Un val de aer tropical aduce România în pragul caniculei

Un val de aer tropical aduce România în pragul caniculei

Un val de aer tropical contribuie la creșterea temperaturilor în acest weekend, iar săptămâna viitoare, s-ar putea atinge deja pragul de caniculă. Fața de temperaturile de până acum, vom avea valori crescute și în timpul nopții. Local și de scurtă durată, vor mai fi ploi torențiale, cu tunete, fulgere și grindină.

„Circulația aerului se schimbă treptat predominant din sectorul sud-vestic, ceea ce înseamnă un aport de aer mai cald dinspre nordul Africii. Acest lucru se va vedea prin creșterea temperaturilor, numai că Munții Carpați vor acționa diferit. Această influență se va resimți mai ales în sudul și estul României”, a spus meteorologul Mihai Timu, într-o intervenție la Antena 3.

ADVERTISING

Valul de aer tropical care a pătruns în România se face deja simțit. Prima zi de vară a debutat cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius în toată țara, în timp ce maximele au ajuns și la 33-34 de grade.

Temperaturile cele mai ridicate se înregistrează în sud, sud-est și estul țării.

Sâmbătă la prânz, erau deja 31 de grade la Zimnicea și Fetești și 30 de grade în Capitală și la stațiile meteo din sudul și sud-estul țării, au informat specialiști ai ANM.

O vreme similară va fi și duminică.

Săptămâna viitoare, însă, valorile termice vor fi în creștere și este posibil să atingem și să depășim pragul de caniculă.

ADVERTISING

În Capitală, pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile vor varia între 25 și până la 32-33 de grade.

De asemenea, în sud-estul țării, se așteaptă temperaturi resimțite aproape de pragul caniculei, 34-35 de grade Celsius.

Comparativ cu luna mai, în iunie, temperaturi ridicate vor fi înregistrate și noaptea, cu limite între 10-19 grade, aproape de o noapte tropicală, la valoarea de 20 de grade Celsius.

În același timp, spun meteorologii, local și de scurtă durată vor apărea fenomene de instabilitate atmosferică - ploi torențiale, fulgere și tunete, grindină.

ADVERTISING

De altfel, întreaga lună iunie va fi caniculară. Prognoza emisă vineri dimineaţă pentru toată luna iunie arată că în fiecare din următoarele 4 săptămâni se anunţă temperaturi peste valorile obişnuite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇