Scuze după 50 de ani la Oscar, pentru momentul în care Marlon Brando a refuzat premiul pentru „Nașul” (Foto & Video)

Scuze după 50 de ani la Oscar, pentru momentul în care Marlon Brando a refuzat premiul pentru „Nașul” (Foto & Video)

Academia Americană de Film a prezentat scuze, după aproape jumătate de secol, pentru reacția rușinoasă a sălii și a industriei la ceea ce avea să rămână în istorie drept prima declarație politică de pe scena Oscarurilor.

Actriță și activistă de origine indiană americană Sacheen Littlefeather a participat la ceremonia din 1973 în locul lui Marlon Brando, care a refuzat să ridice premiul acordat pentru rolul din filmul „Nașul”. Brando a decis să nu urce pe scena Oscarurilor la gala din urmă cu 49 de ani, în semn de protest pentru reprezentarea greșită a americanilor nativi în industria de film din Statele Unite, și a trimis-o în locul său pe Littlefeather.

ADVERTISING

Publicul a huiduit-o copios, iar Academia de film americană a avut nevoie de 50 de ani pentru a recunoaște că ea a suportat atunci un tratament abuziv, relatează BBC.

Actrița, care atunci avea 26 de ani, s-a prezentat în fața publicului spunând că a venit în locul lui Marlon Brando și că acesta regretă că nu poate accepta „acest premiu foarte generos".

„Iar motivul pentru asta este tratamentul la care sunt supuși azi indienii americani de către industria de film și televiziune și la evenimentele recente de la Wounded Knee", a spus ea, făcând referire la ciocnirile violente cu agenții federali într-un loc foarte important pentru indienii Sioux. Cuvintele sale au stârnit huiduieli în sală.

Brando scrisese un discurs mult mai lung pentru acel moment, însă actrița a fost instruită de organizatori să vorbească doar 60 de secunde. Ceremonia televizată a fost urmărită de 85 de milioane de persoane.

ADVERTISING

Littlefeather, acum în vârstă de 75 de ani, a povestit în 2020 pentru BBC că imediat după discurs a trebuit să părăsească sala însoțită de doi paznici și a menționat că actorul John Wayne, care se afla în culise, păzit de șase bodyguarzi, era furios pe Marlon și pe ea și ar fi vrut să o scoată personal de pe scenă.

Potrivit Academiei americane de film, discursul ei a reprezentat prima declarație politică din istoria ceremoniei televizate, o tendință care a continuat până în prezent.

După această apariție, Littlefeather a fost apostrofată și evitată de industria divertismentului. Ea a fost denigrată în presă - s-a scris că ea nu avea origine nativă și că ar fi ținut discursul ca să-și promoveze cariera de actriță. S-a speculat și că ar fi fost amanta lui Brando. Actrița a declarat pentru BBC că toate aceste afirmații au fost false.

ADVERTISING

David Rubin, fostul președinte al Academiei americane de film, i-a transmis într-o scrisoare, pe care ea a dat-o publicității luni, că abuzul îndurat a fost „neîntemeiat și nejustificat". Acesta a mai scris că discursul ei de la a 45-a gală Oscar „continuă să ne amintească nevoia de respect și importanța demnității umane."

Muzeul Academiei americane de film va organiza în luna septembrie un eveniment în cadrul căruia Sacheen Littlefeather va vorbi despre apariția ei din 1973 pe scena Oscarurilor și despre viitorul reprezentării pe marele ecran a indigenilor americani.

„Nu m-am gândit niciodată că voi prinde ziua când voi auzi asta", a declarat actrița pentru Hollywood Reporter.

„Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători - au trecut doar 50 de ani!", a răspuns ea după ce a primit scrisoarea, adăugând că păstrarea simțului umorului este „modul nostru de a supraviețui".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇