mele despre efectele adverse ale vaccinului Pfizer” – Diana Șoșoacă, senator.

„Şi ce să vezi?! 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină! (…) Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină?” -  Raluca Turcan, ministrul Muncii.

„Românii nu au fost vreodată așa bogați ca în comunism…” - Ioan Talpeș, fost șef al Serviciului de Informații Externe al României

„Sigur că probabil a fost confruntat cu anumite situații…” – Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și lider al PNL, despre ministrul C. Ghinea.

„Când zbori la altitudine foarte mare, altă problemă este aceea că ți se poate micșora capul, nu doar să ți se lățească laba piciorului” – Iulia Albu – critic de modă.

„… deși spune adevărul, mai face și puțin circ și nu poți ca femeie să faci circ, că dacă faci circ nu le place la oameni circăreala” – Gigi Becali, fost deputat (despre Diana Șoșoacă).

„Nu există autostradă spre China, dar China produce totul pentru toată lumea” – Cosette Chichirău, deputat USR.

„Când ești prost, nici măcar noile tehnologii nu te ajută să maschezi asta” -  Sorin Grindeanu, fost prim-minstru, către actualul ministru Claudiu Năsui (USR)

* * *

Deocamdată, atât. Dar cred că vor mai urma și altele, întrucât arta de a vorbi degeaba nu are limite în timp, iar cei care o practică sistematic au dreptul la libera exprimare și nimeni n-a reușit încă să traseze o linie roșie între opinie și prostioară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇