A amâna sau a nu amâna? Cum ieșim din haos

A amâna sau a nu amâna? Cum ieșim din haos

Liberalii și președintele Iohannis au de luat o decizie grea săptămână aceasta: amână sau nu alegerile locale? Se pare că ea va fi tranșată într-o întâlnire în următoarele zile la cel mai înalt nivel, spun surse politice.

Decizia este cu atât mai complicată cu cât amânarea alegerilor locale va avea probabil un impact și asupra alegerilor parlamentare, iar dacă primele nu se țin în septembrie este foarte probabilă o amânare a ambelor până în primăvara viitoare.

PNL ar vrea alegeri locale în septembrie și alegeri palamentare la termen, din motive politice. Din punctul de vedere al localelor este adevărat că pot să racoleze în continuare primari pesediști flămânzi, numai că ei trebuie să fie hrăniți, doar de aia vin.

Bugetele locale sunt epuizate, bugetul de la București e sub o foarte mare presiune, dacă mai trebuie să treacă și iarna fără bani și cu perspectiva alegerilor, va fi foarte complicat.

ADVERTISING

Este adevărat că nu e nicio fericire să ții alegeri imediat după ce ai ratat majorarea pensiilor și alocațiilor, dar nici perspectiva nu e strălucită. Calculele liberalilor arată că erodarea se va accentua din toamnă.

În plus, guvernarea ar putea deveni aproape imposibilă. Gândiți-vă numai cum ar putea Guvernul Orban să treacă bugetul pe anul viitor cu actualul Parlament în care toată lumea stă cu ochii în sondaje. Iar angajarea răspunderii nu merge de multe ori la apă.

Iar erodarea PNL nu ar fi în primul rând în avantajul PSD. Acesta nu este capabil să spargă capacul și nici nu are cu cine. Vorba liberalilor: mare noroc avem noi cu Ciolacu! Președintele interimar PSD este un excelent combinator, dar nu are anvergură de lider și nici măcar nu vrea să intre în coliziune directă cu Klaus Iohannis.

Gabriel Vlase (SIE) este un prieten de nădejde și un foarte bun sfătuitor, nu-i așa?

De erodarea masivă a PNL și stagnarea PSD ar beneficia două forțe politice. USR-PLUS, pentru care alegeri fără campanie (pe motiv de Covid) ar fi foarte complicate dincolo de electoratul Facebook al marilor orașe, și Pro România, care abia acum începe să își formeze structurile și care, la rândul său, ar avea mare nevoie de campanie.

Victor Ponta face alianță cu Robert Negoiță pentru alegerile locale. Ce le-a transmis Marcel Ciolacu

Creșterea lui Victor Ponta, potențată de asocierea lui Robert Negoiță, este motivul pentru care și PSD, chiar dincolo de prieteniile lui Marcel Ciolacu, ar avea interesul ca alegerile să fie la termenul fixat.

De altfel, dacă PSD chiar ar vrea amânarea alegerilor, nimic nu l-ar împiedica să ia decizia în Parlament.

Doar că evoluția epidemiei face foarte grea decizia de a ține alegerile în septembrie. Nu e nevoie de cine știe ce expertiză ca să înțelegi că epidemia avansează. Și nu e vorba despre un efect al faptului că se testează cu mult mai mult pe motiv de concediu în Grecia.

”Avem în jur de 12-13 mii de teste făcute zilnic simptomaticilor sau categoriilor la risc de pe lista INSP și 8-10 mii de teste făcute la cerere. Grosul testelor pozitive, peste 95%, este din prima categorie”, a explicat profesorul Rafila pentru SpotMedia.ro.

Deci testarea aleatorie se dovedește din nou ineficientă, ca aceea inițiată de Gabriela Firea, și pune presiune pe laboratoare, de unde risc de rezultate false care decredibilizează gravitatea situației.

CFR Cluj se gândește să dea în judecată clinica Regina Maria, după ce mai mulți fotbaliști au fost testați pozitiv cu noul coronavirus

Eu am certitudinea că situația este cu mult mai rea. Cunosc personal oameni care s-au autoizolat, dar refuză să se testeze, deși au simptome mai mult sau mai puțin importante, pentru că nu au încredere în ce li se va întâmpla după, pentru că refuză să se interneze fără să fie cu adevărat nevoie, pentru că totul e un haos.

Chiar spitalele din focare, inclusiv din București, mai trimit acasă simptomatici fără probleme importante fără să-i testeze, dar instructându-i să revină în caz că se agravează, pentru că în zonele afectate și capacitatea de testare e sub mare presiune.

Dar acestea sunt deja decizii individuale ale medicilor, nu e nimic clar, cu protocol, cu reguli.

Dacă vrea să țină alegeri, Guvernul ar trebui să oprească cumva acest haos.

În acest moment, nimeni nu știe nimic. Nu există proceduri clare pentru contacți, pentru firmele cu pozitivi și contacți, pe care patronul să le acceseze cu un click ca să știe cum să dezinfecteze .

DSP-urile sunt depășite, unele sunt ele însele pline de infectați. Dacă suni la DSP să vezi ce ai de făcut, zile întregi nu-ți răspunde nimeni.

La Ministerul Sănătății, spun surse medicale, fiecare face cât și după cum îl duce capul fără o strategie comună. Înțeleg că un singur secretar de stat, Nicolae Dragoș Garofil, muncește din toate puterile. Ministrul Tătaru transpiră în vizite de lucru și în declarații.

Nu există o linie clară, nu există coordonare, nu există soluții pentru DSP-urile sufocate unde au ajuns contabilii să facă așa-zise anchete epidemiologice.

Calitatea testării ridică unele probleme. Încă din starea de urgență Ministerul Sănătății a primit de la Comisia științifică o propunere de plan pentru instruire și control extern în laboratoare, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare. Nu s-a întâmplat nimic cu el.

Pe de altă parte, felul în care se face comunicarea publică oficială este dezastruos și poartă o mare parte de vină pentru ceea ce se întâmplă. Când tu, autoritate, trimiți totul în bășcălie și amatorism, ce aștepți de la popor?

Am să o spun până la capăt, nu merge cu parul și amenda decât pe termen scurt. Dacă oamenii nu cred în raportări, în pericol, în corectitudinea mesajelor, partida e pierdută, pentru că nu poți pune un polițist lângă fiecare om.

Măsuri anti-COVID discutate de Guvern: Distanțare pe plajă chiar și pentru cei din aceeași familie, mască obligatorie în aer liber, dacă e aglomerație

Aud că Guvernul vrea să impună distanțarea inclusiv pentru membrii aceleiași familii pe plajă la mare. Și cine o va verifica? Cine va peria non stop toate plajele ca să mute cearșafuri și șezlonguri. E o glumă!

Fără conformare voluntară extinsă (totală nu se poate) nu are cum să funcționeze combaterea epidemiei și conformarea depinde de felul în care omul primește mesajul.

După cum spune Alexandru Rafila, mesajul nu trebuie să fie doar corect, dar trebuie să fie redactat și transmis astfel încât să aibă impact și pentru asta ar trebui consultați și oameni care înțeleg psihologia maselor, care înțeleg felul în care gândesc oamenii simpli și motivele pentru care ei acum nu mai cred că e vreun pericol.

Cine sunt cei care nu cred în Covid-19 și cine profită de pe urma lor? ”Plătim nota pentru desconsiderarea Educației”, spune Dumitru Borțun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇