Alegerea lui Klaus Iohannis

Alegerea lui Klaus Iohannis
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dosarul complet din SUA al lui Florin Cîțu arată că în episodul “alcool la volan” nu a fost vorba despre o contravenție minoră, o bere la volan, cum încercau să acrediteze premierul și susținătorii săi.

Potrivit actelor de la dosar, dl Cîțu s-a suit la volan fiind foarte beat, cu o alcoolemie dublă față de limita legală (echivalentul lui 1,6 la mie în sistemul românesc), nu putea conduce și nici merge drept. Nici în cadrul procesului nu s-a comportat tocmai exemplar. A fost trimis la dezalcoolizare.

Dacă domnia sa ar fi povestit singur aceste lucruri de la începutul carierei politice sau dacă măcar după descoperirea lor nu încerca minimalizări și dădea toate explicațiile cu cenușa în cap aferentă, consecințele politice ar fi fost mai mici.

ADVERTISING

Dl Cîțu a gestionat însă foarte prost acest element biografic, ceea ce pune o mare presiune pe PNL, pe coaliție și, evident, pe guvern.

PNL încasează lovitura de imagine în plin, însă vesel nu e nici pentru USR-PLUS, prins între dorința de a-și păstra funcțiile și brandul intransigenței față de problemele de integritate. De aceea nu avem poziții tranșante, ci doar mârâieli pe surse.

Pe scurt, există două variante:

1.Dl Cîțu nu demisionează, ci bandajat și șchiop merge mai departe ca premier și spre congres.

În guvern însă poziția domniei sale este vulnerabilizată major, USR-PLUS își permite să fie mai vocal și primul mare subiect delicat va fi PNDL 3 “Anghel Saligny”.

USR-PLUS nu voia să îl accepte, acum poziția pare să se fi radicalizat. Ei nu prea au primari care să beneficieze, la o adică, dar vor deconta masiv acceptarea clientelismului.

Fără acest nou PNDL însă, dl Cîțu nu are ce împarți primarilor liberali. Liderii de filiale stabilesc delegațiile la Congres, însă primarii fac întotdeauna parte din ele și indiferent ce indicație primesc, în cabina de vot sunt singuri, cu sau fără bani.

Pentru mulți acești bani sunt o chestiune de supraviețuire, pentru că au stabilit salarii care înghit tot bugetul comunei.

Iar dacă dl Cîțu nici nu are ce împarți, nici prea popular nu e, nici vreun liberal vechi nu e, imaginea îi e ferfeniță, este o vulnerabilitate, de ce să mai fie votat?

Iar dacă pierde șefia PNL, va fi extrem de greu să rămână premier.

2.Dl Cîțu demisionează, ceea ce aduce coaliția în punctul zero, cu o nouă negociere pentru premier, ministere, program.

Ar conveni PNL, dar ar fi problematic pentru USR-PLUS, care ar putea fi pus în situația să accepte mai puțin calitativ decât în decembrie sau să renunțe la guvernare, ceea ce nu dau niciun semn că ar fi dispuși în mod real, chiar dacă în perspectiva 2024 i-ar putea avantaja.

Cheia e la Klaus Iohannis. A știut președintele aventura americană a premierului său? Ar fi straniu să nu fi știut.

Dincolo de investigațiile informative specifice, loialitatea l-ar fi obligat pe Florin Cîțu să îl informeze dintr-un bun început. Așa ceva nu se ține secret față de cel care a garantat pentru tine prin desemnare.

Amploarea scandalului a depășit România și s-a propagat în mediul de afaceri. Îmi povestea un avocat că deja a început să primească întrebări și chiar ironii de la clienții străini.

Că a știut sau nu, povestea îi pică foarte prost președintelui și îl pune în fața unei alegeri.

Dacă îl susține în continuare pe Florin Cîțu (ceea ce s-ar putea vedea la Ziua Marinei), ca premier și pentru Congres, își aruncă în aer criteriile de integritate și își asumă o guvernare și mai slabă decât acum, cu un premier vulnerabil. Nu exclud ca după dosar să apară și pozele față-profil cu dl Cîțu de acum 21 de ani.

USR-PLUS se va simți obligat să fie tot mai vocal, ca să acopere deficitul de imagine, ceea ce va face PNL tot mai nervos și mai reactiv, iar premierul slăbit va fi prins la mijloc

Dacă îl sacrifică pe Florin Cîțu, președintele își asumă un eșec și ia în piept o nouă negociere de coaliție și guvern, o nouă alegere de premier și găsirea rapidă a unui nou candidat pentru șefia PNL.

Nu știu dacă președintele tace pentru că alegerea e să ignore scandalul sau pentru că încă nu a găsit înlocuitorul/înlocuitorii pentru cele două poziții. Dar strategia mută nu îl avantajează deloc și ceasul ticăie.

Alte informații relevante pe subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇