Pământul fierbe: Val de caniculă pe trei continente. Și România e afectată

Pământul fierbe: Val de caniculă pe trei continente. Și România e afectată

Un val de caniculă a cuprins mare parte din glob, cu temperaturi periculoase în China, Europa și SUA.

În Europa, Spania fierbe sub al doilea val de caniculă al acestei veri, fiind așteptate în sud și sud-vest temperaturi de peste 44 de grade Celsius la finalul acestei săptămâni, potrivit The Guardian. Spaniolii nu scapă de nădușeală nici pe parcursul nopții, când temperaturile se vor situa între 32 și 34 de grade Celsius, iar autoritățile sunt în alertă din cauza riscului uriaș de incendii de vegetație.

ADVERTISING

Peste graniță, în Portugalia, temperaturile continuă să urce amenințător, după un weekend cu maxime de 44 de grade. Incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente, norii de fum fiind vizibili deasupra capitalei Lisabona.

„În zilele ce vin condițiile meteo sunt de risc maxim. Cea mai mică neglijență poate isca un incendiu de proporții”, a avertizat premierul Antonio Costa.

Un val de aer fierbinte a cuprins de luni și Franța, termometrele arătând peste 30 de grade în aproape toată țara. Joi meteorologii prognozează maxime de 39 de grade Celsius. Pompierii se luptau marţi seară cu mai multe incendii de pădure pe coasta sud-vestică a Franţei, unde ard sute de hectare de vegetație în jurul Bordeaux-ului.

ADVERTISING

Și în România, meteorologii au anunțat că de joi revine canicula și nu se va lăsa dusă curând.

Până marți la prânz, deja 86 de orașe din estul și sudul Chinei, inclusiv Wuhan, erau sub alertă de vreme extremă, topindu-se sub temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

În SUA, în regiunile din sud-vest și centru temperaturile au urcat până la o medie de 42,2 grade Celsius, fiind doborâte recorduri în orașe din Texas, Colorado, Oklahoma și Arkansas. Specialiștii au spus că situația nu se va ameliora curând, ba temperaturile chiar vor urca spre 45 de grade spre finalul săptămânii, de vină fiind un „dom de căldură”, aerul fierbinte fiind captiv din cauza presiunii atmosferice ridicate.

ADVERTISING

Americanii sunt somați să facă pe cât posibil economie de energie, rețelele fiind deja suprasolicitate și riscând să cedeze.

Climatologii spun că nu este urmă de îndoială că vremea extremă este cauza directă a încălzirii globale și avertizează că situația nu va face decât să se înrăutățească, având în vedere că măsurile de mediu, și așa insuficiente, au fost amânate pentru a face față crizei energetice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇