Bucureștiul sigur nu va putea fi locuit în mod decent în 50 de ani, avertizează un climatolog

Bucureștiul sigur nu va putea fi locuit în mod decent în 50 de ani, avertizează un climatolog

Roxana Bojariu, expert climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, avertizează că, fără măsuri urgente și schimbări profunde, în doar 50 de ani Bucureștiul nu va mai fi locuibil în condiții decente.

citizen

”În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții. Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care, împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”, a spus ea, la RFI România.

citizen

Specialista arată că doar politicul poate să schimbe situația, prin decizii ferme, pentru că la acest moment bucureștenii oricât de eco ar încerca să fie tot nu pot suplini risipa făcută din cauza problemelor sistemice.

„Clar e nevoie de voință politică, pe de-o parte, atât la nivel național, cât și local, așa încât să ofere cetățeanului posibilitatea de a alege o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștiul, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că, din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului.

citizen

Pe urmă, transportul public e o mare problemă. Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public, care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă.

Încep să se facă lucruri și în București în direcția asta, dar vedem că deceniile din urmă și-au spus cuvântul. Practic, noi am ratat o șansă a dezvoltării mai armonioase și am mers pe calea asta de urbanism haotic, în care nu mai contează nimic, decât profitul imediat al celor care se ocupă cu afacerile imobiliare. Să sperăm totuși că vom putea să accelerăm puțin armonizarea asta a orașului cu noua climă”, a mai spus Roxana Bojariu.

Despre furtunile tot mai violente pe care am început să le vedem și în România, climatologul crede că sunt normale raportat la condițiile actuale, dar anormale față de clima de acum ceva timp.

„Aceste furtuni sunt, până la urmă, caracteristice sezonului cald, dar intensitatea lor, într-adevăr, depășește ceea ce știam de acum mai multe decenii. Această intensitate sporită, cu episoade cu ploi foarte abundente, de exemplu, poate fi pusă în legătură cu schimbarea climei.

Pentru că o atmosferă mai caldă în medie conține o cantitate sporită de vapori de apă, vapori de apă care se evaporă din ce în ce mai mult de la suprafața mai caldă a mărilor, a oceanelor, dar și din solul încălzit din ce în ce mai mult, pe măsură ce intrăm în vară și atunci, pe această încărcătură sau disponibilitate de vapori de apă, în condiții specifice, evident că poți să ai ploi foarte abundente.

Cu atât mai abundente cu cât ai sursele Marea Neagră sau Mediterană calde în apropiere și cu atât mai mult cu cât temperaturile precedente au fost mari. (...) Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este, cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală”, a mai explicat specialista.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇