Acum avem nevoie de trestie, nu de granit

Acum avem nevoie de trestie, nu de granit

Eu cred că Dacian Cioloș greșește tot insistând cu ideea că, dacă PNL nu va face o numire de premier, pot dumnealor de la USR să numească pe cineva.

În aceste momente, când PNL a încasat destul și nu vede luminița de la capătul tunelului și este într-o situație confuză, nu mai este necesar să torni gaz pe focul deja încins. Un pic de moderație n-ar strica, iar o potolire a acidității discursului ar fi necesară, dacă USR chiar vrea să revină înapoi la guvernare.

Cred că, după toată tevatura asta, domnul Cîțu și-a arătat public limitele îndestul ca să fie clar pentru toată lumea că nu mai poate continua la Palatul Victoria. Problema este acum de cât de lung va fi timpul necesar ca toți actorii politici să accepte această realitate.

Criza politică a secătuit societatea, iar problemele legate de criza economică se cer rezolvate cât mai curând, ca efectele lor să nu se adâncească. Criza sanitară nu mai poate fi gestionată de domnul Cîțu, care a băgat România în gard de dragul unei funeste idei pseudo-liberale, aceea că economia trebuie să meargă cu orice preț la vreme de pandemie.

ADVERTISING

Cum poți să le explici cetățenilor că sutele de morți de covid din spitale sunt necesare ca să se adune bani la buget când tu, prim ministrul, împarți banii pe care îi mai ai la fondul de rezervă primarilor PNL? Pot înțelege că domnul Cîțu face asta ca să-și consolideze șubreda poziție din partid, dar fapta asta, deși legală, este profund imorală. Ea dovedește, în opinia mea, că domnul Cîțu a înțeles sau i s-a dat a înțelege că nu se mai poate cu el în fruntea bucatelor și plătind primarii dorește să-și securizeze retragerea.

Chiar dacă lucrurile ar fi așa, mânia din PNL pentru consecvența dovedită de USR prin votarea moțiunii nu se va domoli. Acuzația domnului Boc la adresa USR o dovedește din plin. Există în PNL un soi de orbire care îl exonerează de răspundere pe domnul Cîțu, poate pentru că resursele financiare dorite prin PNDL 3 se depărtează de partid. Nici măcar domnul Iohannis nu și-a domolit acuzele la adresa USR, ceea ce nu priește nicicum refacerii coaliției ci doar întreține focul din PNL.

Articolele din presa germană care îl acuză pe președinte de criza politică actuală dovedește faptul că jurnaliștii noștri au avut dreptate atunci când l-au acuzat pe Cîțu că a împins USR afară de la guvernare. Dar domnul Iohannis nu cred că digeră aceste acuzații și se va menține pe aceeași poziție ireconciliabilă din prea multă mândrie. Președintele va avea nevoie de timp pentru a accepta partea sa de vină în această problemă iar timpul acesta se suprapune cu cel al negocierilor.

Lucrurile nu arată nicicum bine iar în aceste momente când PNL stă în expectativă, USR doar de forțarea notei nu are nevoie, dacă vrea într-adevăr să revină la guvernare. Pentru că dacă tu, al doilea partid al coaliției nu accepți un prim ministru al primei formațiuni, din motivele enunțate, n-ai niciun drept să ceri refacerea coaliției cu primul tău ministru. Asta PNL nu va accepta și nu va accepta nici președintele Iohannis. Să vii tu, Dacian Cioloș, și să spui că tu, sau Drulă sau Ghinea ați fi premieri mai buni ca ce poate livra PNL este o proastă tactică de negociere și nici măcar atât nu este ci este doar o continuare a războiului vorbelor.

Punerea de presiune pe adversar și-a trăit traiul, cu toate pagubele colaterale pe care le-a produs. Dacă PNL și USR ajung ca în loc să discute noi termeni ai unui posibil acord să se sfădească pe tema tâmpită a cine numește premierul, lucrurile nu se vor drege, vor rămâne la fel de stricate ca mai înainte.

Ar fi necesar ca premierul să fie cineva care nu este nici din PNL și nici din USR, ca disputa asta să înceteze. Dacă varianta unui premier tehnocrat pe termen scurt, care să ne scoată din pandemie, nu este agreată, atunci măcar numirea unei persoane neutre ar fi benefică, pentru a aplana acest conflic.

Continui să cred, așa cum am mai susținut, că nominalizarea lui Kelemen Hunor ar putea aduce cele două formațiuni potrivnice la masa discuțiilor. Varianta asta de compromis grefată pe realitatea pandemiei ar putea calma spiritele până la rezolvarea nenorocirii sanitare. Ar oferi PNL și USR nu doar timpul necesar ca să se reacomodeze ci și justificarea de a încerca conviețuirea politică. În plus ar da și președintelui răgazul să digere rezultatul propriei împlicări în criză. Ar putea restarta lupta împotriva pandemiei și ar relegitima guvernul să ia măsurile dure de care este nevoie pentru a opri valul patru al pandemiei.

Din nou trebuie spus că felul acesta de rezolvare a problemei pe care îl văd depinde de capacitatea președintelui de a se debloca mental și instituțional. De altfel, orice altă soluție are nevoie acum de un președinte flexibil ca un fir de trestie, nu de unul făcut din granit. Poate că, dacă președintele devine flexibil, atitudinea sa va obliga la flexibilitate și pe cei doi actori politici ai crizei. Pentru că, dacă vii și bați obrazul PNL, ca Dacian Cioloș, că tu ai trei zmei de premieri iar ei, peneliștii doar unul repetent și cu brațele amputate, vorba lui Rareș Bogdan, n-ai cum să faci înainte nici măcar un pas, darămite să bați lungul drum către înțelegere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇