A murit Sinéad O’Connor

A murit Sinéad O’Connor

Cântăreața irlandeză Sinéad O’Connor, cunoscută în special pentru melodia emblematică „Nothing Compares To You”, a murit, miercuri.

Ea avea doar 56 de ani. Cauza morții nu a fost încă dezvăluită, informează Variety.

Sinéad O’Connor a vorbit deschis în ultimii ani de lupta sa cu bolile psihice. La începutul acestei luni anunțase pe Facebook că s-a mutat înapoi la Londra, după 23 de ani, și că lucrează la un nou album.

De asemenea, ea avea în plan un turneu în Australia și Noua Zeelandă în 2024 și un turneu în Europa, SUA și alte părți ale lumii, în 2025.

O’Connor a lăsat în urmă trei copii. Fiul său Shane s-a sinucis anul trecut, la vârsta de 17 ani.

ADVERTISING

UPDATE 27 iulie, 14:00 - Poliția a anunțat că artista a fost găsită fără semne vitale în locuința sa din Londra și că a fost declarat decesul la fața locului, fără să existe indicii că moartea ar fi fost una suspectă. Urmează acum ca legiștii să stabilească exact cauza, potrivit BBC.

Viața și cariera

O’Connor a avut o copilărie dificilă, în special după ce părinții ei s-au despărțit când ea avea 8 ani. Cântăreața a povestit că mama sa, care a primit-o la custodie, a abuzat-o fizic de la o vârstă fragedă, devenind, după succesul muzical, un susținător al drepturilor copiilor și a luptei împotriva abuzurilor la adresa celor fără apărare.

ADVERTISING

La 15 ani, O'Connor a fost închisă 18 luni în Azilul Magdalene, din cauza numeroaselor absențe de la școală și după ce a fost prinsă în mod repetat furând din magazine.

După ce a fost mutată la altă școală, ea a înregistrat un prim demo, cu patru cântece. Apoi s-a lăsat de școală, a format trupa Ton Ton Macoute și s-a mutat la Dublin.

Cariera sa a luat avânt după ce a început să lucreze cu Fachtna O’Ceallaigh, fostul director al casei de discuri a trupei U2. Albumul ei de debut din 1987, „The Lion and The Cobra”, a câștigat un Disc de Aur și o nominalizare la premiile Grammy pentru cea mai bună voce rock feminină.

ADVERTISING

Succesul internațional a venit odată cu lansarea celui de al doilea album, „I Do Not Want What I Haven’t Got”, care includea și un nou aranjament al piesei „Nothing Compares 2 U”, melodie scrisă de Prince și lansată de acesta în cadrul unui alt proiect al său, Family.

Versiunea interpretată de O’Connor a ajuns pe locul 1 topuri în mai multe țări, în timp ce în Irlanda a ocupat această poziție timp de 11 săptămâni. A câștigat un Grammy cu albumul acesta pentru cea mai bună interpretare alternativă și două nominalizări pentru albumul anului și cea mai bună voce rock feminină.

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (Official Music Video) [HD]

A lansat alte 8 albume, iar în 1996 a primit un alt Grammy pentru cel mai bun videoclip pentru cântecul „Famine”. În 2012, piesa „Lay Your Head Down” pe care a scris-o și interpretat-o pentru coloana sonoră a filmuli „Albert Nobbs” a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună melodie originală.

Lay your head down-Sinead O'Connor

În 1997, a jucat în fimul „The Butcher Boy” al lui Neil Jordan, în rolul Fecioarei Maria.

Scandaluri și controverse

Cariera sa nu a fost lipsită de scandaluri și controverse. În 1993, a șocat în momentul în care, pe scena „Saturday Night Live”, a rupt o poză a Papei în timp ce cânta o versiune reinterpretată a melodiei „War” a lui Bob Marley. NBC a primit peste 4.400 de plângeri atunci, dar O’Connor și-a apărat gestul, spunând că e un protest artistic față de abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice.

În 2013, O'Connor i-a adresat o scrisoare deschisă lui Miley Cyrus, criticând-o pentru că își promovează o imagine explicită din punct de vedere sexual și a avertizat-o să nu accepte să se prostitueze la ordinul directorilor din industria muzicală. Scrisoarea a primit răspunsuri mixte din partea publicului, iar muzicianul Amanda Palmer a catalogat drept deplasate criticile sale.

O’Connor a dezvăluit într-un interviu din 2007 că a fost diagnosticată cu tulburare bipolară în 2003 și că a încercat să se sinucidă în 1999. Cu toate acestea, șapte ani mai târziu, ea a declarat că a primit alte trei opinii care declară că nu este bipolară.

În 2015, O’Connor a postat pe pagina ei de Facebook că a luat o supradoză ca urmare a necazurilor dintre ea și Donal Lunny, fostul ei soț și tatăl celui mai mic copil al ei, Shane, cel care s-a sinucis anul trecut.

Poliția irlandeză a spus ulterior că a localizat-o pe O’Connor și că ea era „în siguranță” și primea îngrijiri medicale.

În august 2017, ea a postat un videoclip emoționant pe pagina ei de Facebook, în care afirmă că avea trei boli mintale și s-a simțit singură după ce a pierdut custodia fiului ei, Shane, atunci în vârstă de 13 ani.

Ea a continuat că a vrut să se sinucidă de câțiva ani și că doar psihiatrii și medicul ei o țin în viață. Ea a implorat ca cineva din familia ei să aibă grijă de ea și a adăugat că este „una dintre milioanele” care sunt stigmatizate pentru boala lor mintală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇