A fost sau nu a fost: USR răspunde ca PSD, PSD ridică mănușa

A fost sau nu a fost: USR răspunde ca PSD, PSD ridică mănușa

Există într-o carte a Ludmilei Ulițkaia povestea unei mușamalizări făcute de NKVD, care, prin absurd, a făcut un mare bine. La fel ar putea fi evaluat și gestul lui Marcel Ciolacu, care, ieșit probabil de sub tutela consilierilor care au reușit să-i facă un profil acceptabil de prezidențiabil, a făcut un potențial bine USR-ului, încercând să-i dea un brânci decisiv.

Ancheta DNA privind achizițiile de vaccin din perioada pandemiei rămâne sensibilă, fie și doar pentru că a ancheta a posteriori oportunitatea nu are cum să (re)stabilească vreo formă de dreptate. Felul în care USR a răspuns însă demonstrează un viciu de perspectivă, asupra căruia Marcel Ciolacu s-a și repezit.

ADVERTISING

USR s-a poziționat din capul locului drept partidul pro-justiție, în antiteză cu PSD-ul care, de la Năstase la Dragnea, a avut ca țintă subordonarea, compromiterea, instrumentalizarea justiției, într-o formă sau alta. O poziționare cu tușe groase, intransigentă, care își găsea utilitatea în regimul controlat de Liviu Dragnea, cu asalturile la adresa justiției duse pe toate fronturile, cu Guvernul și Parlamentul devenite afaceri de partid.

Marca lui Dragnea și a acoliților lui era etichetarea oricărei anchete a justiției drept un gest politic. Exact ce a făcut acum și USR, prin vocea liderului său, în fața anchetei DNA care îl vizează, printre alții, și pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și actual candidat pe lista USR pentru europarlamentare.

Un gest reprobabil moral, dar măcar folositor politic? Fără umărul pus de Marcel Ciolacu, atitudinea lui Cătălin Drulă ar fi putut fi pentru USR o pagubă mult mai mare decât cazul Lasconi și administrarea lui defectuoasă, în aceeași grilă autoritară. Fără să aibă însă această intenție, cățărarea rapidă a lui Ciolacu pe ceea ce credea fi slăbiciunea USR a reușit să corecteze mediocritatea reacției lui Drulă.

Cu un limbaj agresiv și sedus de imaginea bună la care au lucrat consilierii lui, Marcel Ciolacu s-a aruncat asupra USR-ului, pe care l-a acuzat de crime contra sănătății românilor, în pandemie, ca și cum despre asta ar fi vorba în acheta DNA, în fapt una care privește oportunitatea deciziei politice de a comanda dozele de vaccin anti-Covid. De bună seama, Ciolacu a vizat două obiective: să mai atragă din voturile contestatare, resentimentare care s-ar duce la AUR și să descurajeze electoratul USR, arătând că acest partid, care se vrea antiteză a PSD-ului, reacționează la fel ca unul dintre politicienii cei mai infami, Liviu Dragnea.

Există şi omor din culpă din deciziile pe care le-ai luat. Când vrei să fii ministru, premier, trebuie să îţi asumi şi acest lucru. Nu poţi să ieşi acum, e ridicolă atitudinea lor în acest moment, cu dosare politice. Mă bucur că în perioada în care ştiţi că am avut cazul Buzatu, m-aţi văzut pe mine spunând că e făcătură? Mă bucur că atâta timp cât sunt prim-ministrul Justiţia e independentă şi funcţionează. A început o urmărire penală.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, la România TV, declarație transcrisă de Hotnews

Totuși, efectul e mai degrabă de bumerang: ieșind de sub tutela consilierilor, cum se zvonește că face în ultima vreme, Marcel Ciolacu a transformat USR într-o țintă a PSD-ului, ceea ce mai degrabă a relegitimat poziționarea partidului condus de Drulă. Mai mult, gestul violent al liderului social-democrat a dat în vileag, încă o dată, tentația de a instrumentaliza orice gest al justiției. În loc să dezarmeze electoratul USR, Ciolacu a reușit să-l trezească și să-i dea o miză pentru lupta politică. Mai mult, electoratul volatil care pendulează între PSD și AUR are tendința de a trece de partea partidului pe care îl consideră țintă a puterii, în acest caz USR.

Este însă doar o poză de moment, care poate da o trambulină strategică USR-ului sau, din contră, poate obtura și mai mult ceea ce se petrece în plan secundar, unde AUR preia monopolul asupra curentului suveranist și asupra României din diaspora, mult mai vulnerabilizată după crizele succesive din Uniunea Europeană și care ar vrea o platformă care să-i promită întoarcerea acasă.

Despre asta a vorbit cea mai proaspătă achiziție a AUR, actrița Ramona Bădescu, al cărui mesaj a fost transmis la un congres al partidului intitulat, paradoxal, „între suveranism și suveranitate”, o formulare failibilă intelectual, doar că ea nu pentru urechile istoricilor este spusă, ci pentru cele ale naționaliștilor care au adunat frustrare după frustrare.

Romanul Ludmilei Ulițkaia, magistral, este „A fost doar ciumă": NKVD-ul reușește, prin metodele malefice de care dispune, să oprească răspândirea ciumei, arestând persoanele intrate în contact și izolând astfel potențialele surse. La capătul arestului, unul dintre personaje răsuflă ușurat: "A fost doar ciumă!", pentru că alternativa ar fi fost Gulagul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇