Vremea se încălzește, dar nu pentru mult timp - prognoza meteo pe două săptămâni

Vremea se încălzește, dar nu pentru mult timp - prognoza meteo pe două săptămâni

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (18 – 31 octombrie) este unul oscilant, cu perioade în care valorile maxime vor creşte până la 22 de grade Celsius, dar şi cu episoade de răcire accentuată, cu nopţi în care temperaturile vor scădea sub 4 – 5 grade, şi chiar sub zero grade în zona montană.

Precipitaţii sunt anunţate în special spre finalul acestei luni, potrivit prognozei de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Banat

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 16 grade şi minime de 4 - 6 grade. Apoi, vremea se va încălzi, urmând să devină caldă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, când se vor atinge maxime de 20 - 22 de grade şi minime de 8 - 10 grade. În 23 şi 24 octombrie temperatura aerului va coborî la maxime de numai 12 - 13 grade şi minime de 2 - 4 grade.

În a doua săptămână, vor fi temperaturi uşor mai ridicate, la o medie a valorilor maxime de 15 - 16 grade şi minime ce se vor situa în jurul valorii de 6 grade.

Vor fi ploi în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi după data de 27 octombrie.

Crişana

Vremea va fi normală sub aspect termic în primele două zile ale intervalului, când media regională a maximelor va fi de 16 grade, iar a celor minime se va situa în jurul a 5 grade. Pentru perioada 20 - 22 octombrie se estimează încălzirea treptată a vremii, până la maxime în general peste 20 de grade şi minime în medie de 8 - 10 grade, cu cele mai ridicate valori în zonele de deal.

La finalul săptămânii se va răci accentuat, astfel în zilele de 23 şi 24 octombrie media temperaturilor maximelor va fi de numai 12 - 14 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 4 grade.

În ultima săptămână de octombrie nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii, dar tendinţa va fi de încălzire uşoară până la valori uşor peste normalul perioadei, respectiv o medie regională a maximelor de 16 grade şi de 6 grade pentru minimele nocturne.

Vor fi ploi în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi după data de 27 octombrie.

Transilvania

După două zile în care maximele vor fi în medie de 13 grade, vremea se va încălzi semnificativ, devenind caldă pentru această perioadă, cu până la 18 - 20 de grade. În 23 şi 24 octombrie se va consemna o scădere a temperaturii aerului, la maxime de 10 - 12 grade, iar pentru a doua săptămână sunt aşteptate valori uşor mai ridicate, la o medie de 12 - 14 grade.

Se vor semnala ploi locale în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi spre finalul lunii.

Maramureş

În debutul perioadei, nu vor fi variaţii termice faţă de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi atât la maxime, ce vor atinge o medie de 18 grade, cât şi la minime care vor ajunge până în jur de 8 grade (mai ridicate decât cele specifice).

Se va răci şi în această regiune la finalul săptămânii, când media temperaturilor maximelor va ajunge la 10 - 12 grade, iar minimele se vor apropia zero grade.

Pentru ultima săptămână de octombrie sunt estimate valori uşor peste normalul perioadei, respectiv o medie regională a maximelor ce va urca la 14 grade şi minime în general pozitive, la o medie de 3 - 5 grade.

Până pe 21 octombrie, vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior se vor semnala ploi locale, cu o probabilitate mai ridicată în 22 şi 23 octombrie şi după 27 octombrie.

Moldova

În debutul perioadei, nu vor fi variaţii termice faţă de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime de 20 - 23 de grade şi minime de 7 - 9 grade. Vremea se va răci în perioada 24 - 26 octombrie, astfel că se va ajunge la maxime de 12 grade.

Pentru finalul lunii octombrie sunt estimate valori termice uşor mai ridicate, maxime în medie de 14 - 15 grade şi minime de 4 - 6 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, nu prea va ploua. Excepţie va face ziua de 23 octombrie şi perioada 27 - 31 octombrie, când sunt posibile ploi locale.

Dobrogea

În primele trei zile, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 15 - 16 grade şi minime de 7 - 8 grade. Vremea va deveni caldă în perioada 21 - 23 octombrie, când sunt estimate maxime de 18 - 20 de grade şi minime de 8 - 11 grade.

Ulterior, se va răci accentuat, astfel în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie vor fi maxime de 12 - 13 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 6 grade.

La finalul lunii octombrie nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii, totuşi tendinţa va fi de încălzire uşoară până la o medie regională a maximelor de 15 - 16 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 23 - 25 octombrie, iar în restul intervalului, doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe sau burniţă.

Muntenia

Vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată în prima săptămână, astfel de la maxime de 16 grade se va ajunge la 20 - 22 de grade în zilele de 21 şi 22 octombrie. Spre finalul săptămânii se va răci, până la maxime de 12 - 13 grade, apoi se va încălzi uşor.

Astfel încât în perioada 27 - 31 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16 - 17 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în 23 şi 24 octombrie. În restul intervalului, condiţiile pentru ploi slabe vor fi destul de reduse.

Oltenia

În Oltenia, în primele zile ale intervalului, maximele vor fi de 17 - 18 grade, urmând să crească la 20 de grade în 22 octombrie când vremea va deveni caldă. Ulterior, se va răci treptat, astfel în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie avem maxime de 12 - 13 grade, iar pentru finalul lunii octombrie sunt estimate în jur de 16 grade.

Se vor semnala ploi, cu o probabilitate destul de ridicată în 22 şi 23 octombrie, dar şi la final de octombrie, dar numai izolat şi trecător.

La munte

După două zile cu maxime de 6 - 7 grade, vremea se va încălzi. Pentru întreaga zona montană se va ajunge 12 grade. Răcirea estimată pentru 23 şi 24 octombrie va însemna o scădere a temperaturii aerului, la maxime de 3 - 4 grade, iar pentru a doua săptămână sunt aşteptate valori uşor mai ridicate, la o medie de 6 - 8 grade.

Până pe 21 octombrie vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior, temporar se vor semnala precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată în 22 şi 23 octombrie, când şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate, dar şi după 27 octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇