Moldova a ales ”Trenulețul” Chișinău-București pentru Eurovision, dar a mai tăiat din versurile unioniste de la Zdob și Zdub (Video)

Moldova a ales ”Trenulețul” Chișinău-București pentru Eurovision, dar a mai tăiat din versurile unioniste de la Zdob și Zdub (Video)

Republica Moldova și-a ales, duminică, piesa cu care va participa la Eurovison anul acesta. Este vorba de melodia ”Trenulețul”, interpretată de Zdob și Zdub și Frații Advahov.

Piesa originală are un mesaj unionist și a fost lansată la finalul anului trecut. În varianta de la selecția națională din Moldova, însă, mai multe versuri care făceau trimitere la înfrățirea cu România au fost schimbate.

Unul dintre frații Advahov a explicat, într-un comentariu pe Facebook la postarea unei jurnaliste moldovene care remarcase diferența, că nu a fost încă stabilită varianta finală care să întrunească cerințele de concurs.

ADVERTISING

„Nu este varianta finală. Dacă vreți părerea noastră – optăm pentru varianta originală. Va fi o strofă și în engleză. Ne vom strădui să păstram ideea de bază, în scurt timp echipa va veni cu mai multă informație. Avem reguli și cerințe pe care trebuie să le respectăm”, a spus Advahov.

Și cei de la Zdob și Zdub au scris pe contul lor de Facebook că vor reveni cu detalii.

”Drag public! În scurt timp vom reveni cu detalii la TRM pentru a povesti despre planuri și pregătirile pentru Eurovision 2022. Mulțumim mult pentru răbdare și înțelegere”, e mesajul trupei.

ADVERTISING

În orice caz, mare parte din versurile unioniste au rămas, inclusiv refrenul ”Hey-ho, let's go/Folklore and rock n' roll/Pleacă trenul, unde ești?/Chișinău-București!”.

Românii vor aceeași piesă!

Mulți români își exprimă dorința, în comentariile de pe conturile de pe rețele ale Zdob și Zdub și fraților Advahov, ca România să aleagă aceeași piesă să o reprezinte.

De aceeași părere este și Dan Negru, căruia ideea de unire la Eurovision i se pare extraordinară.

”În plin scandal Rusia-Ucraina, Moldova trimite în Europa un mesaj unionist. 'Trenulețul Chișinău-București' a celor de la Zdob și Zdub e o melodie care vorbește despre hora care se joacă la fel și-ntr-o țară și-n cealaltă. Două țări, aceeași horă! Chișinău-București e refrenul cântecului! Urmează România! Acum știm mutarea Moldovei într-un Eurovision unde contează doar jocurile geo-politice.

ADVERTISING

Moldovenii au avut c***e și duc pe marile televiziuni europene, în prime time la Eurovision, un cântec despre unire, despre Chișinău-București. Aștept alegerea României! Cum ar fi să fie aceeași melodie? Cuza la Eurovision... Îi provoc pe Zdob și Zdub să se înscrie și la preselecția românească!”, a scris Dan Negru pe Facebook.

Într-o editare ulterioară, el le cere celor de la Zdob și Zdub să refuze participarea, dacă li se impune cenzura.

”Zdob și Zdub vor avea puterea să refuze prezența la Eurovision dacă li se va impune schimbarea textului melodiei. Sunt convins de asta. O știu și ei, muzica lor nu va fi niciodată hit european sau mondial și reușitele lor s-au datorat întodeauna versurilor înțelese de noi, vorbitorii aceleași limbi. Diferența între cele două mesaje e ca diferența dintre statul de drept si statul de drepți:

Varianta originală: Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două/Ba aparte, ba-mpreună/Parcă-s două, parcă-i una.

Varianta propusă modificată: Trenul vede când aleargă/Cât de mică-i lumea largă/Și că nu mai pare mare/Pentru că nu are hotare”, a adăugat Dan Negru.

Iată varianta de la Eurovision:

ZDOB ȘI ZDUB & FRAȚII ADVAHOV - #EUROVISION @ 2022 Moldova

Și iată varianta originală, lansată în 2021:

Zdob și Zdub & Advahov Brothers - Trenulețul (The Train) official video

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇